FACE: Постављање приоритета у ловству и заштити дивљачи Европе

Ловачки савез Краљевине Холандије био је домаћин годишњег састанка чланица FACE (Европска федерације ловачких савеза). Главана активност састанка, који је одржан почетком априла, била је конференција на тему “Изазови у ловству и заштити дивљачи“.

Тема је изазвала велико интересовање присутних, јер су у њој учешће узели најеминентнији стручњаци из области ловства Европе.

Одржане су дискусије о будућности муниције са оловним зрнима, изазови пренамножености предатора, проблем ширења вируса афричке куге  свиња која узима све више маха, одрживост миграторних ловних врста птица, као и предстојећи европски избори.


Предсједник FACE Ларсон Торбјорн нагласио је: “Ловци Европе су уједињени у FACE, институцију која има мандат да води дебату у Бриселу гдје 75% прописа који се доносе имају утицај на лов и ловце. Од 1977. Године, FACE представља мост између ловаца и Европских Институција, због тога никада није било толико важно да имамо јаку ловачку институцију као сада.“

Учесници конференције били су и представници Европске Комисије, значајни привредници европских земаља и чланови невладиног сектора који брину о животној средини. Свака од дискусија назначила је прилике и пријетње, али и потребу да FACE као кровна организација Европских ловаца, води дијалог у унституцијама Европске Уније са циљем промоције лова и заштите дивљачи.

Такође, наглашена је важност ове институције и њених чланица у комуникацији са ловцима који имају најзначајнију улогу у заштити природе, образовања младих и промоцији културног наслеђа.

Једана од тема дискусије били су изазови пренамножености предатора

Др. Дејвид Скалан, нови генерални секретар FACE

FACE је представила новог генералног секретара ове институције. Др. Дејвид Скалан предходно је био на позицији Вишег менаџера за заштиту дивљачи. Има изузетно искуство у изради пројеката, односима са институцијама Европске Уније, политика заштите дивљачи и управљања односима човјека и природе.

Докторирао је на универзитету у Ирској на тему Економска, социјална и еколошка улога лова у руралним дијеловима Ирске.

Др. Дејвид Скалан

 

Be the first to comment

Leave a Reply