Bijeljina: Osnovan prvi streljački klub za gađanje letećih meta u Republici Srpskoj

Lovno streljaštvo, odnosno gađanje letećih meta u disciplinama trap, dabl-trap i skit, postaje sve popularniji sport, kako u regionu, tako i u svijetu. Posebno je pozitivan primjer naših komšija u Republici Hrvatskoj u oblasti popularizacije ovog sporta. Oni su sa malo finansijskih ulaganja, sa dvije poslednje olimpijade, donijeli dvije zlatne medalje u disciplini trap.

Pozitivni pomaci po ovom pitanju dešavaju se i u Republici Srpskoj. U Bijeljini je osnovan prvi streljački klub za gađanje letećih meta. Svakako, to je odličan razlog da napravimo intervju sa predsjednikom i jednim od osnivača kluba Miladinom Stjepanovićem.

– Mi smo prvi registrovani klub ove vrste u Republici Srpskoj. Pošto u našem Streljačkom savezu nema više klubova ove vrste, naš sledeći korak je učlanjivanje u Streljački savez BiH, sa ciljem osnivanja lige i utvrđivanja kalendara takmičenja. Na teritoriji Federacije BiH i Distrihta Brčko postoji infrastruktura, uređena strelišta koja zadovoljavaju propise Međunarodne sportske streljačke federacije (ISSF). Na našim prostorima takvog strelišta danas nema. Mi smo imali vrhunska strelišta u Banja Luci na Rakovačkim Barama i Trnovu međutim iz raznoraznih razloga, subjektivnih i objektivnih oni danas nisu u funkciji. Jedan od najvećih hendikepa naših strijelaca je upravo taj što stalno moramo da budemo gosti, najčešće u inostranstvu Srbiji i Hrvatskoj. Odlazak u inostranstvo, naravno dodatno uvećava troškove, a predstavlja i poseban administrativni problem koji zahtjeva izdvajanje dodatnih sredstava za plaćanje taksi na graničnim prelazima na prenos sportskog oružja i municije, navodi Stjepanović.

I pored svih prepreka sa kojima se naši strijelci suočavaju, Stjepanović je optimističan. On dalje kaže da su strijelci uvijek imali podršku Lovačkog saveza.

– Sve u svemu, da nam nije lovaca organizovanih kroz Lovački savez Republike Srpske i njihove svesrdne podrške, počev od Vlade Simića prvog predsjednika LSRS, pa do danas aktuelnog predsjednika Save Minića, osnovano je pitanje šta bi uopšte bilo od ovog sporta, ističe on.

Stjepanović se nada da ćemo već sledeće godine imati ligu u gađanju letećih meta na nivou BiH.

– Za početak u prvoj godini neka bude pet klubova, bitno je samo da se počne, kada počne više nema zaustavljanja, kada ja posustanem doćiće mlađi i na dobrim temeljima nastaviti dalje sa razvojem ovog sporta. Optimizam dodatno ulijeva činjenica da mi se javljaju strijelci iz svih krajeva Republike Srpske i Federacije BiH, interesuju se za proceduru osnivanja streljačkog kluba. U najavi su osnivanja klubova u Istočnom Sarajevu, Srebreniku, Orašju, Tuzli, čekamo da se Banja Luka probudi, oni obzirom na prebogatu istoriju, tradiciju u ovom sportu, infrastrukturu koju posjeduju, moraju biti glavna pokretačka snaga u razvoju ovog sporta. Tamo se hitno moraju rješiti pitanja funkcionisanja međuljudskih odnosa i utvrditi šta je opšti interes, ističe Stjepanović.

Predsjednik prvog streljačkog kluba za gađanje letećih meta posebno ističe da su imali nesebičnu pomoć od strane ministarke za porodicu, omladinu i sport u Vladi Republike Srpske Jasminke Davidović koja je bezrezervno prihvatila prijedlog i dala punu podršku u osnivanju kluba.

On se nada se da će formiranje lige na ovom nivou privući veću medijsku pažnju, a i sponzore. Iz lige u kojoj bi nastupali takmičari sa već dokazanim rezultatima na revijalnim takmičenjima i turnirima u inostranstvu, može se formirati jaka reprezentacija. Formiranje lige, održavanje takmičenja na strelištima koja ispunjavaju međunarodne standarde, sa sudijama koje imaju međunarodne licence mi stičemo uslove za stvaranje jake reprezentacije i izlazak izvan okvira BiH. Onda se otvara mogućnost za ponovno ostvarenje sna da BiH, Republika Srpska, Semberija, ponovo ima svog olimpijca kao što je to bio Zoran Novaković u Sidneju 2000 godine. Takođe, postoje pozitivni signali iz Gradske uprave Bijeljina da bi uskoro i moj grad u saradnji sa privrednicima ove regije mogao dobiti najsavremenije strelište kakvo i zaslužuje drugi grad po veličini u Republici Srpskoj, najavljuje Stjepanović.

– Naše podneblje obiluje talentima. Moja generacija je “izgubila“ najbolje godine za takmičenje u proteklom ratu. Ne smijemo dozvoliti da mladi talenti propadaju zbog nedostatka potrebnih uslova za treniranje i lige, navodi Stjepanović.

Miladin Stjepanović nam je predočio proceduru za osnivanje streljačkog kluba:

Prije svega, na nivou Kluba treba usvojiti Odluku o osnivanju kluba u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Republike Srpske. Sportsko udruženje ili klub mora imati najmanje pet članova osnivača, poželjno je da osnivači imaju uredno izmirene sve poreske obaveze jer posle mogu imati prolblem kod dobijanja JIB broja kod Poreske uprave. Nakon sačinjavanja formalne Odluke o osnivanju kluba zakazuje se Konstitutivna skupština na kojoj se kroz Zapisnik utvrđuje Odluka o imenovanju predsjednika skupštine kluba, Odluka o imenovanju upravnog odbora, Predsjednika kluba,  Statut kluba.

Nakon sprovedene Konstitutivne skupštine potrebno je se obratiti Ministarstvu porodice, omladine i sporta sa zahtjevom za dobijanje Rješenja o ispunjenosti uslova. Takođe, dostavlja se izjava o posjedovanju sportske opreme i rekvizita. Ovo ministarstvo je prvi i poslednji korak u proceduri osnivanja kluba.

Komisija Ministarstva sa sekretarom Streljačkog saveza Republike Srpske izlazi na teren i utvrđuje činjenično stanje. Oni prave zapisnik i donose rješenje o ispunjenosti uslova.

Nakon toga upućuje se zahtjev prema nadležnom Osnovnom sudu za donošenje rješenja o registraciji kluba. Kada se dobije Rješenje o upisu u sudski registar, podnosi se zahtjev za izdavanje PIB broja u Poreskoj upravi. Nakon dobijanja PIB broja u banci se otvara žiro-račun kluba. Slijedi upućivanje zahtjeva prema Ministarstvu lokalne uprave i samouprave za upis registar sportskih Klubava Republike Srpske. Na kraju kada se dobije rješenje, isto se podnosi Streljačkom savezu Republike Srpske, čijim članstvom automatski postajete i član SS BiH.

MP

Be the first to comment

Leave a Reply