ЛУ „Срндаћ“ из Осмака: На нишану 26 дивљих свиња

Пише: Мишо Лазаревић 

У ЛУ „Срндаћ“ из Осмака у пуном је јеку сезона лова на дивље свиње, дивљач која је у посљедње вријеме све више присутна у ловишту „Борогово“.

Овогодишња сезона отворена је 18. октобра скупом ловаца код ловачке куће у Сајтовићима, гдје традиционално чланови овог удружења крећу у ловне активности на крупну, али и ниску дивљач.

Према ријечима секретара ЛУ „Срндаћ“ Драгише Бојковића, годишњим планом коришћења ловишта предвиђено је да буде одстријељено 26 комада дивљих свиња, при чему ће се у првом дијелу ловне сезоне ловити неперспективна грла.

– Желимо да селективним ловом обезбиједимо што квалитетније примјерке дивљих свиња у нашем ловишту – казао је Бојковић и додао да је у посљедње вријеме на ловном подручју овог удружења примјетно повећано присуство „гаравих“ животиња.

У ЛУ „Срндаћ“ објашњавају да то није случајно, имајући у виду активности које се овдје континуирано предузимају на обезбјеђењу хране, не само за дивље свиње, него и за осталу врсту дивљачи.

– Ми смо прољетос знатне површине засијали силажним кукурузом, да бисмо обезбиједили храну за дивљач која обитава на нашем подручју, прије свега за дивље свиње и срнећу популацију. У долини Спрече, у ревиру Зворничка раван, као и изнад села Хајвази, под кукурузом се нашло 12 дунума, док смо два дунума засијали изнад села Ракино Брдо, у ревиру Липа – казује Бојковић и истиче да су у овим акцијама ловци користили властиту механизацију.

Иначе, на почетку овогодишње ловне сезоне на дивље свиње највише успјеха имали су чланови секције Цапарде. Група ловаца из ловне групе Шарци је у получасовном погону, у долини Спрече одстријелила „дивљака“ тешког 130 килограма.

Ловна сезона на дивље свиње, иначе, траје до краја јануара 2018. године. Почетком октобра у ЛУ „Срндаћ“ стартовала је и ловна сезона на ниску дивљач. Зеца лове до 5. децембра, а фазана до 5. јануара. Бојковић каже да је планирано да буде одстријељено 40 зечева и око 50 фазана. Пред почетак нове ловне сезоне ловачко удружење „Срндаћ“ је обогатило ловиште са 50 јединки одраслих фазана, које су набавили у фазанерији у Добоју. Не престаје ни брига о заштити и узгоју дивљачи, која ће посебно доћи до изражаја у зимском периоду, када су ловишта оскудна са храном.

– У ловишту смо направили шест нових хранилишта за дивље свиње и срнећу дивљач. Освјежена су и солила, а током предстојеће зимске сезоне наши ловци ће бити активни у обезбјеђењу хране. Из својих домаћинстава, чардака и штала, у ловиште ће износити кукуруз и сијено да би помогли дивљачи да лакше дође до хране када снијег и ниске температуре окују бороговски плато и долину Спрече – наглашава Драгиша Бојковић.

Струја у четири ловачке куће

Поред бриге о узгоју и заштити дивљачи једна од сталних активности у ЛУ „Срндаћ“ је и одржавање ловно-узгојних и ловно-техничких објеката. Како нам је рекао Драгиша Бојковић, у протеклом периоду, напорима руководства овог ловачког удружења обезбијеђена је електрична енергија у ловачким кућама у предјелу Какањ и Сајтовска Ријека, док ће до краја фебруара 2018. године струја стићи у још двије ловачке куће које се налазе на локалитету Борогово Мекоте и на Зворничкој равни.

Be the first to comment

Leave a Reply