Четврта секција ЛУ “Јахорина“ Пале: Лов предатора у Прачи

Мјесец фебруар је период када се традиционално организују групне ловачке активности на сузбијању предатора у ловишту којим газдује ЛУ “Јахорина“ Пале. Последњи викенд фебруара резервисан је за ловце из Четврте секције из Праче.

У ловачком дому у Прачи окупило се тридесет заљубљеника у лов. По изузетно лошем времену, праћеном јаким вјетром и мећавом, уз домаће ловце на терен су изашли гости из Бијељине, Источне Илиџе, Сокоца и других секција паљанског удружења.

Гости из Источне Илиџе

Радан Печеница, предсједник секције каже да се сваке године у Прачи окупи тридесет до четрдесет ловаца. Циљ је прије свега дружење, а потом и лов предатора којих у ревирима ловишта око овог насеља има у великом броју.

Јово Лелек, главни лововођа данашњег групног лова каже да је реализован један већи погон. У хајци, по изузетно лошим временском и теренским условима, учествовало је десет ловаца. Он наводи да и поред дисциплинованих ловаца који су били на чекама, предатори су успјели да избјегну одлично постављене засједе.

Наши домаћини и водичи Зоран Мачар и Дејан Цицовић кажу да се ловило у ревиру Понора. То су падине планине Романије, а овај плато се налази на двадесет до четрдесет километара удаљености од Пала, Сокоца и Рогатице.

Након веома тешког погона и дугог чекања, учеснике заједничког лова у ловачком дому сачекали су специјалити локалних кулинарских мајстора и то: гулаш, месо испод сача, пршуте, кобасице као и домаћи сир који прави породица Пухало из Калиновика.

МП

 

Be the first to comment

Leave a Reply