Hajka na vuka u Vučijoj Luci: Uspješan lov rezultat odlične organizacije

Treća sekcija Lovačkog udruženja “Jahorina“ iz Pala tradicionalno organizuje lov na vuka. Ova lovno-turistička manifestacija prepoznatljiva je po izuzetno ljubaznim i gostoprimljivim domaćinima. Oko 150 lovaca iz Republike Srpske uživalo je prije svega u druženju, prelijepoj prirodi i izuzetnim kulinarskim specijalitetima, a odstrjeljena su i tri vuka i jedna lisica.

Odstrjeljena tri vuka i jedna lisica

Petričević Zoran, predsjednik Treće sekcije LU “Jahorina“, kaže da se hajka na vuka organizuje već petnaest godina. Kako tvrdi, poslednjih osam godina ona se organizuje na sve većem nivou. Prve hajke su brojale po četrdesetak ljudi, a danas imaju preko 150 lovaca na zbornom mjestu. Istakao je da su u lovu učestvovali njihovi pobratimi iz Janje, kao i lovci Han Pijeska, Romanije, Sokoca, Trnova, Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajeva, Kalinovika i drugih gradova naše Republike.

– U našem lovištu imamo dosta vuka koji pričinjava ogromne štete. Danas je viđeno desetak vukova, a odstrjeljena su tri. Jedini način da redukujemo brojno stanje ove prenamnožene štetočine su ovakvi grupni lovovi. Takođe, veoma trpe mještani okolnih sela, pošto je veoma česta pojava da ova zvijer odnosi jagnjad iz torova, kaže Petričević.

Sala parohijskog doma ugostila je preko 150 lovaca

Šešlija Janko, lovovođa u Trećoj sekciji LU “Jahorina“, kaže da su današnji lov, ali i sveukupni događaj, protekli u najboljem redu.

– Okupljanje lovaca trajalo je do devet sati. Ispred parohijskog doma okupilo se oko 150 lovaca željnih druženja i dobrog lova. Sam lov je trajao oko sat i po vremena i bio je veoma uspješan. Lovili smo u reviru zvanom Glog. Lovci na čekama su bili veoma mirni i strpljivi, a pogon je odradio izuzetan posao. Oni su po snijegu prošli jedan dosta težak teren koji je kombinacija krša i guste šume. Samim tim, rezultat je morao biti odličan. Odstrjeljena su tri vuka i jedna lisica. Problem je malo predstavljala gusta magla, ali svi lovci su nosili fluoroscentne markere što je i zakonska obaveza, kaže glavni lovovođa.

Gavrić Jovo iz Zvornika, član LU “Čauš“ Bratunac već treći put dolazi na ovu manifestaciju sa svojim prijateljima. Kako kaže, ovo je za njega treća sreća.

– Prvi put sam vidio vuka u prirodi i posrećilo mi se da dođem do ovog vrijednog trofeja. Vuk mi je izašao sa lijeve strane livade. Bio je u kasu i čim je zastao ja sam opalio jedan metak. Odmah je pao. Odstrijelio sam ga na daljini od 30 metara. Lovio sam sa Zastavinim karabinom kalibra 8h57 mm sa Bušnelovom optikom, a koristio sam municiju “Prvi Partizan“. Vuk je težak oko 60 kilograma, kaže Gavrić.

Jovo Gavrić iz Zvornika sa ulovom

Elez Bogdan iz Sokoca, član LU “Glasinac“ redovno dolazi u lov na Vučiju Luku. Ovaj iskusni lovac je član Sokolačkog udruženja od 1984. godine. Njemu je ovo sedmi vuk kojeg je odstrjelio.

– Bio sam na čeki i momci koji su bili u pogonu su stvarno odradili odličan posao. Vučica je istrčala na jednu prosjeku. Bila je prethodno pucana od strane drugih lovaca i polako se izvlačila ispred hajke. Odstrjelio sam je iz Zastavinog karabina .30-06, a koristio sam Partizanovu municiju. Ali, iznad svega moram da se zahvalim organizatorima ove manifestacije, zaključio je Elez.

Stanić Dalibor, član LU“Jahorina“ Pale, kaže da je bio u pogonu, na samom boku.

– Sačekao sam da se poravnam sa drugim hajkačima. Iznenada sam vidio dva vuka. Nanišanio sam i odstrjelio jednog. Odstrjel sam izvršio sa karabinom Beneli Argo .30-06, a koristio sam Belotovu municiju. Lijep je osjećaj uloviti vuka, ali prije svega bitno je druženje, kaže Dalibor kome je lokalni stočar poklonio jedno jagnje, što je inače običaj u ovom kraju, ali i odraz karaktera ovdašnjih ljudi.

Stanić Dalibor iz Pala sa ulovom

Kovačević Slavko, predsjednik LU “Jahorina“ koje gazduje lovištem u dvije opštine Pale i Istočni Stari Grad, kaže da udruženje čini sve napore da smanji broj predatora čije je brojno stanje u lovištu veliko.

– U današnjoj hajci učešće je uzeo i veliki broj seljana. Zapravo, današnji ulov je dokaz njihovog opravdanog insistiranja na ovakvim aktivnostima lovaca. Oni su zaista pretrpjeli ogromne štete na stočnom fondu u proteklom periodu. Mi lovci smo dužni preduzimati ovakve akcije i imamo kako materijalnu, tako i tehničku podršku lokalne vlasti opština Istočni Stari Grad i Pale, ističe Kovačević.

Poljaković Njegoš, sekretar LU “Jahorina“ Pale, kaže da ovo udruženje broji 320 članova i organizovano je u četiri sekcije.

– Naša Treća sekcija pokriva područje opštine Istočni Stari Grad i dio mjesne zajednice Mokro. Današnja hajka je organizovana na terenu Vučija Luka, a samo ime govori da je ovaj teren poznat po brojnosti vukova od davnina, kaže Sekretar.

U ime Lovačkog saveza Republike Srpske prisutne lovce pozdravio je potpredsjednik Saveza Stevan Drašković. U svom govoru najprije je svim lovcima prenio pozdrave od predsjednika Sava Minića.

Obraćanje Stevana Draškovića učesnicima lova

– Ovakvu manifestaciju mogu da naprave samo udruženja koja imaju jako dobru organizaciju i bogatu tradiciju. Pale i Istočni Stari Grad imaju jedno lovačko udruženje sa izuzetno sposobnim rukovodstvom koje zna kako treba raditi. Takođe, vidim da su svi učesnici lova prezadovoljni organizacijom današnje manifestacije i nadam se da će te ponijeti samo najljepše utiske, zaključio je Drašković.

Drašković je rekao i par riječi o aktivnostima LSRS. Pomenuo je da je na prostoru Sarajevsko-romanijske regije uz pomoć Saveza organizovano finale Kupa Republike Srpske u lovnom streljaštvu, unijeto devet pari zečeva u lovištu Jagodina, a odobrena je i pomoć lovačkim udruženjima iz Sokoca i Han Pijeska za izgradnju lovno-tehničkih objekata. Na kraju govora, Drašković je Slavku Kovačeviću uručio prigodan poklon, dar Lovačkog saveza.

Stevan Drašković i Slavko Kovačević

Lovačko druženje je nastavljeno do kasno u noć uz predivne specijalitete lokalnih majstora kuhinje i bogatu tombolu.

M.P.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply