Божичковић: Повећава се број шакала

ДОБОЈ – Предсједник ловачког удружења „Фазан“ Добој Ведран Божичковић упозорио је на повећање броја шакала у добојском ловишту који причињавају значајну штету међу ситном дивљачи, већу и од вука.
Божичковић је рекао да је ријеч о интелигентном предатору, који се креће у чопору и који у природи нема непријатеља.

„Шакал пушта ловца да се приближи на неколико метара и једноставно га заобиђе“, рекао је Срни Божичковић, и упозорио да досадашњи погони на контроли популације нису имали очекиване резултате.

Подсјећајући да је током ове године евидентирано 30 одстрела овог предатора, Божичковић напомиње да шакалима одговара ниже подручје – богато храном, док их нема у вишим предјелима Озрена.

Како би се контролисала њихова популација, ово ловачко удружење организује и семинаре са стручним лицима из ове области, а о својим истраживањима у Добоју је током викенда говорио и Ивица Бошковић са карловачког универзитета.

Божичковић је упозорио и на штету коју ситној дивљачи причињавају пси луталице, чија је бројност такође у порасту, а чија контрола није у надлежности ловаца.

Он је упозорио и на посљедице по миграцију дивљих животиња, првенствено високе дивљачи и дивље свиње, чија се популација смањује након изградње дионице ауто-пута Добој-Прњавор на том простору.

Говорећи о заразним болестима, Божичковић је навео да је посљедње пребројавање грла срна указало да су саниране посљедице од поплава из 2014. године, када се појавило обољење амерички метиљ, чему су допринијеле акције добојских ловаца на достави одговорајуће хране у тим условима.

Он је рекао да Ловачки савез Републике Српске и ресорно министарство већ организују превентивне активности на евентуалну појаву афричке куге, па се узорак сваке одстријељене дивље свиње доставља Ветеринарском институту „Др Васо Бутозан“ у Бањалуци, а по потреби и другим установама.

Божичковић, који је и међународни кинолошки судија, рекао је да је задовољан резултатима са 12. утакмице паса у раду на дивљу свињу, која је јуче одржана у Карановцу, општина Петрово.

Ловиште „Добој“ у садашњим границама формирано је 21. априла 1998. године и обухвата 62.300 хектара површине, од чега ловног 48.000 хектара. /крај/алу/жс

Be the first to comment

Leave a Reply