Lovno streljaštvo u Grčkoj: OSVJEDOČENI PRIJATELJI I ODLIČNI STRIJELCI

Društvene mreže poput Fejsbuka mogu imati i svoje pozitivne strane. Iz ličnog iskustva mogu reći da sam, putem ove mreže, stekao dosta prijatelja lovaca. Učeći grčki jezik, došao sam i u kontakt sa lovcima iz nama bratske i predivne zemlje – Grčke. Tokom boravka u Grčkoj, iskoristio sam priliku da se bolje upoznam sa mojim fejsbuk prijateljima i lovstvom u ovoj zemlji.

Na samom početku boravka u Grčkoj, imao sam priliku da posjetim Streljački klub Pirej – Αθλητικός Σκοπευτικος Σύλλογος Πειραιά iz Atine. Strelište kluba se nalazi na nekoliko kilometara od centra grada u prelijepom Shistu parku. Predsjednik kluba je Nikolaos Kulakis. On sa svojim puncem Dimitrisom, suprugom i ćerkom izuzetno uspješno upravlja ovim klubom i strelištem.

Sa domaćinima Nikolaos Kulakisom i Dimitris Bogjakisom u prostorijama Streljačkog kluba Pirej – Atina

– Klub je osnovan 2015. godine i trenutno broji više od 220 članova. Svi članovi nisu lovci. U našim redovima imamo dosta rekreativaca, ali i vrhunskih sportista. Na strelištu takođe mogu da gađaju svi koji su zainteresovani za ovaj sport, a ne samo članovi kluba. Ipak, najviše gađaju lovci. Imamo lovce pripravnike koji ovdje stiču osnovna znanja u rukovanju lovačkim oružjem i nastojimo da im u rutinu usadimo bezbjedno rukovanje oružjem. Takođe, veliki broj iskusnih lovaca dolazi na strelište izvan sezone lova. Na taj način oni održavaju svoju streljačku kondiciju, ističe Kulakis.

Interesantno je da Nikolas nije ni lovac ni strijelac. On je mašinski inženjer i vodi računa o stanju cjelokupnog strelište. Pravila Streljačkog saveza Grčke su jasna i stroga. Samim tim, sve mora biti perfektno i bez zastoja. Naravno, ne smije biti nikakvih improvizacija. Sve se radi sa ciljem da na takmičenjima svi strijelci moraju imati podjednake uslove.

– U početku smo imali samo dvije mašine za izbacivanje letećih meta. Danas imamo 16 i  nastojimo da iz dana u dan poboljšamo stanje strelišta. Na strelištu imamo dva štanda. Prvi štand koristimo za amerikan trap i kompakt sporting discipline, dok se na drugom štandu takmičari nadmeću u skitu i sportingu. Takođe, imamo i štand za gađanje iz malokalibarskog i vazdušnog oružja, ističe Kulakis.

Streljaštvo je veoma popularan sport u Grčkoj. Nikolas kaže da svakim danom imaju sve više članova i nadamo se da je vrijeme ekonomske krize, koje je jako i negativno uticalo na sve pore života, konačno prošlo. On se nada i predviđa da dolaze još bolji dani za streljaštvo.

Sredina januara je vrijeme kada počinje nova takmičarska sezona. Po programu prvog ovogodišnjeg nadmetanja gađalo se u dvije discipline: sporting i kompakt sporting u konkurenciji seniora i veterana. Pobjednik u disciplini kompakt sporting, koja se boduje za Ligu Grčke, bio je Ilias Kucojanis.

U razgovoru sa Ilijas Kucojanisom

– Gađam više od 20 godina. Danas smo gađali u disciplini kompakt sport, u kojoj mete oponašaju kretanje, odnosno let pojedinih vrsta divljači. Ova disciplina je izuzetno dobra za lovce, jer mogu vježbati svoje streljačke sposobnosti, a podržava je naša Streljačka federacija Grčke. Mogli ste vidjeti različite letove i trajektorije „glinenih golubova“ poput: bijega zeca, leta patki, poljske koke, divljeg goluba itd. Gađali smo “glinene golubove“ standardne i mini veličine, navodi Ilijas.

Prema njegovim riječima današnje takmičenje se boduje za Regionalnu ligu centralne i južne Grčke. Ovo je prvo regionalno takmičenje od ukupno šest koliko ih ima. Takođe, u Grčkoj imaju i Nacionalni kup koji se održava u martu.

Na pitanje da nam nešto više kaže o njegovoj streljačkoj karijeri, Kucojanis kaže sledeće: – Moje prvo gađanje je bilo u disciplini Trap 2002. godine. To je bilo u jednoj maloj oblasti u centralnoj Grčkoj. Prilikom tog gađanja mnogi su prepoznali moj talenat, a takođe sam i ja zavolio gađanje ,,glinenih golubova,, . Nastavio sam sa takmičenjima, a Kompakt disciplinu sam prvi put gađao 2007. godine. Od 2014. godine redovni sam učesnik Nacionalnog kupa. Uspjesi su se nizali i 2015. godine bio sam peti na takmičenju, a prošle godine sam bio drugoplasirani. Ove godine takmičiću se za Nacionalni tim Grčke.

– Moj današnji rezultat nije bio naročito dobar. Ujutro je bilo lijepo vrijeme i u prvoj seriji sam ostvario rezultat 25 od 25 golubova. Kada sam prešao na drugi krug gađanja, shvatio sam koliko je hladno i izgubio sam nekoliko meta. Međutim, za sve takmičare to je bio podjednak problem. Moj današnji rezultat bio je 66 pogođenih od 75 meta. Ovo nije visok rezultat za ovaj nivo takmičenja, ali je loše vrijeme sa vjetrom uticalo na današnje rezultate kod svih takmičara. Naime, jutro je bilo bez vjetra i toplo, a u drugom krugu došlo je do promjene vremenskih prilika, te su takmičari morali da mijenjaju taktiku gađanja. Uspio sam otkloniti neke greške u gađanju, ali to nije bilo dovoljno za bolji rezultat. Ipak, na kraju sam uspio pobijediti na ovom takmičenju, ističe Ilijas.

On dalje nastavlja i kaže da je danas gađao sa puškom koja je u vlasništvu njegovog prijatelja. – Ja živim u centralnoj Grčkoj, ali radim u Atini. Pošto nisam ponio pušku, gađao sam sa puškom od mog prijatelja Jorgosa Vasiliakisa koji je prvak Grčke u gađanju letećih meta, ali koji iz opravdanih razloga nije učestvovao na današnjem takmičenju. Ovo je prvi put da sam ovu pušku držao u rukama i gađao sa njom, tako da je i to je uticalo na postizanje boljeg rezultata. Inače, danas sam gađao iz puške Broving Grand Pri, zaključio je vicešampion Grčke.

Pored žirija i sudija koji su se starali da sve prođe u najboljem redu, svakom takmičenju ovog nivoa prisustvuje i delegat Streljačkog saveza Grčke. Na ovom takmičenju savez je zastupao Nikolaos Femelis.

– Ovo je prvo ovogodišnje takmičenje u južnoj Grčkoj, a svako takmičenje odobrava Streljački Savez. To je krovna organizacija koja se brine o svemu i radi na povećanju broja takmičarskih disciplina. Svako strelište mora dobiti upotrebnu dozvolu od strane Saveza, bilo da se radi o regionalnom ili Nacionalnom takmičenju, kaže Femelis.

On ističe da je što se tiče današnjeg takmičenja sve je proteklo u najboljem redu, bilo u tehničkom ili u organizacionom smislu. Takođe, takmičari su bili disciplinovani i imali smo jednu fer-plej borbu. Žao nam je što nije bilo više takmičara. Po

što je veoma hladno i sezona lova je još u toku, na današnjem takmičenju je učestvovalo manji broj takmičara.

– Broj disciplina, koje danas u Grčkoj gađamo, povećava se iz godine u godinu, kao i broj takmičara, naglašava Nikolaos Femelis koji je inače i međunarodni sudija, te sudi sva značajnija takmičenja na internacionalnom nivou.

Nakon dodijele nagrada i priznanja svi prisutni počašćeni su ručkom sa tradicionalnim jelima koja je pripremila domaćica strelišta. Na kraju samo mogu reći da su Grci veoma ljubazni i gostoprimivi, a lično sam stekao nova, kao i učvrstio “stara“ prijateljstva stečena putem društvenih mreža.

Marko Pavlović

Be the first to comment

Leave a Reply