„Norma“ представила „Bondstrike Extreme“ – зрно врхунских перформанси VIDEO

У тексту који је пред вама настављамо представљање новитета са нирнбершког сајма IWA одржаног почетком марта ове године. Угледна шведска фабрика муниције „Norma“ порадила је на брендирању, идентитету и корпоративном имиџу, а представила је и нови, иновативни и софистицирани асортиман производа. Најзанимљивији новитет свакако је „Bondstrike Extreme“, зрно нове конструкције које има висок балистички коефицијент и намијењено је првенствено лову на великим, али и средњим удаљеностима.

Ловишта у Шведској су изузетно богата дивљачи, а лов и риболов нераскидив дио културе. Шведски ловци су познати по страственој љубави према лову, али и необично професионалном и етичком односу према дивљачи и природи уопште. 



У малом мјесту Амортфорс на западу ове краљевине, смјештеном на шведско-норвешкој граници, развија се и производи муниција врхунског квалитета већ 117 година. Фабрика „Norma“ основана је 1902. године, а кроз првих 48 година постојања и рада производила је углавном војну муницију. Од 1950. године фирма је почела да извози ловачку муницију разних калибара први пут. У исто вријеме, Рој Ведерби, познати амерички оружар и балистичар (врло плодан конструктор успјешних карабинских метака), предложио је „Норми“ да у производњу карабинске муниције уведе исти принцип који примјењују угледни произвођачи женских ципела – конструисати чауре да попут женских ципела буду веће изнутра него извана како би у њих стало што више барута. Од тога тренутка „Norma“ је врло брзо изградила репутацију произвођача прецизне, поуздане и у сваком смислу квалитетне ловачке муниције.

Фабрика која производи преко 110 различитих калибара сада је ловцима додатно изашла у сусрет омогућивши им да се лакше снађу при избору правог метка.  

„Norma“ је синоним за константна унапређења, посвећеност и ентузијазам па је у сагласју с тим освјежила и модернизовала идентитет бренда који сада карактерише ново рјешење паковања и означавања муниције. Поред модификованог лога, шведски произвођач увео је нову категоризацију паковања, у комбинацији са системом скраћеница и боја, што ловцима олакшава избор муниције према специфичним захтјевима.

Производи су сада подијељени у три групе: „Dedicated Hunting“ (скраћеница DH и боја пијеска), „Dedicated Precision “ (DPR – црвена боја) и „Dedicated Components“ (DC – челично сива боја).  Категорија DH обухвата спектар ловачких метака, DPR категорија обухвата искључиво муницију намијењену за спорт и обуку, док ознака DC говори да се ради о компонентама за пуњење муниције. Пиктограми животиња додатно поједностављују избор калибра. 

Све у свему, нови идентитет бренда у први план непогрешиво ставља управо оно што је „Norma“ одувијек и била – врхунски  произвођач муниције (познат, између осталог, и по томе што производи муницију за швајцарску и њемачку армију, а само тај детаљ, признаћете, довољно говори о каквом се произвођачу ради).

„Bondstrike Extreme“ зрно

Поред све масовнијег коришћења пригушивача у свјетским ловиштима (и уз то везаног скраћивања карабинских цијеви), још је једна мода узела маха задњих година. Ријеч је о лову на великим даљинама. „Нормино“ ново зрно „Bondstrike Extreme“ композитне је конструкције и  развијено је специјално за ову намјену. Зрно је комбинација велике прецизности, високог балистичког коефицијента и чврсте конструкције, чиме обезбјеђује одличне терминално-балистичке перформансе на свим, а посебно великим удаљеностима, што и јесте била жеља произвођача.

Кошуљица и језгро овог зрна чврсто су повезани технолошким процесом познатим као бондинг. Бондинг подразумијева прецизно повезивање кошуљице и језгра на молекуларном нивоу, што се постиже на различите начине (на примјер, формирањем кошуљице око већ готовог језгра електрохемијским путем како би се што чвршће и правилније та два материјала сљубила), а са сврхом да се кошуљица и језгро не раздвоје при проласку зрна кроз ткиво.

Треба подвући да су технолошки процеси повезивања кошуљице и језгра строго чувана пословна тајна код већине произвођача. Оно што се зна је да зрна такве конструкције постижу дубоку пенетрацију, контролисано експандирају, праве дуге стријелне канале и задржавају масу чак и при судару са тешким костима, а у одређеном броју случајева, у зависности од више фактора, праве прострелне ране уз оптималан трансфер енергије.

„Нормино“ „Bondstrike Extreme“ зрно има уметнут шпицасти полимерски врх на чијем је задњем крају нарочито обликован трн чијим се посредством зрно при поготку програмирано деформише (контролисано експандира) до печурке жељеног промјера. Кошуљица је глатка и фино заобљена, без канелура и напријед је тањих зидова (чиме је потпомогнута деформација).  Оштар полимерски шпиц и дно зрна изведено у облику задњег дијела чамца (такозвани боат таил), које га стабилизује на путањи, правилно своде ваздушне струје и анулирају вакуум ефекат иза зрна, доприносе високом балистичком коефицијенту.

Strelni kanal i kaverna u balističkom želatinu zrno BondStrike Extreme 300m
Стрелни канал и каверна у балистичком желатину зрно БондСтрике Еџтреме 300м

Балистички коефицијент (BC), укратко, представља број који нам говори како се одређени пројектил понаша на трајекторији и подноси отпор ваздуха, односно формулу која показује однос балистичке ефикасности појединог зрна у односу на зрно које се у балистици узима као стандардно при израчунавању. Што је бројка BC већа, пројектил има боље карактеристике на путањи; на примјер, BC 0.40 је скроман, док је BC 0.50 добар, а BC 0.60 одличан. Управо ново „Norma“ зрно према произвођачу има балистички коефицијент 0.60. Како објашњавају фабрички балистички експерти – то је најпрецизније „лонг ранге “ зрно које су икада конструисали и произвели. Ваља подвући да балистички коефицијент није толико битан фактор до удаљености од 300 метара, али ново зрно је развијено да даје одличне резултате на 1.000 метара и произвођач је управо из тога разлога о свему повео рачуна.

Зрно које се понаша идентично на различитим удаљеностима одувијек је био ловачки сан. У неким ситуацијама дивљач је ловцу ближа него што је очекује. Ловачки пројектили који имају добре терминално-балистичке карактеристике на малим и средњим удаљеностима обично не експандирају правилно и не понашају се задовољавајуће на великим удаљеностима. У исто вријеме зрна која су конструисана да се деформишу при мањим почетним брзинама имају тенденцију да се распадну и фрагментишу ако се њима пуца на малим удаљеностима. „Bondstrike Extreme“ зрна својом софистицираном конструкцијом превазилазе тај проблем. Помно су тестирана на малим, средњим и великим удаљеностима и према произвођачу ефекат је импозантан – чак и при хицу на мање од сто метара зрно се не распада и задржава масу у конструкцијом предвиђеном обиму.

„Bondstrike Extreme“ зрна у калибру су 7,62 мм (.30), маса им је 11,7 грама (180 грена) и раде се тренутно за калибре 308 Win, 30-06, 300 Win Magг, 300 WCM и 300 RUM. Цијена паковања од 20 метака креће се у распону од 76 до 107 евра.

Малокалибарска муниција

„Norma“ је на овогодишњем сајму IWA представила и малокалибарску муницију побољшаних карактеристика – метак централног паљења .17 HMR B-MAX (с експандирајућим зрном полимерског врха и почетне брзине од 780 m/s) те метак .22 WMR JHP (лаборисан зрном са полукошуљицом шупљег врха и почетне брзине 572 m/c). Иначе, шведска фабрика производи и ловачке патроне врхунског квалитета, али о томе неки други пут.

 

Драшко Драгосављевић

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply