U Kozarskoj Dubici okupilo se više od 500 lovaca i njihovih gostiju

Lovačko veče Lovačkog udruženja „Jelen“ okupilo je u subotu u sali „Đurđević“ više od 500 lovaca iz Kozarske Dubice i susjednih opština ,prijatelja i gostiju koji su došli da se druže i zabave uz bogat muzičko-zabavni program sa vrijednom tombolom i lovačke specijalitete.

Predsjednik ovog udruženja Slobodan Borojević je podsjetio da je Lovačko udruženje „Jelen“ osnovano davne 1910.godine i da je jedno od prvih lovačkih društava organizovanih na ovim prostorima sa mnogo prijatelja , od kojih su mnogi došli i na večerašnje Lovačko veče.

Mi sljedeće godine slavimo 110 godina našeg postojanja , to mnogo znači , kao i prisustvo velikog broja uglednih gostiju što pokazuje da oni cijene i prepoznaju veliki rad i ugled ovog lovačkog udruženja ,a mi ćemo to opravdati, istakao je Borojević.

On je rekao da su lovci ovog udruženja napravili više od 300 lovno tehničkih ,lovno uzgojnih objekata u svom lovištu i da su jedno od rijetkih udruženja na prostoru Republike Srpske,a možda i šire,koji stare napuštene objekte ,zahvaljujući Opštini Kozarska Dubica, renovira, adaptira i prilagođava za svoje potrebe.

Gradimo lovačke kuće,lovačke domove isključivo vlastitim sredstvima i vlastitim radom, naglasio je Borojević.

Predrag Ljubičić potpredsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske je rekao da ovakvu jednu manifestaciju ,dobro posjećenu i dobro organizovanu, može da priredi samo jedno dobro organizovano i veliko lovačko udruženje , kao što je „Jelen“.

Kada su u pitanju aktivnosti Saveza u 2019.godini ,jedna od najbitnijih aktivnosti su su ponovo podsticajna sredstva koja će Lovački savez , posredstvom resornog ministarstva da plasira u svoje članice za nabavku divljači , izgradnju lovno tehničkih i lovno uzgojnih objekata i dodatnu opremu.

Lovačkoj večeri dubičkog udruženja prisustvovali su i načelnik opštine Radenko Reljić i predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Milovan Barišić koji je istakao da Lovačko udruženje „Jelen“ može služiti za primjer drugima na području Republike Srpske , sa dobrim lovcima koji prvenstveno brinu o uzgoju i zaštiti divljači, a na kraju odstrelom.

To je udruženje koje se prostire na jednom finom prostoru, od sliva rijeka Une i Save, preko planina Prosare i Kozare, sa prelijepim terenima za lov koji sigurno mogu služiti i za ino lov, što bi sigurno upotpunilo i turističku kartu naše opštine sa lovnim turizmom, rekao je Barišić.

Stevan Tadić predsjednik Lovačkog udruženja „Pastirevo“ iz Dobrljina je istakao da sa dubičkim udruženjem imaju dugogodišnju i izuzetno dobru saradnju.

Mi smo ovdje prisutni godinama,redovno se družimo i obilazimo , a večeras je ovdje prisutno oko 60 naših članova ,što jasno govori o kakvoj saradnji je riječ.

Ravnopravno sa muškim kolegama u lovu je godinama Vinka Zgonjanin iz Novog Grada , jedna od prvih žena lovaca u BiH.

Ljubav prema prirodi me privukla lovu i time se bavim već 38 godina,jedan radni vijek, kazala je ona i pohvalila se brojnim lovačkim trofejima ,a najviše je odstrijelila divljih svinja.

Dobrom saradnjom sa Lovačkim udruženjem „Jelen“ pohvalio se i Nenad Reljić iz Lovačkog udruženja „Balj“.

Ja mislim da bi nam većina lovačkih društava mogla pozavidjeti na tome , jer su naši odnosi izuzetno dobri, zajedno sarađujemo i u lovu i u očuvanju divljači,ali i u sprečavanju krivolova, kao udruženja čija lovišta graniče uvijek zajedno nastupamo, istakao je Reljić.

Lovačko udruženje „Jelen“ Ima više od 500 članova i gazduje lovištem koje se prostire na više od 47.000 hektara.

A osim u lovištu , trofeje lovci osvajaju i na lovačkoj večeri , dvije puške bile su glavna nagrada izuzetno bogate tombole , sreća je odlučila da karabin pripadne Manojlu Đuriću iz Kneževa ,a lovačka puška Branislavu Liščinskom iz Kozarske Dubice.

Lovačkoj večeri Lovačkog udruženja „Jelen“ prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi RS Duško Milunović, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general Gojko Knežević, general Milan Torbica, potpredsjednik Lovačkog saveza RS Slobodan Župljanin i članovi Upravnog odbora Saveza, narodni poslanik Nedeljko Glamočak, Petar Arnaut iz republičkog inspektorata i mnogobrojni drugi ugledni gosti.

RTV Kozarska Dubica

Be the first to comment

Leave a Reply