Aktivnosti u LU “Igman“ Istočna Ilidža

Članovi Lovačkog udruženja “Igman“ iz Istočne Ilidže, predvođeni predsjednikom Stevanom Draškovićem, nastavili su sa dobrom praksom koja se ogleda u realizaciji mnogobrojnih aktivnosti koje su vezane za sve sfere lovstva. Posebno treba istaći skorašnje aktivnosti na polju kinologije, unapređenja rada lovočuvarske službe, ali i na realizaciji godišnjeg plana odstrijela srneće divljači.

Lovci dobili pet rasnih štenadi

Lovačko udruženje je prije dvije godine nabavilo rasnu ženku brak-jazavčara. Ove godine ona je okotila pet štenadi, koja su podjeljena lovcima. Kako Drašković kaže, Udruženje je snosilo sve troškove oko realizacije ove aktivnosti, a sve sa ciljem prije svega poboljšanja stanja kinologije. Štenad su uredno vakcinisana, što je evidentirano u međunarodnim zdravstvenim knjižicama. Ovi psi će se, nakon što dostignu potrebnu zrelost, koristiti u lovu na divlje svinje. U narednom periodu biće stavljen akcent na provođenju svih odredbi pravilnika o vrstama, broju i načinu korišćenja lovačkih pasa u lovištu, kako bi se ispoštovale propisane norme, a iz lovišta uklonili eventualno nerasni psi i psi bez potrebnih dokumenata.

Lovočuvaru će biti isplaćen i regres

Uporedo sa realizacijom izgradnje infrastrukture u lovištu, velika pažnja poklanja se razvoju i opremanju lovočuvarske službe. Zaštita divljači je neophodan preduslov za obavljanje svih funkcija lovstva i to je prepoznato od stane Upravnog odbora Udruženja. O ozbiljnosti rukovodstva govori i odluka da se lovočuvaru isplati regres, što se može sagledati kao podsticaj i stimulans za dosadašnji, ali i podstrjek za budući rad.

Lov srneće divljači

Lov srneće divljači u ovom udruženju teče planiranom dinamikom i po planu odstrijela. Od planiranih devet grla, do sada je ulovljeno osam. U “Igmanu“ vjeruju da će plan biti realizovan do zatvaranja sezone. Takođe, u komercijalnom lovu je odstrijeljen jedan srndać.

Za kraj treba istaći da je Udruženje bogatije za nekoliko novih lovaca, kojima su nakon polaganja lovačkog ispita uručene diplome i članske knjižice. Takođe, svi lovci sa nestrpljenjem očekuju postavljanje još jedne visoke čeke, nekoliko hranilica za divljač, nadzorne kamere, kao drugu opremu u svom lovištu. Nabrojane objekte i sredstva lovci će dobiti u okviru konkursa koji je raspisala Vlade Republike Srpske u okviru resornog ministarstva, a koja će u mnogome unaprijediti stanje u lovištu.

MP

 

Be the first to comment

Leave a Reply