Код Гацког ухваћени криволовци који су незаконито одстријелили срну

Гацко – Припадници ПЦ Гацко привели су јутрос Ш.Н. и Ш.Е. због основане сумње да су у ноћи са петка на суботу одслтријелили срну у вријеме ловостаја у рејону мјеста Студенац, село Међеновићи, општина Гацко, а којом приликом је Ш.Н., извршио незаконит одстрел срне да би је  потом одвукао испред своје породичне куће гдје је затечен од стране полицијских службеника.

Одговорна лица Ловачког удружења Врањача ће против Ш.Н. и Ш.Е. поднијету Основном суду у Требињу Захтјв за покретање прекршајног поступка због почињених прекршаја из чл. 16, 19 и 47 Закона о ловсту Републике Српске



Након криминалистичке обраде наведена лица су пуштена те је против њих поднешен извјештај ОЈТ Требиње.

Овакав поступак је несхватљив за ловочувара ЛГ “Врањача” Томислава Миловића који је синоћ био у Бахорима. Каже да је за њега призор био више него потресан.

“Наша ловочуварска служба је у сарадњи са припадницима ПС Гацко у незаконитом лову ухватила Шаховић Неџиба и Едиса. Одузели смо им ловачке пушке, а против њих ће бити покренут прекршајни поступак. Не могу да схватим какав болесни ум може да улови срну у току одгоја младунчади. Али очито има таквих који немају савести и, по мом мишљењу, овакво понашање треба максимално казнити”, каже Миловић.

Додаје да је ово пример како се ловац не сме понашати.

“Криволова има, то је неминовно. Ипак, могу да кажем да је стање задовољавајуће и да се у већини случајева поштује ловостај”, тврди Миловић и најављује да ће убудуће бити примењиване оштрије мере како би се стало на пут криволову.

Иначе, један од криволоваца је и прошле године ухваћен, али тада у незаконитом риболову.

Миловић додаје да се у лов може ићи само викендом и да се у јеку сезоне на срндаћа изда највише 10 дозвола.

Из Ловачког савеза Републике Српске најоштрије осуђују овакве поступке појединаца те се захваљује МУП-у РС и руководству ЛУ Врањача који савјесно води бригу како би заштитили дивљач у свом ловишту.

ЛСРС и МУП РС настављају даље акцију у сузбијању криволова на цијелом подручју Републике Српске, и апелујемо на грађане да уколико уоче незаконите радње одмах обавијесте надлежне институције.С.С.

Be the first to comment

Leave a Reply