“Lapua” – метак који без грешке обавља посао

“Lapua”, односно “Nammo Lapua Oy” или “Nammo Schönebeck” – званични називи компаније, дио је велике “Nammo” групације. Главни производи из њиховог производног програма су меци малог калибра и компоненти за спорт, лов и професионалну употребу.

Најбоља муниција и компоненте

“Lapua” се као произвођач највише фокусира на врхунски квалитет муниције малог калибра за спортске стријелце, али и ловце и полицију и остале сличне тактичке намјене. Да би био постигнут такав квалитет, неопходна је сарадња са врхунским спортистима, ловцима и другим стручњацима у својим пољима. На тај начин “Lapua” се и истакла као врхунски произвођач муниције и тај успјех је јасан уколико погледате било које озбиљније стрељачко такмичење на свијету – “Lapua” ће увијек бити ту у партнерској улози раме уз раме са врхунским спортским стријелцима наоружаним кратким или дугим цијевима.

 

Није лако постићи тај ниво квалитета, али сваки дио метка, од зрна, преко месинга, до барута се произведе у складу са вишедеценијским искуством, врхунским сировинама и савременим производним процесима. Иако је аутоматизација у производњи неизбјежна у данашњим модерним производним процесима, “Lapua” се издваја од других произвођача чињеницом да запослени у производњи лично провјеравају сваку туру произведене муниције, али, и по потреби, сваки метак посебно. Завршна тачка оваквог пажљиво контролисаног производног процеса су барут и иницијална каписла, који се савршено уклапају уз одабрано зрно и чауру. Сарадња са водећим произвођачима барута и иницијалних каписли омогућава савршено комбиновање за сваки тип метка, чиме се добија поуздана и прецизна муниција, која се редовно доказује, како на полигонима тако и на такмичењима. Због свега тога врхунски стријелци и ловци се могу увијек ослонити на “Lapua” производе када желе да сваки пут погоде мету тачно тамо гдје су пожељели.

Ловачка муниција

Ловачки програм је заокружен са муницијом за сваку ловачку потребу, од варминт и мањих птица за излов, до европске, америчке и афричке крупне дивљачи. Њихова ловачка муниција омогућава чист и прецизан погодак, будући да постоји избор између “naturalis”, “мега” и зрна са пуном оловном кошуљицом. Лепеза производа омогућава лов на сваку врсту дивљачи. Захваљујући томе сваки ловац може наћи нешто за себе у овој заиста широкој лепези. Коначно, сваки метак је произведен у складу са CIP законима, чиме се потврђује да муниција савршено функционише у свим атмосферским условима – и по сунцу, киши, снијегу…

Најпознатији тип метка је дефинитивно “naturalis”, трећа генерација метка без олова, чиме се избјегава потенцијално тровање, како дивљачи тако и околине. Овај тип муниције се може слободно користити у ловним зонама гдје је забрањена употреба муниције са оловном базом. “Lapua” овај тип метка производи још од 2002. године, уз употребу врхунске технологије, чиме се добија зрно које се редовно, контролисано шири – дизајн полимерског вентила користи хидрауличну силу за добијање оптималног “печурка” ефекта, са највећим обимом брзина на тржишту.

Метак је дизајниран и произведен од чистог бакра. Сам материјал, дизајн зрна, као и контролисано ширење обезбјеђује чврсту и готово несаломиву конструкцију. Самим тим, нема губитака масе зрна – зрно задржава 100 одсто своје масе након удара, без фрагментације. Сам процес ширења зрна почиње од вентила на врху зрна, преко симетричног ширења без икакве фрагментације, чиме се добија максималан пренос енергије на ловину, чиме се смањује шанса за рањавање и продужавање патње дивљачи, те уједно умањује упропаштавање меса. Овај метак је кроз безбројне циклусе тестирања доказао да нема губитака масе – сваки пут је зрно извађено из тестног желатина масом одговарало оригиналном зрну прије испаљивања. Ово зрно преноси максимални ударни ефекат, те ради савршено на ударним брзинама између 490 m/s и 1.000 m/s. Сам дизајн зрна се стара да оно има одличне перформансе у силазној путањи.

 

Зато када пожелите врхунски метак, не гледајте даље. “Lapua” је заиста велики произвођач који прави врхунске производе, у сарадњи са најбољим и највећим у свом послу, од спорта, преко лова, до полицијско-војне службе – ово је метак који обавља посао и то без грешке и додатне компликације или непредвиђених проблема.

 

Be the first to comment

Leave a Reply