LU “Igman“ Istočna Ilidža: Posađeno 600 sadnica divlje kruške i zerdelije

Kraj marta i početak aprila je period godine kada se uređuju lovišta širom Republike Srpske. Lovci lovačkog udruženja „Igman“ Istočna Ilidža, širom lovišta kojim gazduju, posadili su 600 sadnica divlje kruške i zerdelije.

Predsjednik Udruženja Stevan Drašković istakao je da su ovo redovne i planirane aktivnosti koje se realizuju svake godine.

– Protekla lovna sezona bila je izuzetno dobra. Pored planiranog odstrela divljači u kojem su učestvovali članovi Udruženja, imali smo i dva uspješna komercijalna lova vuka. Ostvarena dobit biće vraćena u lovište, prevashodno kroz prihranu divljači. Hranilice moraju biti pune kukuruza i soli tokom cijele godine. Pored navedenog, odlučili smo da širom našeg lovišta posadimo 600 komada sadnica divlje kruške i zerdelije, ističe Drašković.

Aktivnostima na uređenju lovišta, kao i prihrani divljači, lovci dokazuju da cilj njihovog rada nije samo odstrjel, već prevashodno uzgoj i zaštita divljači.

Zerdelija je listopadno stablo niskog rasta prosječne visine 6-7 metara. Plodovi su koštunice prečnika 2-3 cm, žute ili tamnocrvene boje. Zavisno od nadmorske visine, plod sazrjeva u periodu jul – septembar.

Divlja kruška je stablo koje naraste u visinu 5-20 metara. Plod je kruškast i dug. Njegov prečnik je 2-4 cm i žutosmeđe je boje. Sazrjeva u periodu avgust – oktobar.

 

 

 

MP

Be the first to comment

Leave a Reply