Kod Gackog uhvaćeni krivolovci koji su nezakonito odstrijelili srnu

Gacko – Pripadnici PC Gacko priveli su jutros Š.N. i Š.E. zbog osnovane sumnje da su u noći sa petka na subotu odsltrijelili srnu u vrijeme lovostaja u rejonu mjesta Studenac, selo Međenovići, opština Gacko, a kojom prilikom je Š.N., izvršio nezakonit odstrel srne da bi je  potom odvukao ispred svoje porodične kuće gdje je zatečen od strane policijskih službenika.

Odgovorna lica Lovačkog udruženja Vranjača će protiv Š.N. i Š.E. podnijetu Osnovnom sudu u Trebinju Zahtjv za pokretanje prekršajnog postupka zbog počinjenih prekršaja iz čl. 16, 19 i 47 Zakona o lovstu Republike SrpskeNakon kriminalističke obrade navedena lica su puštena te je protiv njih podnešen izvještaj OJT Trebinje.

Ovakav postupak je neshvatljiv za lovočuvara LG “Vranjača” Tomislava Milovića koji je sinoć bio u Bahorima. Kaže da je za njega prizor bio više nego potresan.

“Naša lovočuvarska služba je u saradnji sa pripadnicima PS Gacko u nezakonitom lovu uhvatila Šahović Nedžiba i Edisa. Oduzeli smo im lovačke puške, a protiv njih će biti pokrenut prekršajni postupak. Ne mogu da shvatim kakav bolesni um može da ulovi srnu u toku odgoja mladunčadi. Ali očito ima takvih koji nemaju savesti i, po mom mišljenju, ovakvo ponašanje treba maksimalno kazniti”, kaže Milović.

Dodaje da je ovo primer kako se lovac ne sme ponašati.

“Krivolova ima, to je neminovno. Ipak, mogu da kažem da je stanje zadovoljavajuće i da se u većini slučajeva poštuje lovostaj”, tvrdi Milović i najavljuje da će ubuduće biti primenjivane oštrije mere kako bi se stalo na put krivolovu.

Inače, jedan od krivolovaca je i prošle godine uhvaćen, ali tada u nezakonitom ribolovu.

Milović dodaje da se u lov može ići samo vikendom i da se u jeku sezone na srndaća izda najviše 10 dozvola.

Iz Lovačkog saveza Republike Srpske najoštrije osuđuju ovakve postupke pojedinaca te se zahvaljuje MUP-u RS i rukovodstvu LU Vranjača koji savjesno vodi brigu kako bi zaštitili divljač u svom lovištu.

LSRS i MUP RS nastavljaju dalje akciju u suzbijanju krivolova na cijelom području Republike Srpske, i apelujemo na građane da ukoliko uoče nezakonite radnje odmah obavijeste nadležne institucije.S.S.

Be the first to comment

Leave a Reply