Љепота ловачког дружења у организацији ЛУ Јавор из Сребренице

На традиционалној манифестацији ЛУ „Јавор“ из Сребренице, ловачко вече које је одржано у петак 16. фебруара, окупило се око три стотине љубитеља лова и природе. На овој својеврсној забави дружења и доброг расположења, сребренички ловци, са својим гостима, ловцима из регије Бирач и колегама преко Дрине, у сусједној Љубовији и Бајиној Башти, у Србији, показали су колико лов, као спорт и хоби, може да повеже и зближи људе и када нису у природи и ловишту, станишту дивљачи.

Вршилац  дужности  секретара Ловачког савеза Републике Српске Живојин Лазић, обраћајући се присутнима,  је рекао да је задовољство бити на оваквим скуповима, те  пренио  поздраве предсједника Савеза, Саве Минића.

-Желим  да похвалим  ЛУ „Јавор“ као и сва удружења у регији Бирач, која предводи предсједник Регионалног савјета Видоје Зарић, јер је управо ова ловна регија једна од најорганизованијих у ЛС РС. Драго ми је да на овој ловачкој забави присуствује велики број дама, којима препоручујем да буду дио нашег Дамског ловачког клуба и велике ловачке породице Речпублике Српске – истакао је Лазић.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић такође није крио задовољство што присуствује једној оваквој манифестацији.

-Част ми је да сам дио овог тима и да сам на било који начин дио ЛУ „Јавор“ , које је, како сам чуо, једно од најорганизованијих у Републици Српској. Желим да им пожелим много успјеха у наредном периоду и добар поглед – истакао је Грујичић и додао  да овакве слике треба  да се  свакодневно шаљу из Сребренице и Братунца, јер, како је рекао, кад је задовољство и нешто лијепо у питању онда то не прави разлике између људи.

Предсједник ЛУ „Јавор“ Душко Нешковић каже да је ово традиционална забава коју организују ловци општине Сребреница.

-Ловачко вече уистину је покзало  сву  нашу љепоту ловачког пријатељства, један мултиетнички дух, да је  превасходно наш заједнички интерес  лов и дружење – каже Нешковић,  који је пет година на челу ЛУ „Јавор“.

На љепоту ловачког дружења  истакли су  и Авдо Санџић, из Поточара код Сребренице,  који је у ловачким водама од 1974. године, као Ђорђо Вујевић из Факовића, ловац од од 1956. године.  Они су јединствено поручили свима да се угледају на ловце, који се поштују, слажу и изнад свега друже.

Из сусједне Љубовије, на ловачко вече, стигао је предсједник ЛУ „Милета Полић-Бато“ Драган Предраговић. Он каже да више деценија траје сарадња ловаца са овог подручја, са лијеве и десне обале Дрине

-Годинама ловимо заједно, а наша дружења изњедрила су многа пријатељства на која смо поносни  – каже Предраговић и додаје да су  својим примјером  управо  ловци ти који повезују општине, републике и државе.

Предраговић, који је и члан Управног одбора Ловачког савеза Србије, подсјећа како су ловци из четири општине на Дрини, Љубовије, Бајине Баште, Сребренице и Братунца, својевремено имали  доста успјеха у ловном стрељаштву, најављујући оживљавање  такмичења попут Лиге у гађању глинених голубова међу ловцима овог краја.

Међу гостима ловачке вечери ЛУ „Јавор“ био је и Здравко Илић,члан Управног одбора ЛС РС, док Славиши Станојевићу није било тешко да превали 1.000 километара како би из Швајцарске стигао на ово дружење са својим пријатељима, ловцима из Сребренице и регије Бирач.

Ловачко удружење „Јавор“ има богату и дугу традицију организованог лова у општини Сребреница. Тренутно, у шест секција, окупља око 300 ловаца, којима је на располагању ловиште од 42.564 хекатара у којем је станиште нашао велики број дивљачи.

Како нам је рекао секретар ловачког удружења Мирољуб Цвјетиновић, правилним коришћењем и газдовањем ловишта, те заштите и унапређења фонда дивљачи, створили су се услови да сребренички ловци, из године у годину, имају све богатије ловиште.

-На овим теренима највише је присутна висока дивљач, прије свега дивље свиње, којих има више од 320 комада, по чему је наше ловиште препознатљиво у регији Бирач – казује Цвјетиновић.

У протеклој ловној сезони, примарно таквом стању у ловишту, одстријељена је 101 дивља свиња,  мада је планом коришћења био омогућен одстрел 120 „дивљака“. Такође, сребренички ловци су у минулој ловној сезони одстријелили и 64 срндаћа и 26 зечева.

-У нашем ловишту гравитира и 11 медвједа. Њихово станиште је у вишим предјелима ловишта. По годишњем плану предвиђен је одстрел једног мрког медвједа – истиче Цвјетиновић.

Ловачко удружење „Јавор“, кроз редовне акције и активности ловочуварске службе, брине о заштити и прихрани дивљачи, уношењем хране и обезбјеђењм ловно-узгојних објеката.

Мишо ЛАЗАРЕВИЋ

Поздравна ријеч в.д. секретара ЛСРС Живојина Лазића
Предсједник и секретар удружења Душко Нешковић и Мирољуб Цвјетиновић
На ловачко вече стигли су и ловци из сусједних ловачких удружења
Међу гостима и начелник општине Сребреница Младен Грујичић
Ђорђо Вујевић и Авдо Санџић
Добра сарадња ловаца Српске и Србије

Be the first to comment

Leave a Reply