LU “Trebević“ Istočno Novo Sarajevo: Spašen srndać

Dobro je poznato da lov nije samo odstrjel divljači, već mnogo više od toga. Pružanje pomoći životinjama kada su one ugrožene i u opasnosti dužnost je i obaveza svakog lovca. Upravo lovci Lovačkog udruženja “Trebević“ iz Istočnog Novog Sarajeva pokazali su humanost i lovačku etiku spašavajući iznemoglog srndaća.

Nenad Radić, član Lovačkog udruženja “Trebević“ i ugledan domaćin, pronašao je iznemoglog srndaća u selu Petrovići i zbrinuo ga u svom domaćinstvu. Odmah je pozvao predsjednika Udruženja Sima Tuševljaka, te lovce Slobodana Jovanovića i Ognjena Genga koji su u kratkom roku bili na licu mjesta. 

Srndać je odmah prevezen u veterinarsku ambulantu “Vet Planet“ sa kojom Udruženje ima izuzetno dobru saradnju. Ekipa veterinara predvođena doktorom Nikolom Baljkom bila je obavještena o dolasku neuobičajenog pacijenta i spremno ga je dočekala. Doktor Baljak je posvetio više od dva sata pažnje bolesnom srndaću.

  • Danas smo u ambulanti imali veoma težak slučaj. Radi se o srndaću koji je zaražen parazitima koji su se namnožili u velikom broju. Paraziti su izazvali dijareju od koje je jedinka veoma smršala i malaksala. Takođe, došlo je do crvljenja zadnjeg dijela, istakao je doktor Baljak.

Nakon veterinarskog tretmana, srndać je smješten u domaćinstvo lovca Ognjena Genga. Prema rječima doktora, potpuni oporavak srndaća trajaće najmanje petnaest dana.

Predsjednik Udruženja Simo tuševljak istakao je da će se lovci i Udruženje pobrinuti da se srndać što prije vrati u prirodu.

Be the first to comment

Leave a Reply