Активан надзор спречава болести

Неминовно је да је сарадња ловаца Републике Српске и ветеринарске службе подигнута на виши ниво. Поред завршених и потенцијалних нових пројеката између Ветеринарског института и ЛС РС, поједина ловачка удружења редовно пријављују губитке у ловиштима и шаљу лешеве угинуле дивљачи на анализу у циљу утврђивања узрока угинућа. Активни надзор је изразито битан у сузбијању многих заразних и паразитских болести на територији многих земаља, па самим тим и Републике Српске. Епидемиолошка слика многих болести се мијења из године у годину. Свједоци смо да је захваљујући оралној вакцинацији лисица појава бјеснила доста умањена у посљедњих од пет до десет година. Међутим, имамо опасност од појаве других болести, као што је афричка куга свиња, болест плавог језика, америчка метиљавости срнеће и јеленске дивљачи, носна и поткожна штркљивост срнеће дивљачи… Да бисмо знали са чим газдујемо, потребно је да редовно пратимо ове болести, те је активност и ажурност ловачких удружења најбитнија карика у овом процесу. У односу на неколико година уназад, овај проблем се знатно поправио, тако да нека удружења раде доста ажурније и редовно шаљу узорке на лабораторијску анализу.

Важно је навести да су у институту први пут прегледане животиње попут обичног јазавца (Meles meles), дивље мачке (Felis silvertries), затим узорци дивокоза (Rubicapra rupicapra), срна (Capreolus sapreaolus), дивљих свиња (Sus scrofa) и медвједа (Ursus arctos). Добијени су значајни и вриједни резултати овим испитивањима, који су изузетно корисни у познавању неких паразитских инфекција.

Надамо се да ћемо наставити успјешно започету сарадњу мониторинга здравља дивљачи у ловиштима Републике Српске и на тај начин спријечити масовне појаве болести које би довеле до оболијевања и угинућа дивљачи. Из тог разлога апелујемо на ловце да редовно пријављују све губитке ветеринарској служби и да редовно врше лабораторијске претраге одстријељене дивљачи.

Важно је наставити овакав тренд јер само ћемо на овај начин добити значајне информације о кретању многих болести дивљачи у Републици Српској. Сви имамо заједнички циљ, а то је здрава дивљач у нашој Републици Српској.

Оливер Стевановић

 

Be the first to comment

Leave a Reply