Бијељина: Основан први стрељачки клуб за гађање летећих мета у Републици Српској

Ловно стрељаштво, односно гађање летећих мета у дисциплинама трап, дабл-трап и скит, постаје све популарнији спорт, како у региону, тако и у свијету. Посебно је позитиван примјер наших комшија у Републици Хрватској у области популаризације овог спорта. Они су са мало финансијских улагања, са двије последње олимпијаде, донијели двије златне медаље у дисциплини трап.

Позитивни помаци по овом питању дешавају се и у Републици Српској. У Бијељини је основан први стрељачки клуб за гађање летећих мета. Свакако, то је одличан разлог да направимо интервју са предсједником и једним од оснивача клуба Миладином Стјепановићем.

– Ми смо први регистровани клуб ове врсте у Републици Српској. Пошто у нашем Стрељачком савезу нема више клубова ове врсте, наш следећи корак је учлањивање у Стрељачки савез БиХ, са циљем оснивања лиге и утврђивања календара такмичења. На територији Федерације БиХ и Дистрихта Брчко постоји инфраструктура, уређена стрелишта која задовољавају прописе Међународне спортске стрељачке федерације (ИССФ). На нашим просторима таквог стрелишта данас нема. Ми смо имали врхунска стрелишта у Бања Луци на Раковачким Барама и Трнову међутим из разноразних разлога, субјективних и објективних они данас нису у функцији. Један од највећих хендикепа наших стријелаца је управо тај што стално морамо да будемо гости, најчешће у иностранству Србији и Хрватској. Одлазак у иностранство, наравно додатно увећава трошкове, а представља и посебан административни проблем који захтјева издвајање додатних средстава за плаћање такси на граничним прелазима на пренос спортског оружја и муниције, наводи Стјепановић.

И поред свих препрека са којима се наши стријелци суочавају, Стјепановић је оптимистичан. Он даље каже да су стријелци увијек имали подршку Ловачког савеза.

– Све у свему, да нам није ловаца организованих кроз Ловачки савез Републике Српске и њихове свесрдне подршке, почев од Владе Симића првог предсједника ЛСРС, па до данас актуелног предсједника Саве Минића, основано је питање шта би уопште било од овог спорта, истиче он.

Стјепановић се нада да ћемо већ следеће године имати лигу у гађању летећих мета на нивоу БиХ.

– За почетак у првој години нека буде пет клубова, битно је само да се почне, када почне више нема заустављања, када ја посустанем доћиће млађи и на добрим темељима наставити даље са развојем овог спорта. Оптимизам додатно улијева чињеница да ми се јављају стријелци из свих крајева Републике Српске и Федерације БиХ, интересују се за процедуру оснивања стрељачког клуба. У најави су оснивања клубова у Источном Сарајеву, Сребренику, Орашју, Тузли, чекамо да се Бања Лука пробуди, они обзиром на пребогату историју, традицију у овом спорту, инфраструктуру коју посједују, морају бити главна покретачка снага у развоју овог спорта. Тамо се хитно морају рјешити питања функционисања међуљудских односа и утврдити шта је општи интерес, истиче Стјепановић.

Предсједник првог стрељачког клуба за гађање летећих мета посебно истиче да су имали несебичну помоћ од стране министарке за породицу, омладину и спорт у Влади Републике Српске Јасминке Давидовић која је безрезервно прихватила приједлог и дала пуну подршку у оснивању клуба.

Он се нада се да ће формирање лиге на овом нивоу привући већу медијску пажњу, а и спонзоре. Из лиге у којој би наступали такмичари са већ доказаним резултатима на ревијалним такмичењима и турнирима у иностранству, може се формирати јака репрезентација. Формирање лиге, одржавање такмичења на стрелиштима која испуњавају међународне стандарде, са судијама које имају међународне лиценце ми стичемо услове за стварање јаке репрезентације и излазак изван оквира БиХ. Онда се отвара могућност за поновно остварење сна да БиХ, Република Српска, Семберија, поново има свог олимпијца као што је то био Зоран Новаковић у Сиднеју 2000 године. Такође, постоје позитивни сигнали из Градске управе Бијељина да би ускоро и мој град у сарадњи са привредницима ове регије могао добити најсавременије стрелиште какво и заслужује други град по величини у Републици Српској, најављује Стјепановић.

– Наше поднебље обилује талентима. Моја генерација је “изгубила“ најбоље године за такмичење у протеклом рату. Не смијемо дозволити да млади таленти пропадају због недостатка потребних услова за тренирање и лиге, наводи Стјепановић.

Миладин Стјепановић нам је предочио процедуру за оснивање стрељачког клуба:

Прије свега, на нивоу Клуба треба усвојити Одлуку о оснивању клуба у складу са Законом о удружењима и фондацијама Републике Српске. Спортско удружење или клуб мора имати најмање пет чланова оснивача, пожељно је да оснивачи имају уредно измирене све пореске обавезе јер после могу имати пролблем код добијања ЈИБ броја код Пореске управе. Након сачињавања формалне Одлуке о оснивању клуба заказује се Конститутивна скупштина на којој се кроз Записник утврђује Одлука о именовању предсједника скупштине клуба, Одлука о именовању управног одбора, Предсједника клуба,  Статут клуба.

Након спроведене Конститутивне скупштине потребно је се обратити Министарству породице, омладине и спорта са захтјевом за добијање Рјешења о испуњености услова. Такође, доставља се изјава о посједовању спортске опреме и реквизита. Ово министарство је први и последњи корак у процедури оснивања клуба.

Комисија Министарства са секретаром Стрељачког савеза Републике Српске излази на терен и утврђује чињенично стање. Они праве записник и доносе рјешење о испуњености услова.

Након тога упућује се захтјев према надлежном Основном суду за доношење рјешења о регистрацији клуба. Када се добије Рјешење о упису у судски регистар, подноси се захтјев за издавање ПИБ броја у Пореској управи. Након добијања ПИБ броја у банци се отвара жиро-рачун клуба. Слиједи упућивање захтјева према Министарству локалне управе и самоуправе за упис регистар спортских Клубава Републике Српске. На крају када се добије рјешење, исто се подноси Стрељачком савезу Републике Српске, чијим чланством аутоматски постајете и члан СС БиХ.

МП

Be the first to comment

Leave a Reply