ФОТОЛОВ: Неколико савјета за куповину фотоапарата намјењених фотографисању дивљих животиња

Urban red fox, UK.

Фотолов заокупља све више ловаца и љубитеља дивљих животиња. Прелијепа слика носи подједнако лијепе чари и сјећања на дивне успомене, као и трофеји одстрјељених примјерака из лова.
Лијепе фотографије нема без доброг фотоапарата. Бирање најпогодније опреме за фотографисање у природи може бити веома тежак процес, посебно ако не знате шта захтјевате од апарата. Покушаћемо у овом чланку да вам укажемо на најважније ствари на које је потребно обратити пажњу при његовој куповини. Постоји неколико специфичних функција на које би се требало фокусирати приликом куповине апарата за фотографирање дивљих животиња.


У првом плану то су перформансе везане за аутоматско фокусирање. Када је у питању сликање дивљих животиња, овај систем ће вам помоћи да снимите оштрије фотографије и побољшате укупну прецизност приликом снимања. Што више аутофокусних тачака посједује један апарат, више се информација преноси на процесор. Као и увјек, требали бисте очекивати да платите више за објектив са супериорним перформансама. Ипак, то не значи да непостоје јефтиније камере са адекватним аутофокус системом.



Велику улогу у фотографисању дивљих животиња игра брзина окидања. Дивљач је често у покрету и уколкико је апарат спор фотографије ће бити мутне. Због тога, брзина камере, односно број направљених кадрова у секунди су важан фактор за свакога ко жели да пронађе најбољу камеру за фотографисање дивљих животиња.
Можете замислити колико је разочаравајуће када прегледате фотографије које су замућене или када недостаје кадар који је изгубљен између два окидања. Посједовање камере која је способна да сними више кадрова у секунди увелико ће повећати ваше шансе за снимање савршеног кадра. Наравно ово подразумјева посједовање и брзе меморијске картице која ће ускладиштити све снимке.

Снимање животиња у покрету захтјева боље перформансе фотоапарата

Снимање дивљих животиња обично се врши рано изутра или касно увече када је већина животиња активна и у покрету. То је углавном током слабог осветљења и сумрака. Слабо осветљење захтева веће ISO вредности вашег фотоапарата. Међутим, превисоке ISO вриједности утичу пропорцијално на смањење квалитета фотографије. Природно, проналажење апарата са уједначеним вриједностима и према потребама фотографисања даће одличне резултате. Осим тога, слика се може додатно обрадити у постпродукцији у једном од рачунарских програма намјењених побољшању перформанси фотографије.

Сликање кадрова у току свитања и смркавања захтјева високе ISO вриједности

Од виталне је важности да размотрите и робусност самог фотоапарата. Хватање кадра у природи неријетко се обавља у условима кише, снијежних падавина или велике прашине. Уколико намјеравате фотографисати у оваквим условима битно је да апарат буде херметички затворен и отпоран на тешке услове дивљине. Исто важи и за објектив.

Апарат за фотолов мора бити робусан

Величина и тежина фотоапарата су такође веома важни параметри код избора апарата. Када дође време да задржите дах и фиксирате фотоапарат док чекате погодан тренутак за савршен снимак, последње што желите је да не уништите снимак због подрхтавања. Руке ће се брзо замарати под тежином фотоапарата и објектива. Статив засигурно не може увјек бити доступан или ће његова употреба бити немогућа у неким ситуацијама. Упознајте своја ограничења и размотрите их у својој одлуци.
Фотоапарати који су ушли у категорију 10 најбољих за фотолов:
1. Sony A77II DSLR
2. Canon 7D Mark II
3. Canon EOS 80D
4. Nikon D7200
5. Nikon D500
6. Nikon D5
7. Canon EOS-1D X Mark II
8. Canon EOS 5D Mark IV
9. Pentax K-3 II
10. Nikon 1 V3

Be the first to comment

Leave a Reply