Угинуле птице обавезно однијети на испитивање

Канцеларија за ветеринарство при министарству спољне трговине и економских односа БиХ располаже са информацијама о појави високо патогене инфлуенце птица у Европи, па, иако још ниједан случај овог обољења није регистрован код нас и у нашем најближем окружењу, позива ловачка удружења на опрез.

У појединим државама Средње и Источне Европе – Чешкој, Мађарској, Пољској, Румунији, Словачкој и Украјини појавила се ова болест, па постоји оправдана сумња да ће инфлуенца наставити да се шири у наредном периоду према остатку Европе.

Изузетно је битно да нас у циљу раног откривања евентаулних обољења доставимо све угинуле птице на лабораторијско испитивање у циљу потвре или искључивања сумње на ову болест.




Инфлуенца птица заразна је вирусна болест птица, укључујући перад.

Зараза домаће перади вирусом инфлуенце птица узрокује два главна облика те болести, који се разликују по својој вируленцији. Нископатогени облик начелно изазива само благе симптоме, а високопатогени облик код већине врста перади узрокује високу стопу угинућа.

Та болест може увелико наштетити профитабилности перадарства. Инфлуенца птица појављује се углавном код птица, али у одређеним околностима њоме се може заразити и човјек, иако је ризик углавном врло мален.

 

Be the first to comment

Leave a Reply