Mirko Popović nenadlaživ na Lažijadi već devet godina

Prijedor – Lovce odavno bije glas da su veliki lažovi, a Republika Srpska po 24. put dobila je šampiona u ovoj kategoriji. Mirko Popović, 46-godišnji Omarščanin ponovo je razoružao stručni žiri i više od 700 gostiju na tradicionalnoj „Lažijadi“ u Omarskoj, pošto je slavio peti put zaredom, a deveti ukupno.

Popović, po zanimanju veterinar, tako je pokazao da je bez premca na ovoj svojevrsnoj smotri humora i zabave. Pobjedu je zaslužio svojom pričom kako je nastao motel „Peti neplan“ u kojem se tradicionalno održava „Lažijada“.

– Bilo je ratno vrijeme, nije bilo struje, goriva, a radovi su morali da napreduju. Potrebno je bilo razvući željezo za temelj, a ja sam se sjetio da imamo snage u svojim redovima. To je bila krmača sa prasadima. Ona je kolutovima razvukla armaturu, ali tu nije bio kraj čudima. Prasići su je odmah svojim malim zubićima kao britvom rezali na potrebnu dužinu. Tako je nastao ovaj objekat gdje se godinama skupljamo – ovako je otprilike išla priča pobjednika.

Utisak je da bi Popović pobijedio da je ispričao bilo šta, s obzirom na harizmu i način na koji je priču donio zvanicama.

– Narodni sam čovjek, a obavljajući posao veterinara čujem mnoge priče među ljudima. Najvažnije je pronaći smisao u ovom takmičenju, da priča bude kratka i da ima jasnu poentu – rekao je Popović.

Mića Živadinović iz pobratimskog udruženja „Trest“ iz Petrovca na Mlavi bio je predsjednik tročlanog žirija.

 – Zadatak nije bio lak, jer su se lovci svojski potrudili da opravdaju sintagmu koja se kači za njih „lovačke priče“. Pored laureata još su nastupili Pero Tamamović (Kozarska Dubica), Miladin Rendić (Marićka), Petar Karadžić (Kamenovo kod Petrovca na Mlavi), Goran Maksimović (Krivaja), Mile Kotaran (Prijedor) i Dragoja Bajić iz Omarske.

– Prezadovoljni smo odzivom. Imali smo 700 gostiju, među njima i zvanice iz Lovačkog saveza Republike Srpske, predstavnike lovačkih udruženja svih potkozarskih opština, ali i Srbije – rekli su organizatori.

Zadovoljstvo nije krio ni Aca Gera Životić, počasni predsjednik LU „Trest“, na čijem čelu se nalazio 12 godina, a, uz zvanje počasnog lovca, bio je 2009. godine kandidat za predsjednika Lovačkog saveza Srbije. Prisjetio se potpisivanja povelje o bratimljenju sa Omarščanima 2002. godine.

– Došlo je nas 15 lovaca. Utisci su fantastični, a život bi bio prazan bez ovakvih druženja. Iskoristilo smo priliku da obiđemo lepu planinu Kozaru, njen vrh Mrakovicu, obližnje manastire Moštanicu i Gomionicu, uz Sabornu crkvu Svetog cara Lazara u Omarskoj. Očekujemo drage lovce iz Omarske kod nas, jer veze srpskog naroda sa obe strane Drine moraju da budu čvrste – naglasio je Životić.

I ova „Lažijada“, kao i prethodne, održana je pod pokroviteljstvom grada Prijedora, a uz muziku, članovi Kulturno-umjetničkog društva „Omarska“ izmamili su aplauze svojim programom, pošto su izveli splet igara iz Srbije.

Tombola

U tomboli Lovačkog udruženja „Srndać“ dodijeljene su brojne nagrade, a glavnu, dar Šumskog gazdinstva Prijedor, dobio je Ivan Stojanović. Iako je rekao da se ne bavi lovom, obradovao se lovačkom karabinu. Na kraju večeri automobil „jugo“, nešto starijeg izdanja, pripao je Mirku Grujiću iz Omarske.

Nenad Đerić

Be the first to comment

Leave a Reply