Непознате особе покушале да униште животиње на Тјентишту

ФОЧА – Краву коју је усмртио медвјед у Националном парку “Сутјеска” непознате особе посуле су отровом и премјестиле, а ловци сумњају да је циљ био да отрују и истријебе дивљач.

Животињу је усмртио медвјед 30. августа, али је она два дана касније пронађена у Доњим Лукама код Фоче посута непознатом материјом.

Извор “Гласа Српске” је казао да се ради о специфичном отрову који се не може купити у слободној продаји.

Краву посуту жутом супстанцом пронашао је шеф Службе заштите лова и риболова у Националном парку “Сутјеска” Жељко Секулић.

– Краву коју је усмртио медвјед непознате особе су премјестиле са мјеста на којем је угинула. Пронашао сам је с друге стране ријеке Сутјеске и била је посута неком жутом материјом за коју вјерујем да је отров – казао је Секулић.

Додао је да у посљедње вријеме колају приче да се на подручју Фоче дивљач трује разним отровима.

– Наводно то раде поједине особе да би отровале вукове. Ипак, немамо за то доказе, а такође не могу да тврдим да ли је крава посута отровом или нечим другим, али, по свему судећи, вјерујем да јесте. Потребно је да се та супстанца испита и види шта је у питању – казао је Секулић и додао да је Законом о ловству забрањено тровање дивљачи.

Истакао је да је о свему обавијестио представнике Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, те Ловачко удружење “Бакић”.

– На лицу мјеста била је полиција и представници ловачког удружења. Животињу је требало да уклони власник и он је рекао да ће је неко премјестити у ловачко хранилиште. Сада је потребно утврдити ко је животињу премјестио на мјесто гдје сам је пронашао и зашто – казао је Секулић.

Предсједник Ловачког савеза Републике Српске Саво Минић рекао је да је обавијештен о овом случају и истакао да је у посљедње вријеме баш на том подручју смањен број вукова и друге дивљачи.

– Постоје сумње да се ради о тровању дивљачи и ако је то тачно, онда је то велики проблем. Већ је нанесена значајна штета и сумњамо да дивљач трују дуже вријеме. Овај случај најоштрије осуђујемо и тражимо да пронађу починиоце и осуде их што прије – казао је Минић.

Полиција

У Полицијској управи Фоча казали су да им је из Националног парка “Сутјеска” пријављен овај случај и да је дежурни тужилац рекао да у овом случају нема елемената кривичног дјела.

Тужилац је, како кажу у полицији, наредио да буде сачињен извјештај о предузетим мјерама и радњама у овом случају.

– Полицији је пријављено да постоји сумња да је неко угинулу краву посуо отровом и оставио у мјесту Доње Луке на Тјентишту. Такође, у пријави је наведено да је та животиња премјештена с мјеста на којем је угинула, односно гдје ју је усмртио медвјед – појаснили су у полицији не наводећи детаље.

Небојша Томашевић, Глас Српске

Be the first to comment

Leave a Reply