Ljepota lovačkog druženja u organizaciji LU Javor iz Srebrenice

Na tradicionalnoj manifestaciji LU „Javor“ iz Srebrenice, lovačko veče koje je održano u petak 16. februara, okupilo se oko tri stotine ljubitelja lova i prirode. Na ovoj svojevrsnoj zabavi druženja i dobrog raspoloženja, srebrenički lovci, sa svojim gostima, lovcima iz regije Birač i kolegama preko Drine, u susjednoj Ljuboviji i Bajinoj Bašti, u Srbiji, pokazali su koliko lov, kao sport i hobi, može da poveže i zbliži ljude i kada nisu u prirodi i lovištu, staništu divljači.

Vršilac  dužnosti  sekretara Lovačkog saveza Republike Srpske Živojin Lazić, obraćajući se prisutnima,  je rekao da je zadovoljstvo biti na ovakvim skupovima, te  prenio  pozdrave predsjednika Saveza, Save Minića.

-Želim  da pohvalim  LU „Javor“ kao i sva udruženja u regiji Birač, koja predvodi predsjednik Regionalnog savjeta Vidoje Zarić, jer je upravo ova lovna regija jedna od najorganizovanijih u LS RS. Drago mi je da na ovoj lovačkoj zabavi prisustvuje veliki broj dama, kojima preporučujem da budu dio našeg Damskog lovačkog kluba i velike lovačke porodice Rečpublike Srpske – istakao je Lazić.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić takođe nije krio zadovoljstvo što prisustvuje jednoj ovakvoj manifestaciji.

-Čast mi je da sam dio ovog tima i da sam na bilo koji način dio LU „Javor“ , koje je, kako sam čuo, jedno od najorganizovanijih u Republici Srpskoj. Želim da im poželim mnogo uspjeha u narednom periodu i dobar pogled – istakao je Grujičić i dodao  da ovakve slike treba  da se  svakodnevno šalju iz Srebrenice i Bratunca, jer, kako je rekao, kad je zadovoljstvo i nešto lijepo u pitanju onda to ne pravi razlike između ljudi.

Predsjednik LU „Javor“ Duško Nešković kaže da je ovo tradicionalna zabava koju organizuju lovci opštine Srebrenica.

-Lovačko veče uistinu je pokzalo  svu  našu ljepotu lovačkog prijateljstva, jedan multietnički duh, da je  prevashodno naš zajednički interes  lov i druženje – kaže Nešković,  koji je pet godina na čelu LU „Javor“.

Na ljepotu lovačkog druženja  istakli su  i Avdo Sandžić, iz Potočara kod Srebrenice,  koji je u lovačkim vodama od 1974. godine, kao Đorđo Vujević iz Fakovića, lovac od od 1956. godine.  Oni su jedinstveno poručili svima da se ugledaju na lovce, koji se poštuju, slažu i iznad svega druže.

Iz susjedne Ljubovije, na lovačko veče, stigao je predsjednik LU „Mileta Polić-Bato“ Dragan Predragović. On kaže da više decenija traje saradnja lovaca sa ovog područja, sa lijeve i desne obale Drine

-Godinama lovimo zajedno, a naša druženja iznjedrila su mnoga prijateljstva na koja smo ponosni  – kaže Predragović i dodaje da su  svojim primjerom  upravo  lovci ti koji povezuju opštine, republike i države.

Predragović, koji je i član Upravnog odbora Lovačkog saveza Srbije, podsjeća kako su lovci iz četiri opštine na Drini, Ljubovije, Bajine Bašte, Srebrenice i Bratunca, svojevremeno imali  dosta uspjeha u lovnom streljaštvu, najavljujući oživljavanje  takmičenja poput Lige u gađanju glinenih golubova među lovcima ovog kraja.

Među gostima lovačke večeri LU „Javor“ bio je i Zdravko Ilić,član Upravnog odbora LS RS, dok Slaviši Stanojeviću nije bilo teško da prevali 1.000 kilometara kako bi iz Švajcarske stigao na ovo druženje sa svojim prijateljima, lovcima iz Srebrenice i regije Birač.

Lovačko udruženje „Javor“ ima bogatu i dugu tradiciju organizovanog lova u opštini Srebrenica. Trenutno, u šest sekcija, okuplja oko 300 lovaca, kojima je na raspolaganju lovište od 42.564 hekatara u kojem je stanište našao veliki broj divljači.

Kako nam je rekao sekretar lovačkog udruženja Miroljub Cvjetinović, pravilnim korišćenjem i gazdovanjem lovišta, te zaštite i unapređenja fonda divljači, stvorili su se uslovi da srebrenički lovci, iz godine u godinu, imaju sve bogatije lovište.

-Na ovim terenima najviše je prisutna visoka divljač, prije svega divlje svinje, kojih ima više od 320 komada, po čemu je naše lovište prepoznatljivo u regiji Birač – kazuje Cvjetinović.

U protekloj lovnoj sezoni, primarno takvom stanju u lovištu, odstrijeljena je 101 divlja svinja,  mada je planom korišćenja bio omogućen odstrel 120 „divljaka“. Takođe, srebrenički lovci su u minuloj lovnoj sezoni odstrijelili i 64 srndaća i 26 zečeva.

-U našem lovištu gravitira i 11 medvjeda. Njihovo stanište je u višim predjelima lovišta. Po godišnjem planu predviđen je odstrel jednog mrkog medvjeda – ističe Cvjetinović.

Lovačko udruženje „Javor“, kroz redovne akcije i aktivnosti lovočuvarske službe, brine o zaštiti i prihrani divljači, unošenjem hrane i obezbjeđenjm lovno-uzgojnih objekata.

Mišo LAZAREVIĆ

Pozdravna riječ v.d. sekretara LSRS Živojina Lazića
Predsjednik i sekretar udruženja Duško Nešković i Miroljub Cvjetinović
Na lovačko veče stigli su i lovci iz susjednih lovačkih udruženja
Među gostima i načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić
Đorđo Vujević i Avdo Sandžić
Dobra saradnja lovaca Srpske i Srbije

Be the first to comment

Leave a Reply