Фирма FAIR наставила вишевјековну традицију: Жене су на Сицилији опасније од сачмарице

Има једна сцена у филмском ремек-дјелу Френсиса Форда Кополе „Кум“ из 1972. године у којој млади Мајкл Корлеоне, шетајући кроз живописни сицилијански пејзаж, бива „громом погођен“ заљубивши се на први поглед у своју будућу невјесту, Сицилијанку „више грчке него италијанске љепоте“, названу по древном античком граду – Аполонија.

Један од наоружаних момака из његове пратње, задужен за безбједност, у том тренутку га упозорава да су на Сицилији жене опасније од пушке „лупаре“ (традиционалне скраћене сачмарице положаре са екстерним орозима), која му виси преко рамена. Копола у свом чувеном филмском остварењу препуном симболике, базираном на роману Мариа Пуза, компаративно и вишеслојно преплиће различите теме – стара традиционална, конзервативна схватања са оним модерним и напредним, митологију са религијом, живот са смрћу, смрт са ускрснућем, а невиност, љубав и љепоту са оружјем, насиљем и окрутношћу. Мајкл након сусрета са дјевојчиним оцем увиђа да су на Сицилији, иначе колијевци „Коза ностре“, традиција, обичаји, поштовање жена и женска чедност необично важни фактори, због чега су жене много опасније по мушки понос и живот од оружја и насиља, тако доминантних у „напредном“ америчком друштву. Зато ће Американац Мајкл морати да искаже дубоко поштовање и приклони се прастарој сицилијанској традицији ако жели да приступи Аполонији и добије је за жену.



Далеко од Сицилије, на сјеверној страни Апенинског полуострва, у долини Вал Тромпија, колијевци традиционалног италијанског оружарства, 1971. године, практично у исто вријеме када је сниман филм „Кум“, почела је са радом фирма „Fabrica Armi Isidoro Rizini“ (FAIR). Не постоји нити једна регија на планети са старијом пушкарском традицијом и већим бројем произвођача оружја него што је то долина Вал Тромпија, у Бреши, дијелу Ломбардије на сјеверу Италије (подсјетићемо се да је овдје смјештена најстарија оружарска кућа на планети, „Beretta“, основана 1526. године). Бреша је центар италијанске индустрије оружја и све сачмарице производе се овдје.


Међутим, FAIR из града Маркено, веома је млада у поређењу са својим бројним комшијским фирмама и за разлику од њих нагласак не ставља на скупу ручну израду дијелова оружја. Фирма је наиме примијенила најсавременије компјутерске и роботске технологије у производњи класичног италијанског оружја. Како је то успјела? Поступила је попут Мајкла Корлеонеа – морала се приклонити вишевијековној традицији свјетски познатог италијанског пушкарства ако жели да се бави овим послом. Управо примјена супер-модерних технологија али уз истовремено најдубље поштовање вишевијековних, традиционалних темеља у конструисању и грађењу класичних италијанских сачмарица, на прави начин осликава пословну филозофију ове угледне фабрике оружја, иначе другог извозника сачмарица у Италији.

Лупара је италијанска ријеч за традиционалну, сицилијанску, скраћену сачмарицу положару са екстерним орозима и у буквалном преводу значи „пушка за вука“. Традиционално је повезана са сицилијанском криминалном организацијом „Коза ностра“.

Пушка коју представљамо је традиционална сачмарица преламача, положених цијеви и са екстерним орозима, скоро идентична описаним „лупарама“ какве су преко рамена носили сицилијански тјелохранитељи Мајкла Корлеонеа. Ова положара већ на први поглед плијени заводљивом старовремском љепотом и елегантном једноставношћу, а намијењена је ловцима финог, класичног укуса. Понајвише дамама, због мале масе и благог калибра. Названа је по древној египатској заштитници жена, богињи плодности, брака, љубави и живота, савршеној мајци и жени – Изиди. Симболика њеног имена никако није случајна и врло је интересантна. Али, кренимо редом.

Стопостотна италијанска производња

Компанија FAIR од самог почетка посвећена је изради изузетно квалитетних али цијеном приступачних класичних ловачких пушака сачмарица, бокерица и положара. У производном програму су и различити модели комбинованих пушака и двокуглара, вертикално и хоризонтално постављених цијеви, али и спортских трап и скит пушака. Све су оне направљене тако добро да трају генерацијама и постају породично насљеђе.

Како је речено, FAIR је то успио кроз спајање најсавременијих производних технологија (CAD, CAM, CNC, ласерско чекирање, ласерско гравирање итд) са најбољим материјалима, а у духу 500 година старе, најфиније италијанске оружарске традиције и у константном је процесу креирања и примјене нових научних и технолошких знања. У преводу – гдје год су при изради класичне сачмарице, умјесто ручног рада, могли бити примијењени модерна технологија и инвентивна рјешења са циљем убрзања, поједностављења и појефтињења производње, FAIR је то искористио али не на рачун квалитета материјала и израде – напротив! Поносни су на изузетно висок ниво стандардизације у производњи односно на чињеницу да им врхунска технологија и контрола квалитета (у раним фазама) омогућавају производњу тако прецизних елемената, да су сви дијелови свих произведених пушака међусобно измјењиви без и најмање потребе за накнадном интервенцијом пушкара – то се зове технолошка фантастика!

FAIR пушке израђене су комплетно од најбољих челика и турске ораховине, без примјене алуминијумских легура и полимера. Све сачмене цијеви FAIR пушака могу без проблема да испаљују муницију пуњену челичном сачмом и у најјачим лаборацијама, а италијански Завод за жигосање и испитивање оружја у Гардонеу издаје сертификате на високе испитне (торментачне) притиске у цијевима од 1.200 бара. Фирма нема коопераната и све своје пушке производи сама а на њима поносно исписује да су сто посто произведене у Италији!

„Iside vintage“

Још од оснивања 1971. године, FAIR је производио класичну двоцијевну положару у свим сачменим калибрима од 12 до 36 (.410), под именом Imperial. Баш на том моделу базира се „Iside“ – нова линија сачмарица положених цијеви. Преламаче Iside FAIR производе се у калибрима 12, 16, 20, 28 и 36 са лежиштима дугим 70 и 76 мм (за калибре 12, 20 и 36) и дужинама цијеви од 55, 68, 71 и 76 цм.

Сачмарицу „Inside“ произвођач израђује у осам подмодела и разлике се огледају у врсти финиша и боји баскуле, постојању украсних бочних плочица, уградњи ејектора или извлакача и једног или два обарача, скривеним или екстерним орозима те разреду ораховине и гравуре. Најновији подмодел карактеришу екстерни орози и назван је „Iside vintage“.

Заобљена баскула

Висококвалитетни ковани челик је материјал од којег су израђени баскула, кључеви и забрављујућа плоча на Iside винтаге а орози су екстерни и запињу се ручно што наравно олакшава преламање (сачмарице са скривеним ударачима запињу се преламањем). Брављење је остварено „Пурдеy“ бравом, са два доња кључа, а преламање цијеви обавља се помоћу добро познате Westley Richards полуге са горње стране баскуле. „Инсиде винтаге “ има два обарача. Овдје не постоји класична кочница већ њену улогу преузимају орози који се пред пуњење запињу у безбједни међуположај. Орозе ћемо ручно повући до краја у назад и запети их, разумије се, непосредно пред пуцање.

Већина свјетских произвођача при дизајнирању класичних ловачких сачмарица преламача, без обзира на распоред и број цијеви, тежи општој једноставности конструкције, смањује масу, снижава силуету и дизајнира заобљене, складне, елегантне облике. Обле баскуле и малу масу имају на примјер положаре Beretta „Parrelelo 486“ и већина модела из куће „Fausti Stefano „. И фирма FAIR прати тај општи тренд на пушкама „Inside“. Поред тога, сви подмодели „Iside“ су одлично избалансирани, а тежиште је тачно на мјесту преламања цијеви. Баскула има, како се то уобичајено каже, „паљени“ финиш. Ради се заправо о термичкој обради челика, површинском каљењу које оставља карактеристичне боје и преливе на површини баскуле, што уз раскошни брунирунг на полираним цијевима и орозе пласиране на бочне плочице додатно наглашава старинску љепоту ове пушке.

Сачмарица „Iside“ названа је по древној египатској богињи, заштитници жена, чији је култ опстао на Сицилији

FAIR-ов начин спајања цијеви

Деми блок начин спајања цијеви сачмарица преламача је веома сложен и скуп поступак који подразумијева да свака цијев посебно има своју половину кључева а препознаје се по линији споја на кључевима и карактеристичан је за произвођаче најбољих (и најскупљих) пушака. Инжењери из фирме FAIR примијенили су на сачмарицама из линије „Iside“ јефтиније али инвентивно и ништа мање чврсто, прецизно и елегантно рјешење.

Поступак је од раније познат – ријеч је о монтирању цијеви на нарочити челични елемент израђен у облику обрнутог слова „Т“ на чијем су дну формирани кључеви. Цијеви се у тај елемент прецизно уклапају и фиксирају (стуб челичног елемента пролази између цијеви), а након тога се приступа лемљењу на високој температури. Технолошки поступак је изведен тако прецизно да се тек под повећалом може видјети о чему се тачно ради. Ово ни у ком случају није моноблок (тако типичан за јефтино оружје) и цијеви се пружају пуном дужином, од баскуле до уста. Ни овдје, као ни код најскупљих сачмарица чије су цијеви спојене класичним и скупим деми блоком, не постоји попречна линија споја на цијевима по којој се препознаје јефтини и прости моноблок поступак.

Душа цијеви нарочите геометрије

Цијеви су израђене од специјалног, троструко легираног челика и изнутра хромиране а имају нарочиту унутрашњу геометрију коју фирма FAIR назива „X cones“. Душа цијеви је наиме бушена на класични уски начин и има пречник од 18,4 мм али прелазни конуси овдје су дужи чиме је, према тврдњи произвођача, омогућен равномјернији и блажи улаз сачме у душу цијеви и чокове што за посљедицу има блажи трзај оружја и равномјернији распоред сачменог снопа уз побољшану пробојност сачме, била она оловна или челична.

На тамно брунираним цијевима стоји натпис: 100% – Made In Italy. FAIR уз пушку испоручује комплет од пет измјењивих чокова који имају ознаку HP 50. Чокови су похрањени у пластичној кутији заједно са кључем за монтажу.

Кундак

Само турска ораховина долази у обзир код FAIR-а за израду кундака чија је цијена снижена примјеном технологије ласерског чекирања. Кундак на сачмарици „Iside vintage“ је типичне енглеске форме, а поткундак има на врху дугме за демонтажу.

Египатска богиња Изида

Сачмарица „Iside“ названа је по Изиди, богињи плодности, брака, љубави и живота из древне египатске митологије, заштитници жена и природе, врховном женском божанству старог Египта. Жене у Египту имале су готово сва права као мушкарци, а најважнија и врло ријетка повластица била је могућност да жена живи самосталан живот, без икакве мушке заштите. Богиња Изида је у египатској митологији представљена као савршена мајка и жена, оличење земаљске снаге, богиња неба и Мјесеца, магије и мудрости, богиња једноставности, пријатељица мајстора и она која слуша њихове молитве. Култ Изиде се у давна времена из Египта преко античке Грчке проширио и на антички Рим гдје је постао необично важан дио римске религије посебно се укоријенивши на Сицилији. Древна митологија, култови и обреди касније су се постепено трансформисали у хришћанство које је посредством римског цара Константина Великог (рођеног на мјесту данашњег Ниша у Србији) и његовог Миланског едикта из 313. године (којим је проглашена вјерска равноправност и забрањен прогон хришћана) стигло и у Римско царство. Међутим, култови Изиде и других женских божанстава на Сицилији су остали дуже вријеме присутни, а њихови поједини елементи задржали су се до данашњег дана испреплетени са хришћанским учењима и обредима. Ту постоји једна веома занимљива аналогија – управо су на Сицилији древни египатски и антички митови снажно укоријењени у религију и културу па се у тамошњим археолошким музејима лако може сазнати да су статуе ранохришћанских мученица и светица израђиване по узору на различита женска божанства из претхришћанског периода. Тако је и сама Богородица, која доји Христоса, представљана у сицилијанској ранохришћанској иконографији попут египатске богиње Изиде која доји Хоруса.
Изида је позната и као богиња са 10.000 имена. Сачмарица коју смо представили носи најпознатије од њих и представља симболичну инкарнацију врховног женског египатског божанства, чији је култ најдуже опстао на Сицилији. Да ли су и данас жене на Сицилији опасније од пушака? Фирма FAIR, са сјевера Италије, богиња је прецизне израде и квалитета, а истовремено велика заштитница ловачких новчаника. То је оно што сигурно знамо.

Технички подаци
Модел: Iside vintage
Калибар: 20/76
Акција: Класична преламача са вањским орозима и ручним запињањем
Обарач: 2
Дужине цијеви: 68, 71 и 76 мм
Извлакачи: ручни
Чокови: 5 измјењивих ловачких чокова HP50
Кундак: енглески, турска ораховина, ласерски чекиран
Финиш: каљена баскула и бруниране цијеви
Маса: 2.800 грама

Пише: Драшко Драгосављевић

Be the first to comment

Leave a Reply