У ЛУ Семберија завршена ловна сезона на срндаћа, почиње лов на препелицу

План одстрела лова на срндаћа на подручју Ловачког удружења Семберија испуњен је у три седице јуна и јула.

Ловочуварска екипа је са главним лововођом стално била на терену и утвршено је да није било повреда ловне дисциплине, а ловљено је по Правилнику о вршењу лова.

На почетку ловне сезоне испоштована је Скупштинска одука те је набављено теренско возило и фото апарат.

Ловачко удружење Семберија из Бијељине има стабилан и врло бројан фонд срнеће дивљачи, а што је резултат дугогодишњег рада и бриге за ову дивљач које у ратним дешавањима није било ни на биолошком минимуму у ловишту.

Квалитетна камена со у солилима је други фактор који задржава ову дивљач у ловиштима које је у јесењем и зимском периоду препуно хране просуте приликом бербе кукуруза.



Овогодишњем лову на срндаћа предходиле су активности изградње високих чека које испуњавају основне критеријуме сигурности и стабилности за несметано извођење лова.

Овог прољећа до отварања ловне сезоне изграђено је преко 100 нових квалитетних чека које су равномјерно распоређене у ловишту.

Оно чиме нису задовољни у ЛУ Семберија је бројно стање срнеће дивљачи у ловачким секцијама поред Дрине и Саве, разлози кажу у удружењну познати и ради се  на томе да се они одклоне.

У наредним данима предстоји састанак комисије за оцјењивање која е прегледати и оцјенити трофеје, а ваља напоменути су сембесрки ловци  току лова одстријелили и два шакала у Амајлијама и Загонима.

Отварање ловне сезоне на препелицу

Из ЛУ Семберија обавијештавају ловце, своје чланове, да од 1. августа почиње ловну сезону на препелицу и траје до испуњења плана одобреног одстрела.

Ловачке секције су дужне до тога дана доставе локације парцела за лов са груповођом, а ловци чланови овог ловачког удружења лов препелице могу вршити сваким даном у јутарње и поподневне часове уз обавезан долазак на зборно мјесто и показивање груповођи ловне карте и уредне документације за пса који се користи у лову.

Ловци туристи такође могу вршити лов сваким радним даном уз обавезно присуство унапријед одређеног пратиоца и предходно издату ловну карту у трајању не већем од 48 часова.

Миладин Божић

Be the first to comment

Leave a Reply