LU “Glasinac“ Sokolac: Uložena sredstva opravdana za 15 dana

Lovačko udruženje “Glasinac“ iz Sokoca poznato je po aktivnostima koje sprovode na unapređenju lovstva. Posebna pažnja data je na izgradnji lovno-tehničkih objekata i hranilišta što daje vidljive rezultate.

Neposredno pred početak zimskog dijela lovne sezone vrijedni Romanijci izgradili su visoku čeku zatvorenog tipa namjenjenu prevashodno za komercijalni lov i osmatranje divljači. Čeka i hranilište za medvjede izgrađeni su u rejonu Mednika, pa i sam objekat nosi istoimeni naziv.

Dvije sedmice nakon iznošenja prihrane odstrjeljen je kapitalni medvjed. Lovac Drago Kafadar iz Viteza odstrjelio je medvjeda čije je trofej u srebrnoj medalji. Srećnom lovcu na mirnoj ruci i oštrom oku čestitali su brojni lovci Udruženja koji su došli da lično pogledaju odstel.

 

Predsjednik Udruženja Strahinja Bašević rekao je za Lovačke novine da je ovo uspijeh ne samo sokolačkih lovaca, već i cijele Republike Srpske.

– Naše udruženje izašlo je na sve konkurse koje je raspisala Vlada Republike Srpske i dobili smo značajna materijalna sredstva koja su uložena u lovište. Evo, nakon samo 15 dana opravdali smo ulaganja i zaradili novac koji ćemo utošiti za prihranu plemenitih vrsta divljači, prije svega srna u zimskom periodu, ali i predatora kao što su vuk i medvjed čije se brojno stanje na Romaniji povećava iz godine u godinu. Prihranom i odstrjelom smanjujemo štete na stočnom fondu u selima koja se nalaze na teritoriji opštine Sokolac čime umanjujemo troškove lokalninih stitucija i stočara. I u budućem periodu nastavićemo sa razvojem lovnog turizma i ukupne ponude u sokolačkim lovištima, ističe Bašević.

Ovo je još jedan primjer da dobrim gazdovanjem i pravilnim ulaganjem u lovišta korist mogu imati svi, prije svega priroda, a zatim stočari, lokalna zajednica, lovci i svi građani naše Republike. Ovakvim potezima lovci Republike Srpske dokazali su da su neizostavna spona između prirode i ljudi.

Be the first to comment

Leave a Reply