ЛУ “Студена Гора“ Хан Пијесак: Још једна успјешна хајка на вука

Пијесачани су се показали као изузетни домаћини угостивши преко 200 ловаца из свих дијелова Републике Српске. Снијег и лоши временски услови нису омели ловце у намјери да дођу до једног од највриједнијих трофеја наших ловишта.

Ловци из свих крејева Републике Српске на зборном мјесту испред ловачке куће у центру Хан Пијеска.

Никола Лазаревић, предсједник удружења каже да је бројно стање вука у границама подношљивог.

– Ипак, честе су штете које ова звијер чини локалним сточарима, тако да је организовање оваквих ловова неопходно. Данас смо ловили вука и лисицу у ревиру Височник, који је познат по бројности ове дивљачи. Одмах на почетку лова, погон је наишо на један мањи чопор вукова. Одстрјељена је једна вучица, док су се три вука успјела извући из нашег обруча, наводи Лазаревић.

Никола Лазаревић са ловцима члановима ЛУ “Студена Гора“.

Удружење из Хан Пијеска броји 140 ловаца. У протеклој години акценат у раду удружења стављен је на изградњу ловно-техничких објеката. Изграђена је једна ловачка колиба, двије затворене и једна отворена чека.

Љубо Делић, секретар ЛУ “Студена Гора“ за Ловачке новине каже да лови од 1973. године, али сваки нови лов је једно велико искуство за њега.

– Посебно су ми драга ова дружења. Волимо када нам дођу гости из свих крајева државе. Данас смо имали 210 ловаца и одстрјељен је један вук. Сваког фебруара организујемо хајку и дружење ловаца, а ове године одзив је премашио сва очекивања. Овде имамо колеге из Рогатице, Калиновика, Пала, Источног Сарајева, Трнова, Власенице, Зворника, Братунца, Бијељине, Угљевика, Тузле, Сокоца, Сребренице,… Сигурно преко петнаест општина, закључио је Делић.

Послије успјешно организоване хајке Љубо Делић са домаћим ловцима и гостима.

Слободан Голијанин, секретар ЛУ “Трново“ из Трнова био је гост на данашњој манифестацији.

– Данас смо у Хан Пијеску прије свега због дружења, а затим и због лова. Овакви скупови ловаца су лијепи догађаји на којима се стварају нова пријатељства и срећу стари познаници. Такође, овде је природа прелијепа и треба користити сваку прилику за уживање у њој. Ловим већ дванаест година и ово је први пут да сам у Хан Пијеску у лову. На крају, позивам наше домаћине да дођу код нас у госте да ојачамо наша пријатељства, каже Голијанин.

Планина Височник налази се западно од Хан Пијеска. Њен највиши врх лежи на 1390 метара изнад површине мора. Ова планина обрасла је густом четинарском шумом и станиште је вука, медвједа и срнеће дивљачи. Сам Хан Пијесак налази се на 1.180 метара што га чини насељем са највећом надморском висином у Републици Српској.

Бојан Лубура из Војковића одстрјелио је вучицу тешку око 50 килограма.

Бојан Лубура са уловљеном вучицом.

– Вучица ми је изашла на неких педесет метара. Кретала се лаганим ходом и ослушкивала је галаму људи из погона. Опалио сам један метак и она је одмах пала. Одстрјелио сам је из карабина Збројевка модел 557 Лукс са оптичким нишаном Зрак 6х42. Имам само ријечи хвале за успјешно организован лов, каже Лубура.

На крају лова сви учесници хајке окупили су се на зборном мјесту и уз кувано вино и чај препричавали су догађаје из данашњег лова, те планирали скоро виђење на некој од наредних ловачких манифестација.

М.П.

Be the first to comment

Leave a Reply