LU “Varda“ Rudo: Obilježeno 70 godina postojanja

Daleke 1948. godine, grupa lovaca entuzijasta iz Rudog osnovala je Lovačko udruženje “Varda“. Predvođeni prvim predsjednikom Vidojem Stikićem, njih sedamnaest je postavilo temelje jednog od najbolje organizovanih udruženja građana na teritoriji Opštine.

Vidoje Stikić, prvi predsjednik Udruženja

Predsjednik Udruženja Dragan Pavlović ističe da je u počenim godinama Udruženje brojalo oko tridesetak lovaca. Od tada pa do danas Udruženje je jačalo i raslo tako da danas broji oko 300 članova. Za ovih 70 godina kroz Udruženje je prošao veliki broj lovaca različitih struktura i zanimanja koji su ostavili svoj neizbrisivi trag i dali doprinos njegovom razvoju i jačanju.Mi se ponosimo onim što su stvorile generacije prije nas i trudimo se da još više ostavimo generacijama koje dolaze iza nas. Ovo je značajan jubilej i prilika da se sjetimo svih tih istinskih pregalaca i da im kažemo veliko hvala, a onima koji nisu među živima – Slava im, navodi Pavlović.

Dragan Pavlović, predsjednik Udruženja

Sedamdeset godina postojanja lovci Rudog su obilježili kroz mnogobrojne aktivnosti. Prije svega treba spomenuti veliko saborovanje lovaca na Paštan brdu gdje se okupila većina lovaca Udruženja i mnogobrojni gosti i građani. Pored toga, značaj je dat tradicionalnom lovu i druženju sa pobratimima iz Sremskog Jarka, Bijeljine i Knića.

Kao kruna ovih aktivnosti priređena je i izdata monografija “Sedamdeset godina Lovačkog udruženja „Varda“ Rudo 1948 – 2018“. Monografija je pripremana više od godinu dana, a učešće u izradi je uzeo veliki broj lovaca. Izdavač monografije je Matična biblioteka iz Istočnog Sarajeva.

Lovište kojim gazduje Lovačko udruženje “Varda“ bogato je divljači visokog lova (divlja svinja i srndać), kao i niskog lova (zec, lisica i poljska jarebica). Uređenje lovišta je stalna aktivnost Udruženja. U periodu od nastanka Udruženja pa do 1992. godine urađen je značajan broj pojilišta za divljač i raskresivane su lovačke staze. U toku 1984. godine izgrađena je lovačka kuća u Vučevici, koja je uništena u ratnim zbivanjima. U periodu od 1996. godine pa do danas uređenje lovišta dobija značajan zamah. Izvršeno je obilježavanje lovišta, a pored raskresivanja lovačkih staza, izgrađen je veliki broj pojilišta za divljač, veliki broj solila i hranilišta za visoku divljač. Izgrađeno je desetak visokih čeka i na desetine zasjeda. Sagrađeno je dvanaest lovačkih kuća i koliba. U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obezbjeđena je najsavremenija visoka čeka zatvorenog tipa.

Lovačka kuća “Mrsovo“

Vrijeme tranzicije u kome živimo je dosta složeno i puno izazova ali ne smijemo dozvoliti da na nas lovce negativno utiče, naprotiv moramo se držati svih etičkih i lovačkih normi a osnovni putokaz mora nam biti dosljedno poštovanje lovačkih propisa i pravila.

Plaketa Lovačkog saveza Republike Srpske dodjeljena Lovačkom udruženju “Varda“ Rudo za dugodoišnji rad i doprinos na razvoju, jačanju i unapređenju lovstva u Republici Srpskoj u Bijeljini 19.05.2014. godine.

Svim lovačkim entuzijastima koji su „nosili“ Udruženje kroz sve ove godine najbolje ćemo se odužiti ako budemo istinski lovci, ljubitelji divljači i prirode i ako budemo poštovali lovačku etiku i brinuli o prirodi i divljači a lovili sa mjerom, poštujući sva lovačka pravila, naglašava Pavlović.

MP

Be the first to comment

Leave a Reply