Gosti Austrijskog ambasadora: Svečana večera predstavnika tri lovačka saveza iz BiH i prijora Međunarodnog lovačkog reda Sveti Hubertus

Krajem juna, našu zemlju posjetio je gospodin Ralf Muhlbaher, prijor Međunarodnog lovačkog reda Sveti Hubertus. Njegova ekselencija, gospodin Martin Pamer ambasador Republike Austrije u BiH, tim povodom organizovao je svečanu večeru na koju su pozvani predstavnici tri lovačka saveza. Ispred Lovačkog saveza Republike Srpske večeri je prisustvovao prvi potpredsjednik gospodin Stevan Drašković.

Gospodin Martin Pamer se zahvalio predstavnicima lovačkih saveza koji su došli na svečanu večeru. Zatim je predstavio svog prijatelja i gosta iz Austrije. Nakon toga, obratio se prisutnima, pokazavši zavidno znanje o lovstvu.

– Ja lično nisam lovac, ali je moj deda bio lovac. Pripadao je lovačkom redu “Srebrni list“. U svojoj lovačkoj karijeri on je odstrjelio oko dvije stotine jelena. Još uvijek čuvamo njegove trofeje i ordenja. Tako da dosta znam o lovstvu. Mi smo se okupili ovde večeras sa namjerom da pričamo i razmjenimo iskustva iz oblasti lovstva, a posebno da razmjenimo prakse i ideje po pitanju očuvanja životne sredine, istakao je ambasador.

Njegova ekselencija, gospodin Martin Pamer ambasador Republike Austrije u BiH i prvi potpredsjednik LSRS gospodin Stevan Drašković

On se osvrnuo i na “mostove“ koji povezuju Austriju i Bosnu i Hercegovinu.

– Posebno mi je drago da je ovdje sa nama večeras moj prijatelj Ralf. Nadam se da ćemo uspostaviti veze i saradnju između naše dvije zemlje i po pitanju lova. Smatram da će ovaj sastanak donijeti dosta pozitivnog i Redu Svetog Hubertusa i lovačkim udruženjima u BiH. Zasigurno, večerašnje druženje će podići veze između dvije države na viši nivo, izrazivši svoja očekivanja nazdravio je prisutnim gostima.

Red Svetog Huberta osnovan je 1950. godine. Pun naziv reda je “Međunarodni red Svetog Hubertusa“. On je jedini, legitimni naslednik reda koji je osnovan 1695. godine, a čiji je osnivač bio Franc Anton von Spork. Moto reda je: “U slavu Boga od njegovih časnih stvorenja“ – Deum Diligite Animalia Diligentes. Neki od zadataka reda su: očuvanje, briga i promocija svih lovačkih i ribolovačkih aktivnosti u cijelom Svijetu u skladu sa motom; promocija različitih načina lova i lovačkih tradicija širom Svijeta; zaštita i očuvanje životinjskog svijeta i prirode; jačanje poštovanja između lovaca i nelovaca; uspostavljanje veza između lovaca širom Svijeta; organizovanje elite unutar reda; i jačanje ugleda reda i drugih hrišćanskih redova među lovcima i ribolovcima.

Ispred Lovačkog saveza Republike Srpske večeri je prisustvovao gospodin Stevan Drašković, prvi potpredsjednik Saveza. U svom govoru, on se zahvalio na pozivu  i ukazanoj dobrodošlici. Prenijevši pozdrave predsjednika LSRS Sava Minića, Drašković je posebno pozdravio gosta iz Austrije i poželio mu dobrodošlicu.

– Drago mi je da naši prostori imaju šta da pokažu i ponude stranim lovcima. Lov je prije svega sport i rekreacija, ali i privredna grana. Mi smo prošle zime imali čast da ugostimo kolege lovce iz Austrije u jednom veoma uspješnom lovu na vuka. Imamo veoma pozitivna iskustva na tom polju. Resorno ministarstvo Vlade Republike Srpske ove godine izdvojilo je značajna sredstva korisnicima lovišta za unapređenje lovno-tehničkih kapaciteta. S tim u vezi, mi smo uvijek otvoreni za saradnju i to ne samo u oblasti komercijalnog lova, nego i u svim ostalim domenima. Prije svega, tu mislim na razmjenu iskustava u uzgoju divljači, tretiranju i praćenju širenja zaraznih bolesti, zaštiti lovišta i svemu onome što doprinosi kvalitetnom razvoju lovstva, rekao je on.

Poklon Austrijkom ambasadoru od LSRS

Drašković je istakao da sva tri saveza koja egzistiraju na prostoru BiH imaju odličnu međusobnu saradnju. On je naglasio da to nisu jednonacionalni savezi, jer u njihovim redovima ima članova iz sva tri konstitutivna naroda. Prije svega, svi nastoje da u svoje članstvo prime dobre ljude, bez obzira na vjeru i naciju.

Gospodin Ralf Muhlbaher se najprije zahvalio na toploj dobrodošlici u Sarajevu, gdje je po prvi put u posjeti.

– Takođe, želim da se zahvalim mom prijatelju Martinu koji je organizovao ovu večeru, kao i predstavnicima lovačkih saveza iz BiH. Ja nisam zvanični predstavnik Lovačkog saveza Austrije, ali sam član tog saveza i član reda Svetog Hubertusa. Ovaj Red ima filijale u Austriji, Njemačkoj, Holandiji, Švajcarskoj, Engleskoj, Hrvatskoj, Španiji, Meksiku, SAD, Kanadi i Rusiji. Nastojimo da širom Svijeta proširimo ideju koja je zastupljena još od osnovanja reda, a to je zaštita divljači i očuvanje prirode za mlađa pokoljenja, istakao je Muhlbaher.

Ralf Muhlbaher, prijor Međunarodnog lovačkog reda Sveti Hubertus sa poklonom koji je u ime LSRS uručio prvi potpredsjednik Stevan Drašković

Gospodin Muhlbaher je pokazao iskreno zanimanje i radoznalost za sve aspekte lovstva u BiH. Posebno su ga interesovale teme o raznovrsnosti i bogatstvu vrsta divljači kojom raspolažemo, načinu lova i zaštiti divljači i prirode. U tom pogledu razmjenjena su mnogobrojna i veoma važna iskustva.

Gospodin Muhlbaher poklonio je značku reda Sveti Hubertus gospodinu Draškoviću

Svečanoj večeri prisustvovali su i predsjednici SLO BiH gospodin Muhamed Hodžić  i predsjednik LS Herceg Bosne gospodin Slavko Marin, kao i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo gospodin Mirvad Kurić.

Svečanu večeru svojim prisustvom uveličao je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo gospodin Mirvad Kurić.

Na kraju, gospodin Drašković je pozvao gosta iz Austrije u zvanični lov u nekom od lovišta Republike Srpske, a gospodina Pamera na uzvratnu večeru, što je on drage volje prihvatio.

MP

Be the first to comment

Leave a Reply