Tradicionalno druženje lovaca na Busiji

Lovačko udruženje Majevica iz Lopara pripada uređenijim lovačkim udruženjima, a bogatstvo divljači u lovištu je rezultat dobrog rada i odnosa prema prirodi. Lovna jedinica Busija  je svakako najbolji primjer,  a njen predsjednik Stanko Sekulić i lovovođa Dušan – Dule Jovanović su uvjek prvi u aktivnostima.

Skoro cijelo lovište, o kome brinu lovci Busije je u reonu visokih šuma počevši od Debele Lipe, Draganovca pa preko Busije.Vođeni iskustvom drugih lovačkih udruženja da su divlje svinje vrlo vjerne staništu u kome se redovno iznosi hrana već nekoliko godina su u funkciji automatske hranilice i njihov broj se stalno povećava.

Zasijavaju se i njive za divljač koje su u vrijeme zrenja kukuruza a i kasnije često posjećene.

U zimskim lovovima se divlje svinje planski odstrijeljuju i kao rezultat toga je sve veća brojnost ove divljači u lovištu.

Lovačka kuća na Busiji je izgradjena prije više od dvije decenije.

Do nje su vodili uvjek kaljavi šumski putevi kojima šumarija izvozi oblovinu.

Neposredno uz lovačku kuću se nalazi čuveni izvor Hajdučka voda o kome lovci brinu i redovno čiste rezervoare.

U zadnje vrijeme putna infrastruktura se popravila jer je u blizini i tv predajnik ali i etno kompleks, a pokrenuta je regionalna inicijativa za izgradnju turističkog kompleksa koji bi bio u samom komšiluku.

Sa njegovom izgradnjom usko je povezana i izgradnja savremenijeg puta koji će najvjerovatnije krenuti od Banj Brda.

Valja napomenuti tradicionalno druženje na Veliki petak kada se lovci ove lovne jedinice druže sa pozvanim prijateljima sa raznih strana.

Bude tu predstavnika lovaca iz cijele lovne regije Semberija i Majevica, predstavnika opštinske uprave, policije sa kojom izuzetno sarađuju u sprečavanju krivolova, poslovnih saradnika i svih koji pomažu rad LU Majevica.

Ove godine na taj dan je bilo izuzetno lijepo vrijeme pa je druženje u planini koja je tek ozelenila bilo  prijatno.

 Božić Miladin

Be the first to comment

Leave a Reply