LU “Zagorje“ Kalinovik: Druženje i grupni lov na predatore

Lovište kojim gazduje Lovačko udruženje “Zagorje“ iz Kalinovika poznato je po raznovrsnosti i brojnosti divljači. Kalinovački lovci posebnu pažnju posvećuju brojnosti predatora u svom lovištu. Jedan od vidova regulisanja njihove populacije je i organizovanje zajedničkog lova.

Poslednje subote mjeseca februara organizovan je lov na vuka, lisicu, divlju mačku i kunu. Na zbornom mjestu, ispred zgrade Skupštine opštine Kalinovik, okupilo se oko 50 lovaca članova LU “Zagorje“.

Prisutne lovce pozdravili su predsjednik Udruženja Slobodan Đorem i glavni lovovođa Radoje Mandić. Na licu mjesta određeni su lovci koji će ići u pogon i na čeke. Pogon je napravljen sa dvije strane. Uprkos dobroj organizaciji strijelci na čekama nisu imali priliku da odstrjele nijednu vrstu predatora. Međutim, velika većina je mogla da uživa u pogledu na mnogobrojna krda divljih svinja koja su propuštana iz obruča.

Predsjednik  LU “Zagorje“ Slobodan Đorem, rekao je da je danas napravljena jedna manja hajka, tj. grupni lov za članove Udruženja. Na žalost, organizacija veće hajke sa većim brojem lovaca nije moguća zbog malih smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta.

– Iako, nismo imali priliku da odstrjelimo predatore, veoma smo zadovoljni onim što smo vidjeli u lovištu, a to je jedna velika populacija divljih svinja i srneće divljači. Sa druge strane, vuk je veoma specifičan. Možete ga uloviti kada se najmanje nadate, a kada ste u potpunosti sigurni da će te ga odstrjeliti, uspjeh izostane, kaže Đorem.

Glavni lovovođa Radoje Mandić kaže da je prevashodni cilj današnjeg lova druženje.

– Ovim lovom mi zatvaramo zimski dio sezone. Imali smo izuzetnu sezonu i ispunili smo sve ciljeve predviđene Godišnjim planom gazdovanja. Danas smo lovili samo predatore i to u rejonima Župe i Kutina. Nakon lova imaćemo druženje svih prisutnih lovaca u lokalnom restoranu, kaže Mandić.

Radoslav Avram je vodio hajkače koji su prešli sedam kilometara izuzetno teškog terena.

– Ovo je dio lovišta u kojem najviše lovim. Poznajem ga izuzetno dobro. Uglavnom je to bukova šuma sa dosta potoka i livada, koje pružaju obilje hrane i predstavljaju utočište za divlje svinje i srneću divljač. Samim tim, na ovom prostoru može da se nađe i veliki broj predatora, kaže Radoslav.

Zoran Puhalo, koji je bio naš domaćin i vodič, kaže da se opština Kalinovik graniči sa opštinama Foča, Trnovo, Gacko, Nevesinje i Konjic. Pokazuje nam i gdje su planine Treskavica, Lelija, Visočica i Zelengora.

– Kalinovik se nalazi na visini od 1070 metara nadmorske visine. Ovo gdje se sada nalazimo zove se Župa Zagorska. To je jedna visoravan okružena planinama sa svih strana. Divljač ovdje ima sve: hranu, vodu i prijeko potreban mir, kaže Puhalo.

Na kraju, svi prisutni su prepričavali doživljaje iz lova uz lovački gulaš i domaća pića.

MP

Be the first to comment

Leave a Reply