Мирко Поповић ненадлажив на Лажијади већ девет година

Приједор – Ловце одавно бије глас да су велики лажови, а Република Српска по 24. пут добила је шампиона у овој категорији. Мирко Поповић, 46-годишњи Омаршчанин поново је разоружао стручни жири и више од 700 гостију на традиционалној „Лажијади“ у Омарској, пошто је славио пети пут заредом, а девети укупно.

Поповић, по занимању ветеринар, тако је показао да је без премца на овој својеврсној смотри хумора и забаве. Побједу је заслужио својом причом како је настао мотел „Пети неплан“ у којем се традиционално одржава „Лажијада“.

– Било је ратно вријеме, није било струје, горива, а радови су морали да напредују. Потребно је било развући жељезо за темељ, а ја сам се сјетио да имамо снаге у својим редовима. То је била крмача са прасадима. Она је колутовима развукла арматуру, али ту није био крај чудима. Прасићи су је одмах својим малим зубићима као бритвом резали на потребну дужину. Тако је настао овај објекат гдје се годинама скупљамо – овако је отприлике ишла прича побједника.

Утисак је да би Поповић побиједио да је испричао било шта, с обзиром на харизму и начин на који је причу донио званицама.

– Народни сам човјек, а обављајући посао ветеринара чујем многе приче међу људима. Најважније је пронаћи смисао у овом такмичењу, да прича буде кратка и да има јасну поенту – рекао је Поповић.

Мића Живадиновић из побратимског удружења „Трест“ из Петровца на Млави био је предсједник трочланог жирија.

 – Задатак није био лак, јер су се ловци својски потрудили да оправдају синтагму која се качи за њих „ловачке приче“. Поред лауреата још су наступили Перо Тамамовић (Козарска Дубица), Миладин Рендић (Марићка), Петар Караџић (Каменово код Петровца на Млави), Горан Максимовић (Криваја), Миле Котаран (Приједор) и Драгоја Бајић из Омарске.

– Презадовољни смо одзивом. Имали смо 700 гостију, међу њима и званице из Ловачког савеза Републике Српске, представнике ловачких удружења свих поткозарских општина, али и Србије – рекли су организатори.

Задовољство није крио ни Аца Гера Животић, почасни предсједник ЛУ „Трест“, на чијем челу се налазио 12 година, а, уз звање почасног ловца, био је 2009. године кандидат за предсједника Ловачког савеза Србије. Присјетио се потписивања повеље о братимљењу са Омаршчанима 2002. године.

– Дошло је нас 15 ловаца. Утисци су фантастични, а живот би био празан без оваквих дружења. Искористило смо прилику да обиђемо лепу планину Козару, њен врх Мраковицу, оближње манастире Моштаницу и Гомионицу, уз Саборну цркву Светог цара Лазара у Омарској. Очекујемо драге ловце из Омарске код нас, јер везе српског народа са обе стране Дрине морају да буду чврсте – нагласио је Животић.

И ова „Лажијада“, као и претходне, одржана је под покровитељством града Приједора, а уз музику, чланови Културно-умјетничког друштва „Омарска“ измамили су аплаузе својим програмом, пошто су извели сплет игара из Србије.

Томбола

У томболи Ловачког удружења „Срндаћ“ додијељене су бројне награде, а главну, дар Шумског газдинства Приједор, добио је Иван Стојановић. Иако је рекао да се не бави ловом, обрадовао се ловачком карабину. На крају вечери аутомобил „југо“, нешто старијег издања, припао је Мирку Грујићу из Омарске.

Ненад Ђерић

Be the first to comment

Leave a Reply