Srbački lovci uskoro dobijaju lovački dom

Pokloni predsjednika Lovačkog saveza za srbačke domaćine

Srbac – Lovačko udruženje „Srna” iz Srpca organizovalo je u nedjelju 23. septembra tradicionalno zborovanje kojem je prisustvovalo oko 500 zaljubljenika u lov, uzgoj i zaštitu divljači. Zborovanje lovaca organizovano je na platou kod sportske dvorane u Srpcu povodom 71. godišnjice postojanja udruženja, a pored srbačkih lovaca na druženje su stigle i njihove kolege lovci iz Nove Topole, Gornjih Podgradaca, Gradiške, Laktaša, Prnjavora i Dervente.

Među gostima su bili načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević, predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske Savo Minić i sekretar Lovačkog saveza Živojin Lazić, glavni republički šumarski inspektor Goran Ljubojević i drugi gosti. Sponzori manifestacije bili su Milovan Braco Račić i Draško Momić.

Uvjerenja za mlade lovce

Nakon odavanja pošte minutom ćutanja za poginule i umrle lovce, skupu se obratio predsjednik Lovačkog udruženja „Srna” iz Srpca, Goran Savanović, koji je upoznao prisutne sa dostignućima udruženja u protekloj godini.

„Mi smo sa 71 godinom postojanja najstarije udruženje u opštini Srbac koje ima odličnu saradnju sa Opštinskom upravom, Lovačkim savezom RS i drugim subjektima. Prošlogodišnji plan smo realizovali u potpunosti i izvršili finansijsku konsolidaciju udruženja. Postavili smo desetak novih čeka, hranilica i kamera u lovište i saobraćajne znakove sa oznakom „divljač na putu” na području cijele opštine. Imali smo dobar lov na srneću divljač i prepelicu a sad nas očekuje lov na fazana, dok u zimskom periodu slijedi lov na patku i gusku i djelimično lov na divlju svinju”, istakao je Savanović.

Rukovodstvo udruženja sa lovcem Draganom Kusićem i poklonom u vidu statue srne

On se zahvalio na velikoj podršci Opštini Srbac od koje su prošle godine dobili kancelariju za rad, a najavljeno je da će dobiti i besplatan plac za gradnju lovačkog doma. Prema njegovim riječima, od Lovačkog saveza su dobili novčanu pomoć od 5.000 KM i 300 mladih fazana koje su uz još 500 koje su sami nabavili ubacili u lovište površine 27.000 hektara.

„Drago mi je što smo dobili veliku podršku opštine u obezbjeđenju zemljišta za izgradnju lovačke kuće u toku iduće godine a dobili smo i obećanje Lovačkog saveza RS da će učestvovati u finansiranju izgradnje ovog objekta. To nam daje snagu i volju da još snažnije radimo u narednom periodu”, rekao je Savanović.

Predsjednik udruženja Goran Savanović uručio diplome Zaslužni lovac

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević potvrdio je da će lokalna vlast, osim placa, pomoći i na drugi način da lovci imaju svoj prostor u kojem će se odvijati brojne manifestacije.

„Kao najstarije udruženje na području naše opštine, ali i jedno od najbrojnijih, uvažavam vaš rad i rezultate koje ste ostvarili u proteklom periodu. To je rezultat i dobre saradnje sa lokalnom upravom, a sa pozicije načelnika vam obećavam da ćemo obezbijediti plac za izgradnju lovačkog doma što je ideja koju sam lično podržavao. U skladu sa mogućnostima, pomoći ćemo i ostale aktivnosti koje budete realizovali”, rekao je načelnik Dragosavljević.

On je poželio lovcima uspješan rad u budućem periodu i dodao da treba istovremeno da rade na zaštiti i uzgoju divljači, da budu dobri ekolozi i da svakodnevno rade da njegovanju lovstva i podizanju njegovog kvaliteta, uz poštovanje etike lova.

Predsjednik udruženja Goran Savanović sa penzionisanim lovcim

Predsjednik Lovačkog saveza RS, Savo Minić, rekao je da je zahvalan Vladi Republike Srpske koja je iz republičkog budžeta izdvojila 400 hiljada KM za unapređenje i razvoj lovstva u Republici Srpskoj. Prema njegovim riječima, kada se uzme u obzir i odluka o oslobađanju lovaca od plaćanja poreza na oružje, što je indirektna pomoć u iznosu od oko 500 hiljada KM, i realizacija još jednog projekta u saradnji sa resornim ministarstvom, lovcima će ukupno biti doznačeno oko milion KM što daje obavezu da budemo najbolji u regionu.

On je dodao da se u ovom momentu radi na postavljanju 38 visokih čeka i nabavljanju hranilica i kamera za praćenje divljači, a radi se i na unošenju divljači u lovišta.

„U ovom trenutku možemo reći da će Lovački savez RS sa svojih 22.084 člana predstavljati okosnicu razvoja turizma na ovom području a lovci će pokazati da je odstrel divljači nešto što je imaginarno u lovstvu. Na ovaj broj lovaca i računajući sredstva koja smo dobili, imamo u ovom momentu višak divljači u lovištima, što znači da lovce treba predstavljati kao zaštitnike i čuvare i kao nekoga ko se bavi unapređenjem lovstva, a ne kao egzekutore”, rekao je Minić i dodao da u okviru Saveza djeluje i 117 žena lovaca.

On je istakao da je srećan što postoje ovakva udruženja kao što je „Srna” iz Srpca kojem će pružiti finansijsku pomoć za izgradnju vlastitog lovačkog doma.

„Pohvalio bih rad lovaca u srbačko-motajičkoj regiji a naročito u Srpcu gdje se radi kvalitetno. Lovstvo ide velikom uzlaznom putanjom i imamo obavezu prema Vladi RS, resornom ministarstvu i našim lovcima da dobijena sredstva opravdamo i utrošimo na najbolji način”, naglasio je Minić.

Nova odijela za lovočovare

Na zborovanju je 12 mladih lovaca dobilo diplome o položenom lovačkom ispitu, uz obećanje da će poštovati lovačku etiku i slušati savjete starijih kolega. Uz to, petnaest lovaca dobilo je zahvalnice pod nazivom „Zaslužni lovac”, dvadeset ih je dobilo po kutiju metaka za uspjeh u odstrelu predatora kao što su šakali i lisice, a petorici lovaca koji su otišli u penziju upravni odbor udruženja uručio je po 100 KM i to: Nenadu Ćetojeviću, Nedeljku Pendi Džakuli, Radovanu Bosančiću, Borislavu Krejiću i Arsenu Jovičiću.

Lijep gest učinio je lovac Dragan Kusić koji se pobrinuo da izlije statuu srne i poklonio je udruženju povodom dobijanja nove kancelarije a predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić je uručio po jedan zidni lovački sat načelniku opštine Mlađanu Dragosavljeviću, predsjedniku udruženja Goranu Savanoviću i glavnom republičkom šumarskom inspektoru Goranu Ljubojeviću. U pitanju je ručni rad jednog umjetnika iz Nevesinja.

Predsjednik Savo Minić je pored toga donio na poklon i nova lovačka odijela za sve lovočuvare Motajičko-ljevčanske regije.

Tokom višečasovnog druženja je organizovana i tradicionalna tombola a od prikupljenih sredstava izdvojeno je 700 KM za liječenje naše oboljele sugrađanke Nataše Davidović, majke troje djece, koja boluje od teškog malignog oboljenja. Kada je za njen slučaj čuo predsjednik Lovačkog saveza RS, Savo Minić, najavio je da će se i Savez priključiti akciji prikupljanja pomoći i donirati 500 KM za njeno liječenje.

 

                                                                Dejan Jovičić  

Nagrade u vidu kutije metaka za lovce koji su odstrijelili predatore

Druženje lovaca
Druženje lovaca
Druženje lovaca

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply