Ловачко вече у Братунцу у част великог јубилеја

Представници Ловачког савеза са награђеним ловцима

Више од 300 ловаца, љубитеља природе и доброг дружења, окупило се у петак 15. фебруара у Братунцу на ловачкој вечери коју је организовало ЛУ „Чауш”. На ловачку забаву стигли су колеге из ловачких удружења регије Бирач, затим представници  ЛУ „Гласинац” из Сокоца и „Јелен” из Главичица, као и других ловачких организација са којима су братуначки ловци упоставили успјешну сарадњу.

Међу гостима ове манифестације, којом се обиљежава и стотину година ловства у овом крају,  били су и секретар Ловачког савеза Републике Српске и члан Управног одбора кровне организације ловаца Српске Живојин Лазић и Здравко Илић, који су се пригодним ријечима обратили присутнима.



Нагласивши да се у 2019. обиљежава двије и по деценије постојања и рада ЛС РС, Лазић је рекао да се управо у години  јубилеја очекује још динамичнији и снажнији развој ловства у Српској, захваљујући, прије свега, добром раду руководства Савеза на челу са предсједником Савом Минићем, као и успјешне сарадње са Владом Републике Српске и ресорним министарством, који су препознали резултате рата Ловачког савеза и свих његових структура.

-Ловачки савез Републике Српске данас је уређена организација, са све опремљенијим ловиштима, што уз велика природна богатства и разноврсност фонда дивљачи, ствара једну позитивну слику код свих који се опредјељује за активно бављање ловом и наравно уживање у љепотама овог хобија – истакао је Лазић.

Секретар ЛС РС је додао да се у 2019. години, према најавама,  очекује да помоћ Владе Српске достигне милион конвертибилних марака, што су, како је рекао,  огромна средства за ловство Републике Српске. Лазић је истакао да су ловачка удружења у регији Бирач добила око 45.000 КМ за реализацију својих пројеката како би још више поспјешили и унаприједили ловство на овом подручју и закључио да ЛУ „Чауш” добро управља својим ловним ресурсима.

На богату традицију лова у Братунцу подсједио је секретар Ловачког удружења „Чауш” Видоје Зарић, који је и предсједник Савјета ловне регије Бирач. Он је рекао да је  прва ловачка организација у овом градићу на лијевој обали Дрине основана  1919. године под именом „Бојна”, те да је данас  ЛУ „Чауш” једно од најстаријих у Републици Српској. У пет секција окупља око 220 ловаца, који газдују ловиштем површине од близу 30.000 хектара.

Зарић се захвалио свима који су помогли у организацији ове ловачке вечери, прије свега многобројним спонзорима, али и локалној власти и начелнику општине Братунац Недељку Млађеновићу.

Ђорђо Вујевић из Факовића код Братунца, један од најуглединијих ловаца у приобаљу Дрине, био је видно расположен у друштву својих млађих колега. Стари ловац, у деветој деценији, није крио своје задовољство.

-Лијепо је бити у овако пријатном друштву. Добро је што је наше ловачко удружење обновило одржавање ловачке вечери и подарило једну предивну манифестацију – рекао нам је Вујевић, који је ловац од 1956. године.

Међу гостима ловачке вечери у Братунцу био је и Славиша Станојевић, коме није било тешко да превали 1.000 километара како би из Швајцарске стигао на ово дружење са својим пријатељима ловцима из Братунца и регије Бирач.

-Овај викенд је резервисан  за ловачке забаве у Братунцу и Зворнику, као и за посјету својим колегама ловцима у Рогатици, гдје отварамо нову ловачку кућу – рекао нам је Станојевић.

Током ловачке вечери у Братунцу, представници Ловачког савеза Републике Српске, Живојин Лазић и Здравко Илић, уручили су и два златна ордена за изузетно залагање и допринос у развоју и унапређењу ловства. Највише признање Ловачког савеза добили су Петар Влачић, предсједник ЛУ „Бишина” из Шековића, и Остоја Десанчић, главни лововођа у ЛУ „Чауш” у Братунцу.

Такође, Лазић је уручио и зидни сат предсједнику ЛУ „Чауш” Милошу Тодоровићу, поклон Ловачког савеза Републике Српске домаћину за успјешну организацију ловачке вечери. 

М. Lазаревић

 

Be the first to comment

Leave a Reply