Успјешна година у ловишту “Бањалука”: Популација високе дивљачи на пријератном нивоу

Након успјешног завршетка лова на срндаћа и препелицу, у ловишту Бањалука је средином мјесеца септембра отворена и сезона лова на дивљу свињу, те првог викенда у октобру и на остале врсте дивљачи у складу са Календаром лова.

То су: медвјед, фазан, дивља патка, шумска шљука, вук, лисица, шакал и др. Због израженог неповољног бројног стања, ове године је донесена одлука о забрани лова зечије дивљачи. Након извршене оцјене овогодишњих трофеја срндаћа, констатован је тренд раста трофејне вриједности грла, што уз стабилну бројност ове популације у потпуности оправдава све спроведене узгојне мјере. Овогодишњи првак је трофеј Миленка Галића, који је оцијењен са 140,50 CIC поена. Иако су септембарске и октобарске временске прилике на страни дивљачи, већ у прва четири ловна викенда је одстријељено око 20 јединки дивљих свиња, што је засигурно најава и овогодишње успјешне сезоне. Важно је нагласити да се међу одстријељеним јединкама налазе и четири вепра капиталца са тежином од око 200 кг.

– С обзиром на то да је протеклом периоду, у ловишту “Бањалука” извршена потпуна стабилизација свих популација високе дивљачи на пријератни ниво, у наредном периоду је предвиђено повећање активности на стабилизацији популација ниске дивљачи. У склопу ових активности у посљедње три године је у ловиште унесено 1.500 јединки фазанске дивљачи, одгојене у властитој волијери удружења, што је допринијело знатном оправку ове врсте – рекли су у удружењу “Змијање”.



Поред планираних редовних акција у фебруару 2020. године, удружење има намјеру да изведе и двије акције на смањењу броја предатора и у вријеме редовног лова. Овим акцијама се очекује већи учинак на редукцији броја предатора, тим прије што у овом периоду постоји могућност употребе ловачких паса.

У септембру су започети радови на изградњи високе затворене чеке на локацији Тисовац, за које потребе је извршено прокресивање приступног пута. Истовремено на територији секције Сарачица је изграђена ловачка надстрешница.

У току ове године, планирана је набавка три аутоматске хранилице и двије сензорске камере, чија је набавка предвиђена од средстава ресорног Министарства. Реализацијом овог пројекта у ловишту ће бити инсталирано укупно 20 аутоматских хранилица, што је оптималан број за ово ловиште.

Наведеним инвестицијама и активностима у ловишту Бањалука, Ловачко удружење “Змијање” доказује одлучност и жељу да ловцима овог удружења, али и ловцима гостима, омогући максималан ужитак у лову и боравку у природи, те да искористи све потенцијале овог ловишта, које спада међу највеће у Републици Српској. Потврду успјеха ових активности показује и стални пораст броја чланова овог удружења.

Дарко Јованић

Be the first to comment

Leave a Reply