Ловачко удружење “Студена Гора“: Радом и слогом до резултата

Предсједник ЛУ ''Студена Гора'' Никола Лазаревић

Прелијепа природа, гостољубиви људи и богата историја само су неке од карактеристика које одликују Хан Пијесак. У овом граду дјелује Ловачко удружење “Студена Гора“ које броји око 150 изузетно организованих ловаца. Поред ловства, они се баве и другим пламенитим и друштвено корисним активностима.

Ловци ЛУ “Студена Гора“ из Хан Пијеска

Последице рата оставиле су траг на ловишту и на Ловачком удружењу из Хан Пијеска. Никола Лазаревић, предсједник “Студене Горе“ каже да су то била веома тешка времена.

– Имали смо само шездесет ловаца у Хан Пијеску 2013. године. Тада нам је пријетило да дође до гашења удружења. Након избора новог Управног одбора стање у овој организацији се константно поправља. Од тада, број чланова се увећао за око деведесет. Ове године удружење је бројније за четири члана који су положили ловачки испит, наводи Лазаревић.

Прва слика ловаца из Хан Пијеска

Ловачко удружење “Студена гора” Хан Пијесак основано је 1956. године као удружење грађана у коме се добровољно окупљају ловци ради заштите и узгоја дивљачи, развоја, унапређења ловства и ловног туризма, очувања природе и животне средине, спортског лова и личне рекреације. Ловачко удружење “Студена Гора“ у свом саставу има три секције: Хан Пијесак, Пјеновац и Поджепље. Удружење је мултиетничко и у свом саставу има приближно исти број пријератних чланова. Остварују изузетно добру сарадњу са Планинарско-еколошким друштвом “Височник“ и Спортско-риболовним друштвом “Пиштица“. Већина чланова “Студене Горе“ су и чланови “Височника“ и “Пиштице“.

Лазаревић обавља свој други мандат предсједника Удружења. Како каже, већина ловаца су веома активни и учествују у свим акцијама које се спроводе на терену.

Ловачки дом у Хан Пијеску

– Успјели смо да у власништво Ловачког удружења вратимо ловачки дом који се налази у центру Хан Пијеска. Спор је разрјешен и сада је тај објекат укњижен на Ловачко удружење. Такође, добили смо на коришћење значајан дио ловишта којим је газдовало Шумарство. Самим тим, добили смо обавезу али, и прилику да покажемо какви смо домаћини и како се односимо према повјереном ловишту и дивљачи, каже он.

Удружење је ради својих потреба и олакшања рада 1972. године, почело изградњу ловачког дома . Градња ловачког дома је успјешно приведена крају 1975. године. Од дана завршетка радова па све до данас ловачки дом представља центар окупљања свих ловаца Удружења. Првобитна намјена дома је била пружање угоститељских услуга, као и смјештај ловаца и туриста, ради обезбјеђивања средстава за самофинансирање Удружења. Ловачки дом је у току ратних и послератних година био запуштен и самим тим у знатној мјери оштећен. Данас, овај дом служи својој сврси.

Ново изграђена ловачка кућа

На територији општина Хан Пијесак постоје два ловишта. Шумско газдинство газдује ловиштем “Височник“ површине 13.500 хектара, док Ловачко удружење “Студена гора“ газдује истоименим ловиштем које се простире на површини од 18.250 хектара.

– Поменута ловишта су богата дивљачи високог лова која је и најинтересантнија за лов. Прије свега, имамо дивљу свињу, срнећу дивљач, медвједа и вука. Осим набројаног, имамо и шумску коку љештарку, али она се не налази у ловној основи. Од остале дивљачи на овим просторима се може наћи зец, лисица, куна и дивља мачка чији је број у порасту. Такође, праћењем стања на терену, уочено је да се популација срнеће дивљачи и медвједа повећава из године у годину. Предатора имамо све мање, а то посебно важи за вука, наводи Лазаревић.

Чека за лов срнеће дивљачи

Што се тиче ловно-техничких објеката, у току је активност изградње једне ловачке куће у ловишту, а једна кућа је већ у функцији и она се налази у дијелу ловишта о којем се брине секција Поджепље. Ова ловачка кућа је добијена од Шумског газдинства.

– Што се тиче чека, од Шумског газдинства смо преузели и једну затворену чеку. Поред тога самостално смо изградили двије, а још једна је у изградњи. Тако да ћемо до краја године имати четири затворене чеке које су предвиђене за лов медвједа, вука и вепра. Осим овога, имамо и три мање високе чеке за лов срнеће дивљачи, објашњава предсједник пијесачких ловаца.

Након успјешног лова на дивљу свињу

Комерцијални лов је у зачетку, а изградња довољног броја ловно-техничких и ловно-узгојних објеката је предуслов за успјех и на овом пољу ловства. Све ово Управни одбор врло добро зна, а досада уложени напори и средства већ дају резултате.

– Прошле године је одстријељен један вепар, а ове године на отвору лова један срндаћ. Поменутог вепра и срндаћа одстријелили су ловци из Словеније за које можемо рећи да су нам редовни гости, каже Лазаревић.

Срнеће дивљачи све више у ловишту

Хан Пијесак се налази на висини 1180 метара. Ловиште којим газдује Ловачко удружење је изразито високопланинско. Град окружују планине Височник и Деветак. Највиши врх је Велики Жеп са 1537 метара надморске висине. Ловиште се граничи са ловиштима којима газдују удружења из Сокоца, Олова, Власенице, Милића и Рогатице. Својом љепотом издваја се рјечица Пиштица која протиче кроз ловни ревир.

Протекла зимска сезона лова је била веома успјешна за домаће ловце. Реализовано је деведесет одсто предвиђеног плана. Такође, лов срндаћа је затворен прије неколико дана, тј. одмах након што је испуњен план одстријела.

Велика пажња поклања се уређењу ловишта

Хан Пијесак је познат и по традиционалној хајци на вука која се организује сваке године. То је манифестација која прије свега служи да окупи ловце из различитих крајева Републике и држава региона. Циљ је да се људи кроз лов упознају, размјене искуства и створе пријатељства. Ова манифестација је изузетно посјећена, што због добре организације и богатог ловишта, али и због повољног положаја Хан Пијеска.

Хан Пијесак се налази на око 70 километара од Сарајевског аеродрома и мало више од 200 километара од Београда. Због густе четинарске шуме, ово мјесто је послије Нице у Француској град са највише озона у Европи. Овде се налазио “Краљев дворац“ односно резиденција краља Александра у којем је династија Карађорђевић проводила своје одморе. Касније је овај објекат био “Титова вила“. Најава да ће ускоро доћи до обнове овог задања радује све становнике овог мјеста. Тиме би туристички потенцијал Хан Пијеска био још више наглашен што би привукло домаће и стране туристе.

Поред активности у ловишту, ловци Хан Пијеска одржавају и два војничка гробља из Првог свијетског рата.

Поред споменика ратницима из Првог свјетског рата којег су подигли ловци личним средствима

– Гробља смо успјели оградити властитим средствима ловаца. Сваке године изађемо и обиђемо све гробове, окадимо их и прислужимо свијеће. Гробља се налазе на Великим Игриштима и на Вран Камену које си биле стратешке тачке у том рату. Ту су наши стари штитили одступницу Српској војсци која се повлачила преко Албаније. Подигли смо им споменик да их генерације које долазе никада не забораве. Војни музеј Србије и Друштво за заштиту споменика културе уврстило је ова два гробља у мапу добара што је још већи подстријек за ловце, каже Лазаревић.

Традиционално и како обичај налаже ловци ЛУ “Студена гора“ обиљежавају славу светог Евстатија. У ловачком дому, сваке године, на крсној слави се окупи око 60 ловаца и њихових пријатеља.

– Побратими смо са Ловачким друштвом “Букуља“ Аранђеловац из Србије и “Бујна Леска“ из Брвенице у Македонији. Побратими из Аранђеловца долазе не само због лова, већ и због својих предака, припадника Прве пролетерске бригаде који су на овим просторима водили тешке борбе са непријетељем током Другог свијетског рата. Сваке године одајемо им почаст, наводи он.

Надамо се да ће Ловачко удружење “Студена Гора“ заједно са цјелокупном општином Хан Пијесак наставити са добром праксом, посебно у погледу развоја туризма. А нашим ловцима који у овим љетњим данима иду или се враћају са мора предлажемо да сврате и проведу неколико дана у овом мирном и гостољубивом мјесту, прошетају уређеним планинарским стазама и уживају у једној од најпознатијих “ваздушних бања“ Европе.

МП

 

Be the first to comment

Leave a Reply