ЛУ “Игман“ Источна Илиџа: Одстрјељена још једна вучица

Улагање у ловиште, посебно у изградњу ловно-техничких објеката, је инвестиција која се дугорочно гледано сигурно исплати. Ловачко удружење “Игман“ из Источне Илиџе, захваљујући планским газдовањем ловишта, организовало је још један успјешан комерцијални лов.

– Почетак марта је идеалан период за лов вука. На наш позив овај пут су се одазвали гости из Србије. Учинили смо све да се осјећају како код куће. Иако су прешли далек пут, потрудили смо се да се осјећају опуштено и да без притиска изађу на чеку, истиче Стеван Драшковић, који је предсједник Удружења.

Највише ловачке среће имао је Милан Живковић из Ваљева, коме је већ прво вече пошло за руком да одстрјели вучицу.

– Да будем искрен позив за лов сам очекивао још током јануара. Међутим, наши домаћини нас нису звали у том периоду, јер вукови нису долазили на хранилиште. Позив је уследио почетком марта, тако да смо моји пријатељи и ја одмах дошли. Наш домаћин Стеван Драшковић и његове колеге ловци су нас предивно дочекали и угостили. Одмах након ручка кренули смо према чекама. Снијег је био доста дубок. Иако су се домаћини трудили да нас теренским возилима довезу до самих чека, због тешких услова то нам је онемогућено. Једну краћу дионицу смо препјешачили и то је призор који ћу дуго памтити. Шетња кроз борову шуму је доживљај сам по себи, што је оставило изузетно јак утисак на мене, каже Живковић.

Он посебно истиче да је био презадовољан условима на чеки.

– Позицију на чеки смо заузели око 18 сати. Смјестили смо се у веома удобној просторији. Чека је одлично изолована тако да дозвољава покрете и тиху причу. Веома је комотна и има сав потребан комфор. Мада, као што знате ми ловци нисмо превише захтјевни, са осмјехом каже Живковић.

Прво завијање вука се чуло око 20 часова. Милан нам каже да је то несвакидашњи доживљај.

–  Завијање вука је употунило лов. То је било нешто потпуно ново за мене. Након тога, шумом су завладали невјероватан мир и тишина. Само се чуо хук вијетра који се пробијао кроз густу борову шуму. Имао сам осјећај да ће вук изаћи на хранилиште. То се и десило око 23 часа. Видјели смо га само на кратко. Брзо сам реаговао, нанишанио и повукао обарач. Вук је остао да лежи на мјесту одсрјела. Мало смо сачекали и сишли смо са чеке. Не могу вам описати осјећања која су ме преправила у том тренутку. Све се одиграло брзо и професионално. Био сам презадоваољан. Одстријелити вука већ на првом изласку довољно само по себи говори какво је ово ловиште и какви људи газдују њиме. Поред свега, да не причам колико су се потрудили да нас лијепо угосте. Морам да поновим још једном, све је професионално одрађено са њихове стране. Од смјештаја у хотел до тога да када дођете у ловиште ви видите колико је рада и труда уложено. Видите да има хране на хранилишту, видите трагове дивљачи, видите уредне објекте за лов и осматрање. Такође, они су пратили стање и кретање вука и позвали су нас у лов тек када су били сигурни да ће вук изаћи пред чеку.

Младен Драшковић и Владе Зимоњић, чланови ЛУ “Игман“ били су у улози стручних пратиоца.

– Веома сам задоваољан данашњим уловом. Милан је веома дисциплинован и вјешт ловац. Послушао је све моје савјете. Када је вук изашао брзо је реаговао и упутио одличан хитац. Осдстрјељена је вучица која је тешка око 40 килограма. Одстрјел је извршен карабином марке “Црвена застава“ калибра 7х64мм, а кориштена је Гекова муниција, каже Младен Драшковић.

Ловачко удружење “Игман“ из Источне Илиџе наставиће са изградњом ловно-техничких објеката и улагањем у ловиште, користећи приходе који су остварени кроз комерцијални лов.

МП

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply