ЛУ “Игман“ Источна Илиџа: Посађено 600 садница дивље крушке и зерделије

Крај марта и почетак априла је период године када се уређују ловишта широм Републике Српске. Ловци ловачког удружења „Игман“ Источна Илиџа, широм ловишта којим газдују, посадили су 600 садница дивље крушке и зерделије.

Предсједник Удружења Стеван Драшковић истакао је да су ово редовне и планиране активности које се реализују сваке године.

– Протекла ловна сезона била је изузетно добра. Поред планираног одстрела дивљачи у којем су учествовали чланови Удружења, имали смо и два успјешна комерцијална лова вука. Остварена добит биће враћена у ловиште, превасходно кроз прихрану дивљачи. Хранилице морају бити пуне кукуруза и соли током цијеле године. Поред наведеног, одлучили смо да широм нашег ловишта посадимо 600 комада садница дивље крушке и зерделије, истиче Драшковић.

Активностима на уређењу ловишта, као и прихрани дивљачи, ловци доказују да циљ њиховог рада није само одстрјел, већ превасходно узгој и заштита дивљачи.

Зерделија је листопадно стабло ниског раста просјечне висине 6-7 метара. Плодови су коштунице пречника 2-3 cm, жуте или тамноцрвене боје. Зависно од надморске висине, плод сазрјева у периоду јул – септембар.

Дивља крушка је стабло које нарасте у висину 5-20 метара. Плод је крушкаст и дуг. Његов пречник је 2-4 cm и жутосмеђе је боје. Сазрјева у периоду август – октобар.

 

 

 

МП

Be the first to comment

Leave a Reply