Tradicionalno druženje 500 lovaca u Loparama

Lovačko udruženje „Majevica“ u Loparama večeras je u svečanom salonu „Helvetia“ u ovoj majevičkoj opštini organizovalo tradicionalnu lovačku večeru kojoj je prisustvovalo više od 500 lovaca i gostiju.

Predsjednik ovog udruženja Lazar Stevanović rekao je novinarima da su lovci zadovoljni sezonom koja još traje u ovom kraju koji je bogat divljači, a od značajnih ulova izdvojio je odstrel 12 divljih svinja.

Stevanović je dodao da se Lovačko udruženje „Majevica“, osim uzgoja i zaštite divljači, bavi i sportskim takmičenjima i u tu je svrhu izgrađen poligon za gađanje glinenih golubova.

On je podsjetio da je ovo lovačko udruženje osnovano 1946. godine i broji 456 članova podijeljenih u osam sekcija, a gazduje sa 29.370 hektara lovne površine.

Od plemenite divljači preovladavaju srna, zec, divlja svinja i fazanska divljač, a od predatora lisica, šakal i kuna.

Potpredsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske Stevan Drašković rekao je novinarima da je ovaj savez u godini na izmaku proveo brojne aktivnosti s ciljem razvoja lovstva i uzgoja i zaštite divljači.

„Unijeli smo u lovišta značajan broj jedinki divljači, pomažemo edukacije lovaca i organizujemo lovačke ispite i pomažemo svaku aktivnost lovaca gdje je to potrebno“, rekao je Drašković i dodao da su nabavljene i puške za uspavljivanje medvjeda.

On je posebno pohvalio saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Lovačkoj večeri prisustvovao je i načelnik opštine Lopare Rado Savić koji je zahvalio Lovačkom udurženju „Majevica“ što svojim dobrim radom na najbolji način predstavlja i promoviše ovu majevičku opštinu.

„Lovci su odličan primjer kako treba da funkcionišu udruženja, a posebno mi je zadovoljstvo što je u Loparama iz godine u godinu sve više lovaca“, rekao je Savić.

Lovačkom druženju u Loparama prisustvovali su predstavnici lovački udruženja, „Semberija“ iz Bijeljine, „Jelen“ Glavičice, „Partizan“ Trnova, „Crnjelovo“, „Dubrava“, „Zabrđe“, „Rudar“ Ugljevik, „Golub“ Brodac, „Fazan“ Brčko, „Podrinje“ Janja, „Tuzla“ i „Vjetrenik“ iz Čelića.

Najzaslužnijim lovcima dodijeljene su priznanja, a na zabavi je organizovana i tombola sa fondom nagrada od 5.000 KM.

Izvor: Srna

Be the first to comment

Leave a Reply