У ловишту Семберије из Бијељине изграђено преко 100 високих чека

Бијељина – Обнова фонда срнеће дивљачи у Семберији у постратним годинама текла је постепено и углавном са обронака Мајевице.

Ловачко удружење Семберијау тим годинама заузело је јасан став да ова дивљач мора бити заштићена од прогона и узнемиравања што је убрзо дало и прве резултате.

Прије десетак година по годишњем плану кориштења ловишта отворена је ловна сезона на срндаћа.

Лов се изводио на основу правилника о вршењу лова ове дивљачи а с обзиром да се углавном ради о равничарском и брежуљкастом ловишту предвиђена је обавезна употреба високих чека за лов и осматрање.

Како је вријеме пролазило срнећи фонд се стално повећавао тако да у ловишту Семберија 1 обитава око 1.000 грла  срнеће дивљачи оба пола и  различитих старосних категорија.

Пошто је изградња ловно-техничких објеката уз узгој дивљачи приоритет у овом ловишту у ловишту поред више од 20 ловачких кућа постоји данас и преко 300 високих чека.

Само у овој години од фебруара мјесеца до данас изграђено је преко 100 високих чека које по процјенама имају вриједност од најмање 50 хиљада конвертибилних марака.

На последњем састанку Управног одбора Ловачког удружења Семберија утврђен је критеријум који треба да испуни висока чека како би имала своју безбедоносну и функционалну употребу и као таква била регистрована као ловнотехнички објекат.

Божић Миладин

Be the first to comment

Leave a Reply