Uspješan lov sekcije Šiprage: Vučica i tri vuka više neće činiti štetuSlika: siprage

Piše; Radenko Perišić

Lovna grupa sekcije Šiprage Lovačkog udruženja „Borčići“ odstrijelila je vučicu i tri vuka.

Dolazak zime na obronke Vlašića i šipraškog kraja donio je sa sobom i probleme u sela i zaseoke, a koji se ogledaju u najezdi vukova, što je uočeno redovnim izviđanjem i patroliranjem vođe lovne grupe „Prisočka“ Halida Lozića.  On je primijetio da se u lovištu pojavio čopor vukova, koji je u proteklom periodu nanio veliku štetu srnećoj divljači hraneći se njom, ali i stočnom fondu mještana Prisočke, gdje je nastradao veliki broj domaćih životinja, prvenstveno ovaca.

Nakon što je uočio vukove u lovištu grupovođa, Lozić je obavijestio lovce svih lovačkih grupa i sekretara Lovačkog udruženja Momira Mikića, te ih zamolio da se okupe u što većem broju i organizuju lov. Pozivu se odazvao određen broj lovaca susjednih lovnih grupa.

Grupovođa je rasporedio lovce i dao uputstva o načinu lova, ističući da se lovi samo vuk. Lov je započet u tačno određeno vrijeme. Odstrijeljena su tri vuka i vučica, a mirnu ruku i oštro oko imali su Anes Zuhrić, Nazif Gigović, Mirsad Palić i Ekrem Kazić zvani Bekir.

Lovci  LU „Borčići“, sekcija Šiprage, ovim odstrelom spriječili su nanošenje veće štete od vukova na divljači i stočnom fondu, a kako je istakao grupovođa Lozić, uspjeh bi bio daleko veći da se odazvao veći broj lovaca, jer su im dva vuka umakla i nisu ih stigli odstrijeliti.

Ova lovna grupa važi za jednu od najbolje organizovanih, jer vladaju red, rad i disciplina. Lovni rejon „Prisočka“ jedan je od najboljih, koji je uređen i na kojem su izgrađeni lovno-uzgojni i lovno-tehnički objekti, a redovno se iznosi i hrana za divljač. Ovo je jedan od najbogatijih rejona sa divljači, upravo zahvaljujući Lozićevom angažmanu i strogoći. Pored  divljači, oni vode računa i o bezbjednosti lovaca. Po završetku lova lovce su častili predsjednik Udruženja Pane Gavrić i  mještani sela koji čuvaju stada, uz čestitke za odstrel i sreću u daljem radu i dobar pogled.

 

Pao i vepar kapitalac

Grupa sekcije Grabovica odstrijelila je u rejonu Kuzmići u lovištu LU „Borčići“ Šiprage vepra trofejne vrijednosti teškog skoro 200 kilograma. Mirne ruke bio je Mladen Kalamanda, koji nije krio zadovoljstvo.

– Sa mnom u grupi bili su Stanko i Siniša Božić, a srećan sam što sam iskoristio priliku da odstrijelim ovog kapitalca i ponosan na ovaj primjerak. To je najveći vepar kojeg sam odstrijelio, a lovac sam već 12 godina – rekao je Kalamanda.

 

Be the first to comment

Leave a Reply