Lov na vuka “Vučija Luka 2020“

Lovačko udruženje “Jahorina“ iz Pala i ove godine  02. februara organizovalo je tradicionalni “lov na vuka“. Lov je organizovan na području Vučije Luke, koja nosi ime upravo po tome što je poznata kao stanište ovog predatora.

Za lov vuka donesena je odluka u cilju održavanje brojnosti ove vrste divljači na podnošljivom nivou, pošto je njihova populacija, koja je prešla podnošljiv nivo u lovištu  “Pale“, počela da pravi znatnu štetu nad srnećom divljači i domaćim životinjama. Samo na području Opštine Istočni Stari Grad, na širem lokalitetu Vučije Luke, u toku 2019. godine evidentirano je stradanje oko 100 grla ovaca i 5 svinja od strane vukova.

Lov na vuka koji se organizuje u mjestu Vučija Luka, jedinstven je i po tome što se lovci okupljaju u parohijskom domu u porti crkve svetog Pantelejmona. Tako je bilo ove godine kada su se okupili lovci od Banjaluke, preko Semberije, Podrinja, Birča i iz udruženja sa područja sarajevskoromanijske regije.

Nakon dobrodošlice, koja uz kafu i čaj nije mogla proći u ovom planinskom kraju bez “čašice domaćeg pića“, u 08.00 sati počelo se sa lovačkim aktivnostima, nakon pozdrava učesnika u lovu od strane predsjednika LU “Jahorina“ Njegoša Poljakovića  i predsjednik 3. sekcije,  Zorana Petričevića na        čijem području se izvodio lov, lovci su posebno upoznati sa mjerama bezbjednosti koje su dužni poštovati, načinom na koji će se izvoditi lov i aktivnostima koje ih očekuju u nastavku druženja nakon lova.

Njegoš Poljaković, predsjednik lovačkog udruženja “Jahorina“ Pale
Lovci su u tri grupe raspoređeni oko brda Glog, a pogon je krenuo sa južne padine.

Odmah na početku pogona pokrenuta su dva vuka, da bi se nakon sat i po vremena lovačka sreća osmjehnula mladom lovcu iz LU  “Čauš“ iz Bratunca, Milanu Stojanaoviću, koji je odstrelio vučicu, dok je drugi vuk uspio da nadmudri lovce na čekama.

Milan Stojanović sa ulovom

Po završetku lova, nastavljeno je druženje  u parohijskom domu, u lovačkom maniru, koje ostaje u pozitivnom sjećanju svih učesnika i zbog čeka se rado odazivaju pozivu za naredno učešće u lov na vuka u Vučijoj Luci.

 

Be the first to comment

Leave a Reply