Величанствено ловачко вече ЛУ “Црњелово”: Сви драги људи на једном мјесту

Задатак сваког ловца је да прије одстрела, штити, одгаја дивљач и брине о њој, све како ловишта не би остала пуста, а самим тим нарушен и биодиверзитет. Ловачко удружење “Црњелово” баштини традицију ловства и дружења већ деценијама и прави је примјер складног дјеловања појединаца у систему цјелине. Газдују ловном површином од 8.800 хектара, а у удружењу је окупљено 230 ловаца. Након што су испратили још једну ловну сезону, окупили су се на ловачкој вечери како би сумирали резултате и ковали планове о активностима које им предстоје. На једном мјесту су се крајем прошле године окупиле колеге од Калиновика до Брода, али и добиле појачање из Србије. Сумирајући резултате предсједник удружења Живојин Лазић оцијенио је да је иза удружења добра година, ипак упозоравајући да је ситуација у вези са недостатком зечева у ловишту прилично алармантна. Ипак, на свечаној вечери доминантне су биле ведрије теме.

– Овакав вид дружења у нашем удружењу траје 25 година, истина, први пут смо били домаћини ван Црњелова из простог разлога што немамо адекватан простор да угостимо све пријатеље. Ипак, брзо ћемо ријешити и тај проблем јер правимо један велики ловачки дом који ће бити наша кућа. Ово је величанствен скуп. Ушао сам у ловство да бих се дружио, а тај дух сам пренио и на остале ловце из нашег мјеста. Угостили смо по ко зна који пут наше побратиме из Брода, Дворова, Забрђа и Јамене из Србије. У наредном периоду побратимићемо се са ловцима из Источне Илиџе и Калиновика и додатно проширити круг пријатеља – рекао је Лазић.




Посљедњих неколико година ловство је добило снажан замајац с обзиром на то да Влада Републике Српске посредством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Ловачког савеза Српске улаже много новца у ловишта.

– Увијек с поносом кажем да смо најмоћнија организација удружења грађана у Српској, не само зато што имамо више од 23.000 чланова, већ због чињенице да нема ниједног мјеста, ниједног села у нашој Републици које нема везе са ловом. Не постоји село у којем нема ловачка кућа, чека… У наредном периоду Ловачки савез РС ће у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде припремити стратегију одрживог газдовања угроженим врстама дивљачи, нарочито медвједом и вуком како бисмо могли примјењивати ЦИТЕС конвенцију – рекао је први ловац Српске Саво Минић.

Уз подршку Владе и градских власти на овом подручју сви услови за развој ловног туризма су испуњени. Сарадња градске управе са ловачким удружењима на подручју Бијељине изузетно је добра, па је и ове године свечаности присуствовао градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

– Није лов само тјерање дивљачи, то је љубав према природи, узгајање дивљачи и чување природе. Зато су оваква дружења врло важна, а имамо срећу што су на челу савеза и овог удружења добри и квалитетни људи који имају визију како да унаприједе ловство. Ту, прије свега, мислим на развој ловног туризма. Све су то лијепе ствари које ради једно ловачко удружење, тако да ће увијек имати моју подршку, како приватну, тако и од града Бијељина – рекао је Мићић.

Душан Репија

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply