Dragiša Simić, pobjednik 16. kupa RS u lovnom streljaštvu

Piše: Marko Pavlović

Dragiša Simić, član Lovačkog udruženja „Semberija“ iz Bijeljine, ušao je u istoriju lovstva i lovnog streljaštva Republike Srpske kao prvi osvajač Kupa RS u disciplini nepokretna meta srndać koja je gađana lovačkim karabinom sa udaljenosti od 100 metara.
Svoju priču Dragiša započinje sjećanjem na svoje prve lovačke dane, a ljubav prema lovu i streljaštvu naslijedio je od oca Vlade koji je svojevremeno bio predsjednik LU „Semberija“, a nakon toga i predsjednik LS RS. Streljaštvo se na prostoru Semberije počelo razvijati odmah nakon završetka Odbrambeno-otadžbinskog rata, a Simić je prvi susret sa ovim vidom lovstva imao sa 13 godina.
– Postao sam član Streljačkog kluba „Panteri“ gdje sam naučio osnove gađanja u streljani iz malokalibarskog i vazdušnog oružja. To su bila teška vremena, ali moj otac i njegove kolege imali su ogroman entuzijazam da pokrenu i naprave lijepu priču koja se zove lovno streljaštvo. Oni su nam na neki način u nasljeđe ostavili da vodimo ovaj sport i da ga prenosimo drugim ljudima i mlađim generacijama, što i pokušavamo da radimo – rekao je Simić.
Prvi susret sa glinenim golubovima desio se dvije godine ranije, jer je kao 11-godišnjak uz nadzor roditelja i stručnih lica ispalio prvi metak na „goluba“.
– Cilj je bio da i mi djeca osjetimo šta je vatreno oružje, da probamo, da sve to zavolimo, ali i da nam se objasni i da shvatimo koliko je ono opasno ako se nepravilno koristi. Stariji su nam objašnjavali kako da zauzmemo stav za gađanje, kako da napunimo pušku, zatim kako da nišanimo i pratimo „goluba“ i na kraju da ga bezbjedno gađamo. To su moji počeci koji su se desili prije nekih dvadesetak godina – rekao je Simić.
Dragiša je član lovačkog udruženja i streljačkog kluba od svoje devete godine, tačnije od 1995. godine.
– Već od tada sam stekao pravo da učestvujem na svim takmičenjima, s tim što sam morao gađati iz oružja koje je bilo u vlasništvu oca i djeda. Počeo sam gađati puškom „bereta S55“ kalibar 12. O toj pušci, koja je inače lovna puška sa dva obarača, imam samo riječi hvale. Kada sam počeo loviti, njome sam imao puno odstrela zeca i fazana. Svoju prvu takmičarsku pušku „bereta 686“ dobio sam na poklon od oca kada sam postao punoljetan. Njome sam počeo ostvarivati sve bolje rezultate na takmičenjima. Moja ekipa i ja smo više puta bili prvaci Srpske, a osvojio sam i nekoliko turnira – rekao je Simić.
Ove godine prvi put je organizovano gađanje nepokretnih meta srndaća iz lovačkih karabina na Kupu RS u Trnovu, gdje je bio najbolji.
– Veoma je lijep osjećaj biti šampion, a posebno kada znamo činjenicu da u LS RS ima skoro 20.000 lovaca. Biti broj jedan svakako ima težinu. Ipak, smatram da mi imamo dosta dobrih strijelaca i da će konkurencija na Kupu u budućnosti biti sve jača – ističe Simić.
Na takmičenju u Trnovu gađao je iz lovačkog karabina „M-85“ proizvođača „Crvena zastava“ iz Kragujevca.
– Karabin je u kalibru .223, odnosno 5,56 mm, što je najmanji dozvoljeni kalibar za lov srneće divljači i gađanje nepokretne mete srndaća po propozicijama koje je donio LS RS. Ovu pušku koristim već dugi niz godina, njome lovim srneću divljač i predatore za šta se pokazala kao izuzetan kalibar. Na karabinu imam optički nišan 2,5-10h56 marke „dontop“ proizveden u Japanu. To nije optika najvišeg kvaliteta koja se može naći na našem tržištu, ali svakako uz pravilno održavanje donosi izuzetne rezultate i u lovu i na strelištu. To je optika koja može da podnese trzaj kalibra .223 i ja imam samo riječi hvale – navodi on.
Na pitanje šta je najvažnije za postizanje dobrih rezultata u lovnom streljaštvu, Dragiša ističe i talenat, ali je rad najveći faktor uspjeha.
– Treninzi su bitni i za turnire u streljaštvu i za lov divljači. Let glinenog goluba je vjeran prikaz polijetanja ptica ili iznenadnog istrčavanja zeca, tako da će onaj lovac koji trenira na mašinama sigurno imati rutinu u nišanjenju i gađanju i ostvariti odlične rezultate prilikom odstrela divljači. Kada se gleda sa strane, čini se da „golub“ leti polako i da ga je lako pogoditi. Ipak, kada se izađe na vatrenu liniju, sve je drugačije. Potrebno je postići veoma visoku koncentraciju za gađanje svih 25 meta u seriji, što u najboljem slučaju traje pola sata. Izuzetna su fizička, a posebno psihička naprezanja. Isto je i sa gađanjem mete srndaća na 100 metara iz karabina. Mnogi se začude koliko je meta daleko postavljena – kaže on sa osmijehom.
Ljubav prema lovu i streljaštvu ruši sve prepreke.
– Značaj lovnog streljaštva je u tome što lovci, a posebno mi mlađi u periodu lovostaja kada se divljač reprodukuje i kada joj je neophodan mir, imamo jedan vid razonode i druženja. U tom periodu lovci umjesto u lovište i krivolov, odlaze na strelišta i daju sebi odušak. S druge strane, na strelištu lovci održavaju svoju kondiciju i podižu preciznost u gađanju na viši nivo. Zbog svega navedenog, streljaštvo je izuzetan sport za mlade lovce i početnike, jer u njima stvara dobre navike. Posebno je dobro što se uče da pucaju na ono što vide. Znamo da se najviše povreda u lovištu dešava kada neiskusni lovci pucaju na metu koju nisu dobro uočili i osmotrili. Upravo lovno streljaštvo pomaže nam u vaspitanju i obučavanju s ciljem smanjenja broja nesreća tokom lova – zaključio je Simić i dodao da se nada još boljim rezultatima u narednom periodu, te da bi volio učestvovati na međunarodnim takmičenjima.
Skup sport
Lovno streljaštvo, kao i sam lov, je veoma skup sport.
– Za fudbal, odbojku, rukomet, košarku je potrebno da kupite loptu i nešto sportske opreme, dok, s druge strane, u streljaštvu je neophodno da za svaki trening izdvojite novac. Međutim, uz pomoć dobrih ljudi, sponzora i lovačkih udruženja uvijek se može naći sredstava za treniranje i odlazak na takmičenja. Kondicija se stiče tako što ispucate što više municije. Kod nas najjeftinija municija za karabin košta 2,20 KM, a za jedno takmičenje je potrebno ispucati od pet do deset metaka, odnosno za trening prije takmičenja od 200 do 300 metaka. Isto je i za leteće mete gdje je pored municije potrebno kupiti i glinene golubove – rekao je Simić.

Be the first to comment

Leave a Reply