„Блазерова“ бокерица попут авиона VIDEO

Домаћим, али и свјетским ловцима и спортским стријелцима њемачка фирма „Blaser“ позната је највише по квалитетном, прецизном и скупом, али и контроверзном ловачком карабину директне акције R93 и његовом насљеднику R8 те комбинованим пушкама различитих конфигурација – далеко мање него по производњи класичних бокерица. Наиме, оружар Хорст Блазер основао је властиту фирму у њемачком граду Исни им Алгој 1957. године и убрзо представио првенац – квалитетни дрилинг „дипломат“ чије су цијеви и већина дијелова израђени у чувеном аустријском Ферлаху. Након тог модела и неколико једнометних преламајућих „кип лауф“ карабина као и ловачког карабина са топовским блок затварачем BL 820, Хорст 1983. конструише карабин обртночепне акције са кратким телескопским затварачем SR 830. Све те пушке биле су високе класе и најчешће раскошно украшене.



Али Герхард Бленк, искусни стручњак – пушкар при „Блазеру“, захваљујући бољим лидерским способностима и истанчанијем слуху за пословност купио је фирму од Хорста Блазера и преузео кормило 1986. године задржавши име фирме. Крајем осамдесетих година прошлог вијека започет је опсежан рад на потпуно новој конструкцији ловачког карабина директне акције – познати „блазер Р93“ је званично представљен 1993. године. R93 је родоначелник модерних ловачких карабина овог типа, а на њему су, уз помоћ тада врло напредног компјутерског програма CAD радила два „Блазерова“ стручњака, поменути Герхард Бленк и шеф истраживања и развоја фирме Мајнрад Цех. Сам Хорст Блазер са карабином R93 није имао ништа ако изузмемо чињеницу да је за развој тог карабина као полазни основ искоришћен Хорстов карабин SR 830 са телескопским затварачем.

У једном од ранијих бројева, обрађујући развојни пут карабина директне акције, највише простора посветили смо управо моделу „блазер R93“ и за њега везаним контроверзама – закључили смо тада да се усавршавању брављења његовог затварача приступило након учесталих (документованих и доказаних) случајева тешких повреда стријелаца узрокованих излијетањем затварача из сандука и забијањем истог у главу унесрећеног при коришћењу како исправне, тако и препуњене муниције. Нови затварач његовог насљедника, карабина „блазер R8“, битно се разликује од старог и доноси више побољшања на пољу безбједности, а то, наравно, није урађено случајно ма колико је фирма „Blaser“ негирала повезаност конструкције затварача са овим инцидентима.

Оснивач „Blaserа“ Хорст Блазер, независно од тога, наставио је усавршавање карабина директне акције у аустријској компанији „Strasser“ то јест „HMS Präzisionstechnik GmbH“ (као дио фирме „Strasser Maschinenbau GmbH“ коју је 1947. основао Херберт Штрасер и која је позната, између осталог, по врхунској технологији и производњи прецизних компонената за космичке ракете „Ariane“ у склопу Европског свемирског програма). „Штрасер“ је, дакле, основан 2004. године као плод сарадње оснивача Херберта Штрасера и Хорста Блазера који је на нирнбершком сајму IWA 2006 представио своју потпуно нову и оригиналну конструкцију – карабин „Strasser RS 05“ о којем смо такође писали, а његов насљедник је „Strasser RS 14“. Иронија је у томе да конструкције човјека који је основао „Blaser“, карабини директне акције „Strasser RS 05“ и RS 14, од свога увођења представљају опасну конкуренцију „блазеру R93“ и R8, а према једном броју стручњака су и бољи на пољу безбједности (за разлику од „Блазерових“ радијално постављених бравећих уздужних сегмената на глави затварача, који су заправо лиснате опруге, „штрасер“ има радијално постављене полумјесечасте забрављујуће елементе у чије је тијело утопљена прстенаста обухватна опруга, а занимљиво је и да нови „блазер Р8“ и „Strasser RS 05″/RS 14 дијеле слично рјешење цјевастог елемента у тијелу затварача чији врх размиче бравеће сегменте).

Како било, фирма „Blaser“ данас, осим на ловачком оружју, исписује своје име и на муницији, ловачким сјечивима, луксузној гардероби и опреми, опреми за ловачке псе, богатој палети производа намијењених одржавању/чувању оружја и такмичарској опреми за гађање глинених голубова, а лого „Blaserа“ гарант је високог квалитета и трајности. Овога пута бавићемо се новитетом представљеним прошле годинена на сајму IWA – у питању је сасвим нова ловачко-спортска бокерица ознаке F16 настала на бази прије десетак година представљене такмичарско-ловачке бокерице система F3.

Модел F3

Кренућемо од полазног основа за нову F16. Ради се о бокерици измјењивих цијеви ознаке „блазер F3“ која је премијерно представљена 2004. године на нирнбершком сајму IWA, а на којој је рад започет крајем деведесетих година 20. вијека и то кроз тијесну сарадњу конструктора са врхунским стријелцима глинених голубова (такмичарима) те је све на овом оружју у првом реду подређено управо поменутом спорту, дакле, врло брзом и прецизном пласирању хица. Наравно, из модела F3 рођен је и ловачки модел. На бокерици F3 баскула је израђена од једног блока прворазредног челика, а примјена ударног механизма са ударачима, ударним опругама и ударним иглама који имају аксијално (праволинијско) кретање омогућила је да њена силуета буде необично ниска (профил баскуле од 60,6 mm), а окидање муњевито, што је био један од захтјева стријелаца.

Тај принцип са ударачима праволинијског кретања, иначе, није нов и његов настанак веже се за конструкцију, односно име шведског проналазача Руне Л. Флодмана (уз њега су у патенту број US 4472899 А наведена имена још шесторице проналазача) који је још почетком 1980-их развио бокерицу измјењивих цијеви. Међутим, систем „блазер F3“ усавршен је увођењем хоризонталног распореда ударача, засебних ударних игала, али и других иновативних рјешења. Наиме, док су код „флодмана“ ударачи смјештени вертикално један изнад другог „блазер F3“ има хоризонтални распоред ударача, дакле, лијеви и десни ударач – управо то једноставно, али ингениозно рјешење омогућило је необично низак профил баскуле. Ударне игле код Флодманове бокерице саставни су дио цилиндричних ударача, док су код „блазера F3“ ударне игле као засебни челични елементи са припадајућим ударним опругама смјештени у челу баскуле које је затворено демонтажном плочом – једноставним одвртањем те плоче отвара се приступ ударним иглама.

Систем F3 необично је брз, безбједан и поуздан, има један подесиви селективни обарач, константе силе, изузетно кратког хода којим се реско окидају обје цијеви, а брзина одзива ударног механизма је врло висока (максимално је скраћено вријеме које протекне од момента повлачења обарача до активирања каписле патроне). Сила окидања износи 1.500 грама код модела F3. Испред обарача налази се селектор опаљења цијеви који је изведен у форми дискретне полужице која је покретна лијево-десно, а означена је словима T – top (горе) и B – bottom (доље). У тијелу обарача смјештен је мали завртањ путем којег се обарач подешава. Патентирани „Blaserов“ инерциони систем блокирања обарача IBS (Internial Block System) изузетно је поуздан и онемогућава истовремено опаљење обје цијеви. IBS систем пружа највиши могући ниво безбједности при чему не утиче негативно на окидање.

Такође од стране „Blaserа“ патентирани систем EBS (Ejection ball system) обезбјеђује да се ејектори запињу само у моменту када су аксијални окидачи окинути, дакле, по екстракцији чаура ејектори су потпуно релаксирани, а свјеже патроне у лежишту након затварања пушке нису под тензијом опруга ејектора. То значи да при затварању пушке, које и иначе тече врло глатко, нема додатне тензије – ејектори су једноставно ненапети све док се не изврши окидање. Ејектори су селективни – при отварању пушке биће избачена само испуцана чаура, дакле, онај ударач који је извршио опаљење активира и ејектор за ту цијев. Цијеви су постављене у моноблок који на доњем дијелу има испуст са хоризонталним жлијебом – брављење је остварено на начин да хоризонтална плоча, смјештена у баскули, улази у тај жлијеб.

Пушка се прелама ангажовањем стандардно смјештене полуге и то слијева удесно, након чега полуга остаје у десном положају (при затварању пушке полуга се ослобађа притиском на дугме лоцирано на врху чела баскуле). Како би сваки стријелац могао да подеси баланс, односно комбинује и подеси распоред маса пушке према властитим преференцијама, предвиђено је постављање бочних балансирајућих тегова с лијеве и десне стране испод поткундака (између цијеви), док у кундаку постоји уздужна шупљина у којој је смјештен нарочит навојни трн на који се навијају два тега.

„Blaser F16“

На издању нирнбершког Сајма лова, спортског стрељаштва и живота у природи IWA 2016 запажено је „Blaserово“ представљање потпуно новог модела бокерице ознаке F16 (16 је ознака године) што је праћено добро осмишљеним маркетиншким наступом. Наиме, ознака F16 у први мах асоцира на амерички ловачки авион „General Dynamics F-16“ (са чим је „Blaser“ вјешто кокетирао направивши шоу препун ласера, ватре и дима чиме је опонашан рад млазних мотора и користећи војни ваздухопловни појам „Air Supremacy“), али када је пушка посјетиоцима сајма коначно откривена, видјело се да је у питању још једно ремек-дјело савременог индустријског дизајна.

Њене једноставне, складне, витке и обле, како је то један од извршних директора „Blaserа“ господин Бернард Кнебел објаснио, „секси“ линије, уз ниску силуету и мат сиву боју баскуле, показале су да ова пушка има додирних тачака са поменутим ловцем. Идеја водиља при развоју нове „Blaserове“ бокерице F16, поред ниже цијене производње, била је и тежња да буде дизајнирана необично елегантна и естетски привлачна пушка, одличне ергономије са што је могуће нижим профилом баскуле, а да се сачувају све главне предности модела F3.

То је свакако и остварено јер F16 има врлу ниску баскулу, висине свега 60 мм (мање од F3), што је тренутно чини бокерицом са најнижим профилом баскуле на тржишту. Ако сте помислили да је задржан систем хоризонталних ударача са праволинијским кретањем и брављења путем плоче са њене претходнице F3, преварили сте се – F16 доноси конвенционалне удараче и другачији тип брављења.

Наиме, F16 нема хоризонталне удараче у једној линији као код F3 већ класичне удараче, али су они и ударне игле ријешени веома интелигентно. Ударачи су, дакле, смјештени један до другог на својим осовинама и врло су ниског профила. Ударне игле су нагнуте – постављене су под углом и дио су склопа демонтажног чела баскуле. Запињање ударача врши се плочом на дну баскуле. Акција је смјештена у баскулу такозване монокок конструкције (још један ваздухопловни термин) такозваног полузаобљеног тијела (семи роунд бодџ). Монокок конструкција је облик трупа авиона у коме и оплата има функцију носеће структуре авиона, чиме се смањује некорисна тежина, а ни овај назив није одабран случајно јер и зидови баскуле имају своју улогу у брављењу.

Што се тиче брављења цијеви за баскулу – моноблок у зони доње цијеви са лијеве и десне стране има два утора, а у њих са обје стране улазе одговарајући челични забрављујући клинови. Клинови су дио аксијално помичног бравећег блока са бифуркацијом на предњем крају (са доње стране чела баскуле), дакле, блок се рачва на два бравећа клина, а брављење је потпомогнуто и додатно обезбијеђено улегнућима на зидовима баскуле. Челична плоча која образује чело баскуле представља демонтажан склоп и у себи садржи двије ударне игле постављене под углом – једну изнад друге. Такво рјешење снизило је висину баскуле, али и цијену производње. Окидање је и овдје веома брзо и реско са максимално скраћеним временом одзива, а склоп механизма за окидање је демонтажан. Задржан је описани F3 селектор опаљења цијеви са предње стране подесивог обарача.

На моделу F16 задржани су описани безбједносни IBS (Inertial Block System) и EBS (Ejection ball system) ејектора. Сила окидања обарача F16 износи 1.650 грама. Са моделом F3 нова бокерица F16 дијели и систем балансера у кундаку и поткундаку. Као и код F3, и овдје је примијењен „Blaserов“ „Tripley“ начин бушења цијеви са нешто ширим благим конусним прелазима који имају улогу да елиминишу појаву нагомилавања и сударања сачме, а чиме је спријечен и нагли пораст притиска у цијеви. Материјали и израда F16 су заиста врхунски – у „Blaserовом“ стилу. Ловачка верзија бокерица ознаке F16 Game калибра 12/76 испоручује се са цијевима дужине 71 и 76 цм и масе је 3.100 грама (назив „F16“ код ловачког модела на баскули исписан је бијелим словима, док је код спортског модела примијењена црвена боја). Кундак је са израженим пиштољским рукохватом и енглеског је стила, а израђен је од првокласне ораховине.

Елегантне пропорције, односно низак профил баскуле и савршен баланс заиста су импресивни ако узмемо у обзир чињеницу да F16 има класичне унутрашње чекиће умјесто ударача праволинијског кретања примијењене на моделу F3, а са аспекта индустријског дизајна модел F16 за фирму „Blaser“ представља спој нових и иновативних са традиционалним оружарским рјешењима кроз модерни аеродинамични израз. „Blaser F16“ по нижој цијени ловцима и стријелцима пружа најбоље карактеристике за многе прескупог и недостижног модела F3.

Blaser

Њемачки бренд „Blaser“ је добро познат спортским стријелцима и ловцима који траже неприкосновени квалитет и поузданост. У сегменту преламача-бокерица „Blaser“ је већ поставио важне референтне тачке када је увео модел F3, али сада је на моделу F16 отишао и неколико корака даље.

Драшко Драгосављевић


Be the first to comment

Leave a Reply