ЛУ “Загорје“ Калиновик: Одстрјељен медвјед изузетне трофејне вриједности

Ловачко удружење “Загорје“ из Калиновика препознатљиво је по ловишту богатом разним врстама атрактивне дивљачи које привлачи све већи број страних туриста. Средином марта у овом ловишту одстрјељен је медвјед изузетне трофејне вриједности и налази се у златном дијелу ЦИЦ скале.

Ловац Љубомир Штефанек је у вечерњим часовима мартовског прохладног дана имао прилику да лови медвједа и остварио је више него успјешан резултат. Око 21.00 сати на чеку овог стрпљивог ловца изашао је медвјед којег су стучни пратиоци оцјенили као погодног за одстрјел. Гост је упутио прецизан хитац из карабина калибра 8х57 мм и био је презадовољан уловом.

Љубомир Штефанек поред одстјељеног капиталца

Штефанек је за Ловачке новине ЛСРС изјавио да је организација лова била на највишем могућем нивоу. Каже и да су ловочувари и стручни кадар Ловачког удружења показали професионализам, али и велику гостољубљивост која се ријетко гдје може срести.

– Посебно ме је одушевила љепота природе калиновачког краја. Због тога ми је изузетно драго што сам свој ловачки сан да одстрјелим свог првог медвједа остварио управо овде. Лов је испланиран до удетаље тако да сам и тим сгментом веома задовољан, каже Љубомир.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Слободан Ђорем, предсједник Удружења, напомиње да је за ову сезону планиран одстрјел четири медвједа. Од овог броја планирано је да се два одстрјеле у комерцијалном лову и два у спортском.

Слободан Ђорем предсједник ЛУ “Загорје“ Калиновик каже да су овој сезони одстрјељена три вука и једна дивокоза

– Поред медвједа којег има у великом броју, ловиште Удружења богато је и са дивокозом, тетрјебом, дивљом свињом и срнећом дивљачи. Ловиште је познато по трофејима високе вриједности. Тако могу навести да смо у последње три године имали одстрјел два медвједа “у злату“, а након мјерења управо одстрјељеног медвједа имамо и трећег. То је у многоме заслуга ловочувара и стручних пратилаца који на најбољи могући начин обављају свој посао, наводи Ђорем.

Комерцијални лов и ловни туризам уопште доносе значајна финансијска средства Ловачком удружењу “Загорје“ која ће бити уложена највећим дијелом у заштиту дивљачи.

 МП

 

Be the first to comment

Leave a Reply