Aktivan nadzor sprečava bolesti

Neminovno je da je saradnja lovaca Republike Srpske i veterinarske službe podignuta na viši nivo. Pored završenih i potencijalnih novih projekata između Veterinarskog instituta i LS RS, pojedina lovačka udruženja redovno prijavljuju gubitke u lovištima i šalju leševe uginule divljači na analizu u cilju utvrđivanja uzroka uginuća. Aktivni nadzor je izrazito bitan u suzbijanju mnogih zaraznih i parazitskih bolesti na teritoriji mnogih zemalja, pa samim tim i Republike Srpske. Epidemiološka slika mnogih bolesti se mijenja iz godine u godinu. Svjedoci smo da je zahvaljujući oralnoj vakcinaciji lisica pojava bjesnila dosta umanjena u posljednjih od pet do deset godina. Međutim, imamo opasnost od pojave drugih bolesti, kao što je afrička kuga svinja, bolest plavog jezika, američka metiljavosti srneće i jelenske divljači, nosna i potkožna štrkljivost srneće divljači… Da bismo znali sa čim gazdujemo, potrebno je da redovno pratimo ove bolesti, te je aktivnost i ažurnost lovačkih udruženja najbitnija karika u ovom procesu. U odnosu na nekoliko godina unazad, ovaj problem se znatno popravio, tako da neka udruženja rade dosta ažurnije i redovno šalju uzorke na laboratorijsku analizu.

Važno je navesti da su u institutu prvi put pregledane životinje poput običnog jazavca (Meles meles), divlje mačke (Felis silvertries), zatim uzorci divokoza (Rubicapra rupicapra), srna (Capreolus sapreaolus), divljih svinja (Sus scrofa) i medvjeda (Ursus arctos). Dobijeni su značajni i vrijedni rezultati ovim ispitivanjima, koji su izuzetno korisni u poznavanju nekih parazitskih infekcija.

Nadamo se da ćemo nastaviti uspješno započetu saradnju monitoringa zdravlja divljači u lovištima Republike Srpske i na taj način spriječiti masovne pojave bolesti koje bi dovele do obolijevanja i uginuća divljači. Iz tog razloga apelujemo na lovce da redovno prijavljuju sve gubitke veterinarskoj službi i da redovno vrše laboratorijske pretrage odstrijeljene divljači.

Važno je nastaviti ovakav trend jer samo ćemo na ovaj način dobiti značajne informacije o kretanju mnogih bolesti divljači u Republici Srpskoj. Svi imamo zajednički cilj, a to je zdrava divljač u našoj Republici Srpskoj.

Oliver Stevanović

 

Be the first to comment

Leave a Reply