Održan Jesenji sajam u Banjaluci: Sav potencijal izložen na štandovima

Piše: Dušan Repija

Oprema za lov i ribolov, lovački trofeji, gurmanski specijaliteti samo su dio široke lepeze proizvoda koje na „Jesenjem sajmu 2017“ u Banjaluci predstavlja više od 200 izlagača.

Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji, koja je održana u Banjaluci od 16. do 19. novembra, posjetioci su imali priliku da obiđu 130 štandova na kojima se predstavljaju izlagači iz oblasti lova, ribolova, ekologije, sporta, turizma, ugostiteljstva, poljoprivrede i prehrambene industrije.

Posebnu notu sajmu dao je Lovački savez RS i prvi put sve lovne regije – unsko-sanska, motajičko-lijevčanska, mrkonjićka, banjalučka, dobojsko-modrička regija, regija Semberija, regija Birač, sarajevsko-romanijska regija i regija stara Hercegovina, kao i lovačka udruženja „Zmijanje“ Banjaluka, „Uzlomac“ Kotor Varoš, „Fazan“ Čelinac, „Potkozarje“ Piskavica LU, izložili su štandove, pokazali trofeje, ali i potencijale svojih lovišta.

 

– Imamo 77 sportsko-rekreacionih lovišta, 16 privrednih i šest posebnih lovišta. Na više od 120 štandova bili su izlagači koji su usko vezani za lov – rekao je predsjednik LS RS Savo Minić i naglasio da je unapređenje lovstva jedan od prioriteta saveza.

On je istakao i da je cilj oživljavanje komercijalnog lova, kao i primjena CITES konvencije. Na sajmu su se trofejima izlovljenim u hercegovačkim lovištima predstavili i lovci iz regije stare Hercegovine.

– Naša lovišta su bogata srnama, vukovima, medvjedima i to je ono što smo pokazali široj javnosti na našem štandu – istakao je član Lovačkog udruženja iz Rogatice Mladen Mirković.

Gosti LS RS bili su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić, pomoćnik ministra Goran Zubić, kao i predsjednik Ustavnog suda RS Džerard Selman, te veliki broj pomoćnika ministara, direktora policije RS, sekretara ministarstva, načelnika opština i gradova, direktora javnih i privatnih preduzeća… Štand LS RS bio je jedan od najaktivnijih i najposjećenijih, a vršilac dužnosti sekretara Živojin Lazić održao je niz sastanaka sa predstavnicima regija, udruženja, ali i lovaca ponaosob, te bio inicijator mnogih sastanaka koji su održani tokom trajanja sajma. Iako je nekoliko dana radio i po dvadesetak časova dnevno, potrudio se da sve protekne u najboljem redu, da se gosti osjećaju kao kod kuće, a prolaznici, pogotovo oni najmlađi požele da postanu dio jedne od najbrojnijih organizacija u Srpskoj.

– Uradili smo sve što smo planirali, održali niz sastanaka, sastali su se članovi svih komisija koje će ubuduće imati mnogo veću ulogu nego do sada. Kada svako radi svoj posao na najbolji način, ne moramo da strepimo da će nešto krenuti kako ne treba, a tako je bilo vaj put. Zahvalio bih svim regijama, lovačkim udruženjima i lovcima koji su samostalno izložili štandove, kao i svim cijenjenim gostima na velikoj podršci. Vidimo se sljedeće godine, nadam se u još većem društvu – zaključio je Lazić.

Damski klub

Savo Minić je istakao da je Lovački savez RS donio prijedlog statuta o osnivanju damskog kluba u Srpskoj.

– Na prvoj Skupštini saveza, za dva i po mjeseca, biće usvojen statut i tražimo kumu koja će dati ime ovom klubu. Od sljedeće godine naših 88 dama u Lovačkom savezu imaće svoj klub – rekao je Minić.

 

Saradnja sa ribolovcima

U okviru sajma održana je i sastanak sa predstavnicima Sportsko-ribolovnog saveza RS sa kojima je potpisan sporazum o saradnji. Prva zajednička akcija biće hajka lovaca na kormorane, priče koje prijete da unište riblji fond u našim rijekama. Koliko su ove ptice uzele maha najbolje govori činjenica da ne prezaju više ni od ribara koji pecaju uz rijeku, a prema riječima očevidaca zalaze i pod mostove. Jedan od zaključaka sastanka je saradnja između ribočuvara i lovočuvara, pa će ubuduće ribočuvari imati obavezu da prijave krivolov i obrnuto.

 

Be the first to comment

Leave a Reply