Страхиња Башевић, предсједник ЛУ “Гласинац“: ЗА КРАТКО ВРИЈЕМЕ НАПРАВЉЕН ВЕЛИКИ НАПРЕДАК

На редовним изборима, одржаним средином 2017. године, скупштина Ловачког удружења “Гласинац“ Соколац за предсједника удружења изабрала је Башевић Страхињу. Том приликом изабрано је и ново руководствоудружења. За веома кратко вријеме урађено је много. Ново руководство се трудило да унаприједи рад удружења у свим областима, а посебно су видљиви резултати по питању комерцијалног лова.

– По први пут, откада постоји удружење, остварени су приходи. Прије свега приступили смо изградњи неопходне инфраструктуре, односно ловно-техничких и ловно узгојних објеката. Ту првенствено мислим на изградњу високе чекеса аутоматском хранилицому рејону Копита. Чека је израђена поштујући све савремене стандарде. Најприје је термоизолована, а затим обложена боровим облицама, те има прозоре и поклопце који омогућавају осматрање и гађање у више праваца. Она је првенствено веома функционална, али смо настојали и да је уклопимо у природни амбијент. Са ове чеке је већ одстрјељенједан медвјед, а срећни ловац је био Драго Кафадар из Витеза. Такође, већ имамо резервисане термине за одстрјел вука и медвједа у току зиме и прољећа. На овај начин направљен је први приход у удружењу што се тиче комерцијалног лова, истиче Башевић.

Он даље наставља и каже да су чланови удружења поред активности у ловишту, имали достапослова око реновирања ловачког дома који се налази у центру Соколца. Овај објекат је грађен шездесетих година прошлог вијека. У потпуности је завршена канцеларију у којој су смјештениоргани удружења, а за наредни период планира се завршетак реновирања остатка дома. Средства за ове радове обезбјеђена су углавном од донатора, а један дио новца који је зарађен путем комерцијалног лова, такође ће бити уложен у ове сврхе.

Што се тиче планова за наредни период предсједник ЛУ “Гласинац“ Соколац каже: “У плану нам је изградња још двије или три високе чеке. Такође, настојаћемо да у што више секција нашег удружења изградимо ловачке куће.“

– Већ обављамо припремне активности око набављања дрвне грађе и другог грађевинског материјала, тако да би смо предстојећу грађевинску сезону дочекали спремни. То све планирамо обезбиједити путем донаторских средстава, јер немамо могућности све финансирати од чланарина које уплаћују наши ловци, наглашава он.

Повећано бројно стање медвједа

На питање да прокоментарише тренутно стање дивљачи, Башевићкаже: “Што се тиче бројности високе дивљачи у ловишту којим газдује ЛУ “Гласинац“ Соколацстање је задовољавајуће. Према процјенама, у посљедње двије године дошло је до пораста бројног стања високе дивљачи посебно гледано у односу на последњих десет година. Изузетно смо задовољни са популацијом медвједа који сетериторијално шири. Наиме, медвједи се појављују у предјелима у којиманису примјећиванидо сада или их није било већ дужи низ година. Међутим, локално становништво претрпјело је велике штете на сточном фонду због наведеног ширења ареала ове дивљачи. Прије изградње хранилишта, медвједи су причинили штету на 15 грла стоке. Сада се надамо да ће доћи до смањења броја напада на домаће животиње због предузетих мјера на прихрани. Што се тиче медвједа, планиран је одстрјел једног медвједа у комерцијалном лову за 2017. годину и тај план смо испунили.Након овога, одлучили смо се да анализирамо стање ове дивљачи у ловишту. Такође, прикупили смо извјештаје из ветеринарске станице и изјаве локалног сеоског становништва. Уочен је пораст бројног стања медвједа и наоснову наведеног послали смо захтјев према ресорном Министарству да нам се одобри одстрјел још једног медвједа. У Министарству смо наишли на разумијевање и наш захтјев је одобрен.“

– Бројно стање дивље свиње је такође у порасту, а срнеће дивљачи имамо на завидном нивоу. Да би одржали ово стање, са локалном полицијском станицом подигли смо сарадњу на виши ниво. У том смислу, имали смо три веће акције контроле криволова. Ове акције су дале резултате и биће поднесен један извјештај о почињеном кривичном дијелу. Поред овога, често се врши контрола ловаца и локалног становништва у смислу посједовања и ношења оружја. Криволов је један од горућих проблема у цијелој Републици и на том плану ће се морати урадити много више, закључује Предсједник.

Лов је дружење прије свега

У удружењу са Соколцањегује се све оно што чини лов. Посебно су упечатљива дружења са ловцима из других градова Републике Српске и из иностранства. “Наше удружење је побратимљеноса ловачким друштвом из Лазарева. Настојимо да наша дружења буду чешћа и масовнија, те да у њима учествује што више ловаца. Наше побратимство има традицију дугу више од тридесет година. Сваке године ми идемо у лов у Лазарево, а и они долазе код нас. Ове године организовали смо дружење у хали „Романијапутева“, гдје смо окупили више од двијестотине ловаца. Поред ловаца из Лазарева, ту су били наши пријатељи из Чачка, Ужица, Вишеграда, Рогатице, Пала, Хан Пијеска и других градова регије. Атмосфера на забави је била предивна. По први пут смо организовали ловачку томболу са осамдесет награда, а главна награда била је ловачка пушка. Гости и домаћи ловци су били веома задовољни организацијом дружења.“ – каже предсједник Башевић.

Јачање ловочуварске службе један од приоритета

О стању стручне службе Башевић каже следеће: “Доласком на позицију предсједника удружења затекао сам једног професионалног ловочувара који је примљен у радни однос. По свим параметрима то је премало за 45.000 хектара ловне површине којим газдује Удружење. У наредном периоду учинићемо све да појачамо ловочуварску службу. Иначе, служба је веома слабо опремљена. Стим у вези, планирамо да купимо једно моторно возило и неопходну опрему за рад ловочувара на терену.

Планови за наредни период

На питање да нам каже какви су планови за наредни период он каже: “Првенствено наглашавам да ће све наше активности бити усмјерене на подизање комерцијалног лова на виши ниво изградњом ловно-узгојних и ловно-техничких објеката и смјештајних капацитета. Планина Романија је по питању ловно-туристичких могућности веома слабо искоришћена. Настојаћемо да са повећањем прихода од ловног туризма смањи чланарина домаћим ловцима. Желимо да омасовимо наше Удружење и примимо младе ловце у наше редове. Свакако да је једна од препрека и цијена чланарине коју би смо у наредном периоду настојали постепено смањивати. Већ на првом управном одбору ићићемо са приједлогом да се чланарина смањи. Тако да ћемо у неко догледно вријеме имати цијену чланарине која ће омогућити свим ловцима да је уплате и лове потпуно легално.“

Поред тога што је предсједник ловачког удружењакоје тренутно броји око двије стотине активних чланова, Башевић је и технички директор шумског газдинства “Романија“ Соколац. “И по питању ловства у газдинству имали смо успјеха. Одстрјељен је један медвјед и двије вучице. Везано за комерцијални лов, стање би могло бити много боље. Правно-бирократско регулисање извоза трофеја дивљачи је пресудан фактор за већу посјећеност иностраних ловаца и оживљавање ловног туризма. На крају, и цијена одстрјела дивљачи била би повећана. У том погледу сви трпимо штету, али се надамо да ће ускоро и та препрека бити уклоњена.“

Можемо рећи да је ново руководство Удружења направило доста помака у протеклој години.“Ми ту нећемо и не смијемо стати, већ настављамо даље“, закључио је Башевић Страхиња предсједник ЛУ “Гласинац“ из Соколца.

 

Марко Павловић

Be the first to comment

Leave a Reply