У хајци изнад Шековића све је добро, само вука нема!

Заједнички снимак пред одлазак у лов

На платоу Бишине, изнад Шековића,  окупило се, протеклог викенда,  око 200 ловаца, пристиглих из ловачких удружења с подручја регије Бирач, те из Брчког, Угљевика и Кладња, како би учествовали у хајци на вука, коју традиционално, током фебруара, организује ЛУ „Бишина“.

На зборном мјесту, на Крстима, ловце је поздравио предсједник ЛУ „Бишина“ Перо Влачић, да би их потом, са организацијом хајке, упознао главни лововођа Будимир Комленовић.

„Вука ловимо на ширем платоу планине Бишина, на простору од око 2.500 хектара, на више локалитета, гдје смо протеклих дана примијетили неколико чопора ових животиња“, говори Комленовић, посебно наводећи мјере безбједности.

Ловци слушају упутства, спремни да крену и сусретну се очи у очи са шумским, али и најлукавијим предатором – вуком!

Наоружани до зуба, како пушкама и ножевима, тако и понеким чокањчетом ракије, учесници хајке упућују се у два правца.

Нешто раније, са погона, кренули су хајкачи, како би „подигли“ вукове из својих станишта и „усмјерили“ их у правцу ловаца, који су с нестрпљењем чекали у засједи, дугој око пет километара.

На снијежном платоу, окупаном фебруарским сунцем, десетак километара од Шековића, гдје надморска висина достиже изнад 700 метара, почело је ишчекивање између човјека и животиње. Жеља да се, баш овог пута, појаве вукови, којих, како нам рекоше у ЛУ „Бишина“, има „прекобројних“ у ловишту, била је присутна код сваког учесника хајке.

Наду гостима уливају овдашњи ловци, они који су „омирисали“ вука и са којима би, очито је, многи у групу и заједно у лов.

-Велики је мотив одстријелити вука у оваквим акцијама – каже Светозар Зекић, звани Месар, један од најпознатијих ловаца у шековићком крају.

И Јеленко Илић, ловац из Брчког, у својој ловачкој каријери од близу 40 година, има трофеј вука.

-Годинама сам гост у Шековићима. Прије неколико година, управо у хајци овдје у ловишту шековићких ловаца, сам одстријелио вука. Било је то на локалитету Бачковца. То је мој најважнији трофеј у ловачкој каријери – казује Илић, познати привредник из Дистрикта Брчко. 

Мићо Јовичић, из Селишта код Шековића, са 77 година, један је од најстаријих ловаца, учесника хајке. Он је, у скоро пет деценија дугог  ловачког стажа, „нанизао“ неколико вучијих трофеја. 

-Имао сам срећу да одстријелим три вука на овим нашим теренима – каже чика Мићо, који плијени својом виталношћу и позитивним духом.

Са сличним мотивима на хајку су стигли и ловци из козлучког „Сокола“, њих десетак, предвођени главним лововођом Миланом Стјепановићем, те група ловаца из Осмака на челу са секретаром ЛУ „Срндаћ“ Драгишом Бојковићем.

Из Милића је дошло око 15 ловаца. Предсједник ЛУ „Комић“ Радован Вишковић, изражава задовољство да ловачка удружења регије Бирач праве календар хајки на вука.

-Ове акције постале су традиција у нашој ловној регији. Оне су вишеструко корисне како би се смањио број предатора, који причињавају штете не само у ловиштима угрожавајући племениту дивљачи, него нападају и стоку у појединим домаћинствима у сеоским подручјима наших општина – каже Вишковић, најављујући за почетак марта и хајку на вука коју ће организовати ЛУ „Комић“.

У првим послијеподневним сатима, на збориште, из ловишта, почеле су да пристижу прве групе ловаца.

„Све је добро, само вука нема“. Нажалост, нисмо имали среће да их данас одстријелимо, али су оставили трагове на бијелом покривачу – говори Милан Зекић, члан ловачке секције Шековићи 1. 

Из сусједног Кладња, у Федерацији БиХ, на плато Бишинске висоравни стигла су  четворица ловаца, чланови ЛУ „Соколина“. Мухамед Хасановић из секције Старич, каже да су ловци из Кладња, који имају успјешну сарадњу са колегама из „Бишине“, посљедње три године редовни учесници хајке у Шековићима.

-Битно је да је све протекло у најбољем реду, ваљда ће среће бити други пут – казује Хасановић, који је ловац 28 година.

Још једном се показало да је вук опрезна животи

 

ња и да га је тешко одстријелити. Иако овог пута ловци нису имали среће, хајка на вукове у Шековићима, показала је јединство људи којима је лов истински хоби, а природа и дружење потреба без које, практично, не могу да замисле свој живот.

Ловачко удружење „Бишина“, на челу са својим руководством,  још једном се потврдило као добар домаћин и организатор хајке на вукове. За све учеснике је, након повратка из лова, организован ручак уз традиционални ловачки пасуљ и кувано црно вино, што је на сунчаном фебруарском дану, представљало праву посластицу за ловце.

                                                                                              М. Лазаревић

 

Успјешни домаћини Руководство ЛУ Бишина
Радован Вишковић, предсједник ЛУ Комић из Милића
Ловци слушају упутства пред почетак хајке
Ловци ЛУ Срндаћ из Осмака
Ловци ЛУ Комић из Милића
Ловци ЛУ Бишина из Шековића
Из ЛУ Соколина Кладањ стигла четворица ловаца
Екипа задужена за ловачки пасуљ и кувано црно вино
Група ловаца из ЛУ Соко Козлук

 

Be the first to comment

Leave a Reply