Првих педесет метака продужује вијек цијеви

На нашем простору се може наћи доста добро очуваних половних ловачких карабина. Ипак, добар дио ловаца се одлучује за куповину новог оружја.

Као и нов аутомобил, којем је мотор још неразрађен те га је потребно возити без наглог повећања броја обртаја мотора, исто тако је неопходно започети правилну експлоатацију нове пушке. Експерти из области балистике препоручују да првих педесет метака из нове цијеви буде испаљено под контролисаним условима, што ће продужити њен животни вијек.



Прије гађања из нове пушке потребно је очистити цијев. За чишћење је потребан сљедећи прибор: шипка за чишћење, штитник за цијев, месингана четкица, крпице од памука и уље.

Штитник за цијев поставља се на мјесто затварача. Кроз њега се провлачи шипка за чишћење пушке на коју је постављена месингана четкица. Шипка се гура кроз цијев док четкица у потпуности не изађе из цијеви, а затим се повлачи уназад.

Након овога цијев се науљи уљем помоћу памучне крпице или користећи спреј. Затим, цијев се посуши чистом сувом крпицом. Када је цијев очишћена и потпуно сува, пушка је спремна за испаљивање првог хица.

На исти начин пушка се чисти послије сваког од првих пет хитаца. Потребно је сачекати да се цијев охлади након сваког пуцња.

Послије испаљених првих пет метака и пет узастопних чишћења, слиједи пет опаљења без чишћења, али са паузама за хлађење цијеви. Пошто смо испалили и десети метак, цијев је потребно очистити.

Преосталих четрдесет метака испаљује се у серијама по пет. Након сваке серије потребно је очистити цијев. Напомињемо да цијев мора бити добро посушена након чишћења.

Овим процесом врши се изглађивање грубих ивица поља и трагова алата који остају приликом израде цијеви. Чишћење је неопходно и због уклањања месинга и сагорјелих барутних наслага које остају иза неравнина у новој цијеви.

Зависно од врсте произвођача, експерти препоручују испаљивање и до двије стотине метака да би се добила савршена група погодака. Углавном, процес је завршен када добијете уску групу погодака и када се мала количина месинга одстрањује из цијеви. С друге стране, неспровођење наведених процедура ограничиће вијек цијеви и прецизност оружја.

Наведени процес се на енглеском језику назива „Break-In“ и на интернету се може наћи доста стручних текстова на ову тему.

Марко Павловић

Be the first to comment

Leave a Reply